אל תסתכלו למעלה

אל תסתכלו למעלה (באנגלית: Don't Look Up) הוא סרט סאטירה-פוליטי אמריקאי משנת 2021 אותו כתב, הפיק וביים אדם מקיי. בסרט מככבים אנסמבל שחקנים, הכולל את ג'ניפר לורנס, לאונרדו דיקפריו, מריל סטריפ, קייט בלאנשט, רוב מורגן, אריאנה גרנדה, ג'ונה היל, טימותי שאלאמה ועוד. הסרט מתאר מדענים המנסים להזהיר את הציבור מפני פגיעת מטאוריט גדול בכדול הארץ, דבר שיגרום להכחדת האנושות, ואת הקשיים העומדים בפניהם בגלל תקשורת בידורית, אינטרסים של הון שלטון ותרבות הצריכה ושימוש בתאוריות קונספירציה והפצת פייק ניוז כדי לבלבל את הציבור. הסרט הוא אלגוריה על משבר האקלים מול הכחשת אקלים ובאופן רחב יותר על קיימות ואתגרים לשמור על ספינת החלל כדור הארץ נוכח פוליטיקאים, בעלי הון, ורשתות תקשורת שעוסקים בהכחשת מדע והם בעלי סדר יום ציני המקדש כוח, כסף, וכבוד ומתקשה להתמקד בטובת הכלל גם כאשר הנפגעים הם האנשים עצמם.

הסרט עלה לשירות הסטרימינג של נטפליקס ב-10 בדצמבר 2021. הסרט קיבל 4 מועמדויות בטקס פרסי גלובוס הזהב ה-79; פרס גלובוס הזהב לסרט הטוב ביותר - קומדיה או מוזיקלי, לתסריט הטוב ביותר (מקיי), לשחקן הטוב ביותר (דיקפריו) ולשחקנית הטובה ביותר (לורנס).

תקציר העלילה

הסרט עוקב אחר שני אסטרונומים (ג'ניפר לורנס ולאונרדו דיקפריו) המגלים במקרה שביט שעלול להתנגש בכדור הארץ. לאחר חישובים והתייעצות עם מדענים נוספים, הם מגלים כי ללא כל פעולה, השביט יתנגש בכדור הארץ, דבר שעתיד להרוג מיליארדי בני אדם ואולי גם לחסל את האנושות. השניים פונים לגופי ממשל, מדענים נוספים וערוצי תקשורת בניסיון במטרה להזהיר את הציבור מפני סכנה זו, וכדי לעודד נקיטת פעולות להסטה או פיצוץ של השביט.

המדענים פונים לערוצי תקשורת שונים ומקבלים זמן עם תוכנית אירוח-חדשות בטלוויזיה וכן זוכים לעניין מצד עיתון מכובד. אולם במהרה מתגלים בעיות בתפקוד התקשורת עקב רדיפה אחר רייטינג ורווחים. תוכנית האירוח משלבת חדשות יחד עם בידור וכך נדחק האייטם על השביט לשולי החדשות, לאחר שרוב המהדורה מוקדשת לפרשיית גירושין עסיסית של זמרת מפורסמת. כאשר המדענים מקבלים סופסוף כ-5 דקות להצגת האיום על האנושות, המנחים של התוכנית מבצעים מסגור של הנושא כמין אייטם בידורי על כוכבי שביט ואסטרונומיה. המדענים מנסים לתקן את הרושם הזה, ונכשלים דבר שמוביל את המדענית הצעירה להתפרצות של זעם ותסכול ובכי בשידור חי. דבר זה יוצר באזז ברשתות החברתיות. צעירים רבים לועגים למדענית ומתרכזים בייצוג האסתטי של ההופעה שלה במקום בתוכן של דבריה. במקביל גם העיתון הרציני לכאורה מתחיל לקבל "רגליים קרות", משום שגם הוא תלוי בסופו של דבר ברייטינג של קוראים. אינטריגות בממשל ובין מדענים גורמים בתחילה להטלת ספק של חלק מהמדענים בממצאים והדבר גורר יחס מזלזל מצד העיתון.

שני המדענים מגיעים לפגישה עם נשיאת ארצות הברית (מריל סטריפ), אך זו אינה נענית לבקשתם לפעול להסטת השביט ממסלול התנגשות בכדור הארץ, משום שפעולה שכזו עלולה לפגוע בפופולריות שלה כנשיאה ובכך לפגוע בסיכויה להצליח בבחירות אמצע הכהונה הקרבות. בנוסף בנה (ג'ונה היל) שהוא גם ראש הסגל מביע זלזול בזוג האסטרונומים כי הם מגיעים מאוניברסיטה שאינה יוקרתית במיוחד (אוניברסיטת המדינה של מישיגן).

משמתגלה כי סיכוייה להצליח בבחירות אמצע הכהונה אינם גבוהים - חוזרת בה הנשיאה מהחלטתה, ומגייסת את סוכנות החלל האמריקאית לבלום את השביט. משימה זו לבלימת השביט מבוטלת לאחר ההמראה, משום שהיזם פיטר אישרוול (מארק ריילנס), תורם חשוב לנשיאה, מגלה כי השביט מכיל מחצבים בשווי טריליוני דולרים. אישרוול רוקם תוכנית לפיצול השביט לצורך הבאתו לכדור הארץ במספר שברים ולנצל את המחצבים. אישרוול והנשיאה יוזמים קמפיין תקשורתי רחב שאומר שצריך לתמוך ביוזמה זו כדי לייצר הזדמנות לצמיחה כלכלית שתביא שגשוג ותייצר משרות חדשות. הדבר נתמך גם על סמך המוניטין של אישרוול כמין גורו ונביא של אופטימיזם טכנולוגי שמצליח לפתור כל בעיה חברתית בזכות כוחו המיוחד. המדענים יחד עם חלק מהעיתונאים ובתמיכת זמרים וסלבריטאים יוצאים לקמפיין שבו הם מבקשים מאנשים "להסתכל למעלה" ולראות בעצמם את השביט המתקרב. לעומתם הנשיאה ואישרוול טוענים כי מדובר בקמפיין הפחדה חסר-בסיס וקוראים לציבור "אל תסתכלו למעלה".

כוח המשימה של אישרוול יוצא לפועל, ואף מצליח להנחית על השביט רובוטי קידוח, אך במהרה התוכנית הנועזת נכשלת שכן היא הייתה אופטימית מידי. בשעות שנותרו עד לפגיעת השביט רואים את תגובת חלק מהדמויות. העיתונאים הציניים שהקטינו וזלזלו במדענים יושבים בבר ושותים אלכוהול כדי לנסות לשכוח את תרומתם ליצירת המשבר. לעומתם התקשורת הימנית הקיצונית ממשיכה עד לרגע פגיעת השביט להתעלם לגמרי מכל הנושא, ומכסה גם בשעות האחרונות פרשיות כמו "שערוריית מתאבקות הבוץ". המדענים עצמם יחד עם פעילים שפגשו בדרך ובני משפחתם יושבים בביתם ומתנחמים בכך שהם ניסו כמיטב יכולתם לשנות את המציאות. הם נזכרים בעצב ש"היה לנו הכל" בחברה המשגשגת שבה הם גדלו ושיכלה למנוע את האסון. השביט פוגע בכדור הארץ ומכלה את כלל האנושות ואולי גם את רוב היצורים החיים. אישרוול, הנשיאה ועוד כ-2,000 אנשים עשירים או מקושרים נמלטים בספינת חלל מיוחדת שנבנתה מבעוד מועד כתוכנית ב'.

בסצנה שאחרי הכתוביות הראשונות מגיעים הנמלטים בחללית לעולם חדש המתאים לחיי בני אדם (או כדור הארץ לאחר מספר מאות שנים), אך הנשיאה נטרפת על ידי אחד היצורים בכוכב הלכת. בסצנת הסיום מוקפים הנמלטים על ידי מפלצות שככל הנראה יטרפו אותם. בסצנה שאחרי הכתוביות רואים את בנה של הנשיאה, שנשאר בכדור הארץ, ניצל מההרס של השביט, ומעלה מיד סטורי שהוא האדם האחרון בכדור הארץ.

פרשנות

עלילת הסרט, העוסקת בהתרעה של מדענים על סכנה לקיום האנושות והזלזול של הפוליטיקאים, אנשי עסקים וגופי תקשורת בסכנה זו, מתפרשת על ידי מבקרים רבים כאלגוריה על היחס למשבר האקלים ולהכחשת אקלים.[1][2] [3] מדען האקלים פיטר קלמוס (אנ') כתב כי "זהו הסרט הכי מדויק שראיתי על האדישות המבעיתה של החברה למשבר האקלים".[4].

יוצרי הסרט ושחקנים מרכזיים בו עסקו בזמן הפצתו בהסבר הדמיון בינו לבין משבר האקלים, הכחשת אקלים וכן הקשיים של התקשורת העולמית ושל הפוליטיקה לקבל החלטות אמיצות.

באופן רחב יותר הסרט עוסק בקשר בין מדע לבין דמוקרטיה במסגרת תרבות הצריכה וכיצד קפיטליזם עלול לגרום להרס ספינת החלל כדור הארץ. הסרט גם מדגים את הפער בין תרבות מבוססת מדע ותקשורת בעלת אחריות ציבורית לבין המצב כיום.

מבקרי קולנוע אחדים מצאו זיקה בין דמויות הסרט ובין דמויות מציאותיות ששימשו השראה לעיצובן. כך נשיאת ארצות הברית בסרט, ג'ני אורליאן, זוהתה כבת דמותו הנשיא דונלד טראמפ,[5] יזם הטכנולוגיה פיטר אישרוול זוהה כמשקף שילוב של ריצ'רד ברנסון, ג'ף בזוס ואילון מאסק[5] או כשילוב של סטיב ג'ובס, ג'ף בזוס ואילון מאסק, האסטרונומית קייט דיביאסקי זוהתה כבת דמותה של גרטה טונברי, והאסטרונום רנדל מינדי זוהה כבן דמותו של אנתוני פאוצ'י.

עליית הסרט לנטפליקס תוזמנה ליום השיגור של הגשושית DART שתבחן יכולת להסיט אסטרואידים ממסלולם.[6]

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ שגיאת ציטוט: תג <ref> לא תקין; לא נכתב טקסט עבור הערות השוליים בשם מנדז
  2. ^ שגיאת ציטוט: תג <ref> לא תקין; לא נכתב טקסט עבור הערות השוליים בשם שוב
  3. ^ "אל תסתכלו למעלה": סוף העולם מגיע ולאף אחד לא אכפת, נתנאל שלומוביץ, הארץ, 23 בדצמבר 2021
  4. ^ Peter Kalmus, I’m a climate scientist. Don’t Look Up captures the madness I see every day, The Guardian, December 29,2021
  5. ^ 5.0 5.1 "אל תסתכלו למעלה": גם קאסט עמוס בכוכבים לא מצליח להציל את העולם, ארז דבורה, ynet, 13 בדצמבר 2021
  6. ^ אבי בליזובסקי, ‏כשקולנוע ומציאות מתחברים במשימת הדיפת אסטרואיד: שוגרה החללית DART, באתר "הידען", 24 בנובמבר 2021