ספינת אדמה

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ספינת אדמה.

ספינת אדמה (באנגלית: Earthship) הוא בית אוטונומי המספק בכוחות עצמו שירותים כמו מים, אנרגיה, טיהור מים ומזון. בתים אלה בנוים משילוב של חומרים ממוחזרים או שימוש חוזר במוצרים שנזרקו יחד עם חומרים טבעיים ומתחדשים. עקרונות התכנון של ספינות אדמה הותוו על ידי האדריכל האמריקאי מייקל ריינולדס.

קירות חיצוניים של הבתים בנויים במקרים רבים מצמיגים ממולאים באדמה מהודקת. קירות פנימיים שאינם נושאים במשקל, משילוב של בקבוקי זכוכית או פחיות יחד עם בטון או אדמה.

הבתים משלבים מספר עקרונות ומערכות כמו בידוד גבוה על ידי אדמה או קירות עבים. תכנון חלונות המכניסים חום בחורף אך לא בקיץ. שימוש באנרגיה סולארית ואנרגיית רוח להפקת חשמל.

היסטוריה

מייקל ריינולדס החל לעבוד על התפיסה של ספינות האדמה בשנות ה-70 של המאה ה-20. הוא הקים את חברת Earthship Biotecture לעיצוב ובנייה של ספינות אדמה. ספינות האדמה אמורות להיות:

  • מקיימות - להשתמש בחומרים מקומיים וכן להשתמש מחדש ברכיבים ישנים כשהדבר אפשרי.
  • להיות אוטונומיים ולא להיזקק לשירותי רשת של חשמל, מים וביוב.
  • להיות זולים וזמינים לכל אדם, כמו כן השאיפה היא שאדם ממוצע ללא כישורי בניה יוכל לבנות בית כזה.

בישראל

כיתת לימוד "ספינת אדמה" – גן קיימות משגב

בית לבב של אמנון ואורית לבב במעלות הוא ספינת האדמה הראשונה שהוקמה בישראל. [1]. האדריכל דויד רנוב שהיה תלמידו של ריינולדס תכנן ובנה את הבית בשנת 1997. הבית בנוי מאבן גלילית ממוחזרת, אדמה, פחיות שתייה ובטון. המבנה זכה בפרס קרן פורד ולחשיפה תקשורתית רבה, מתקיימות בו פעילויות הדרכה ואירוח. בבית לבב יש מערכות לאגירת מים וטיהור מים (מים אפורים). יחד עם זאת לא ברור עד כמה הבית מתקרב למצב של אוטונומיה מלאה בתחומי אספקה של מזון, מים ואנרגיה.

ספינות אדמה נוספות הן כיתות ט' בבית הספר משגב הבנויות מצמיגים משומשים, אדמה, במבוק וקנה, אשר גם אותן תיכנן ובנה דויד רנוב.[2]

באוקטובר 2019 צפוי להתקיים בעמק חפר קורס בן 3 ימים בנושא ספינת אדמה וגינת חורף. [3]

קישורים חיצוניים