דעתי על כסף

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

Nuvola apps edu languages.png זהו מאמר דעה מאת בן אהרוני. מאמר דעה אינו אובייקטיבי.


כסף אני מגדיר כמוצר המיוצר מאת בנק מרכזי של מדינה המהווה אמצעי תשלום כלכלי לביצוע עסקאות; כלומר, הכסף ניתן בתמורה לדבר מה.

כסף יכול להיות מוחשי (מטבעות ו\או שטרות ו\או או דיגיטלי).

בבחינה הטבעית\רגשית, כסף מקבל את ערכו הכלכלי מהיותו, מצד אחד, קשה להשגה אך מצד שני קשה לזיוף:
כביכול אם קל להשיג משהו אך קשה לזייפו (אם קל להשיג עלים אך קשה לזייפם), או, אם קל לזייף משהו אך קשה להשיגו (אם קל לזייף שעוני יוקרה אך קשה להשיגם) לא תהיה הצדקה רגשית לסחור בו.

הגדרת "כסף"

יש שהתפלספו כי כסף איננו רק מוצר אלא גם דבר שאיננו מוצר.

בעבר היו תרבויות בהן אנשים אספו צדפות נדירות (גוף של חיית צדפה) וסחרו בהן תמורות סחורות ושירותים; יש שיגדירו את הצדפות הללו כ"כסף" אך אני אישית מסתייג מכך (אני גם לא בטוח אם האנשים שעשו כך הגדירו אותן כ"כסף");
מדובר בגוף של חיה; אולי חיה, אולי מתה; מבחינתי להתייחס לזה כמשהו לסחור בו זה זלזול בנפש החיה וזה בטח לא מוצר. אני לא מוצא סיבה להגדיר משהו טבעי כ"מוצר" ובטח לא כ"כסף".

לפי הבנתי, בבחינה התומכת בשימוש בכסף, כסף הוא בסך הכל מוצר מתוחכם המקבל את ערכו הכלכלי מהיותו קשה לייצור (קשה לזיוף) מצד אחד וקשה להשגה מצד שני ועם זאת עדיין אין חובה לייחס לו ערך כי מדובר במוצר שבאופן כללי רק אוגרים אותו ונמנענים להשתמש בחומר ממנו הוא עשוי שימוש הישרדותי, גם אם זה אפשרי.

מוסריות ייצור הכסף

אני מזהה הסכמה רחבה כי דרכים לגיטימיות לייצר כסף הינן:

  • המצאה (כלומר הבאה לידי הימצאות של כסף), בין על ידי יצירתו דיגיטלית (הוספת ספרות למספר כסף של גוף כלכלי מסוים) או הדפסתו על ידי מחלקה רלוונטית בבנק מדיני.
  • המצאת כסף דרך אלגוריתם; נכון בעיקר לגבי כסף מסוג קריפטוקרנסי

חסידי גישת אנטי ריבית טוענים כי דרך לא לגיטימית והרסנית לייצר כסף (לפי הגדרה והפעלת אלימות) היא לדרוש "ריבית" על סכום כסף שאדם או קבוצת אנשים באמת חייב\ים ואשר בדרך כלל גם גודלת בצמיחה אין סופית ולכן אבסורדית ומסוכנת למערכות כלכליות.