קונצנזוס

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

קונצנזוס (Consensus) הוא הסכמה כללית בין חברים בקבוצה או בקהילה מסויימת, שכל אחד מהם מפעיל שיקול דעת וריסון בקבלת ההחלטה ובפעולה שבאה בעקבותיה.

לעיתים קרובות משתמשים במונח כדי לתאר את התאוריה ופרקטיקה של הגעה לקונצנזוס פורמלי בעיקר בנושאים פוליטיים או קהילתיים הדורשים הכרעה משותפת, לפרטים על כך ראו קבלת החלטות בקונצנזוס.

משמעו הסכמה בין שני בני אדם או יותר על חוזה או החלטה. המונח מציין מצב בו רוב החברים בקבוצה מקבלים או דוחים דעות, תפישות או אופני התנהגות מסוימים; או הגעה להחלטה, שלא בהצבעה, בה יש רוב מוחלט או מכריע התומך בהחלטה.

השגת קונצנזוס מצריכה התייחסות רצינית לכל הדעות המובעות בדיון סביב הנושא עליו רוצים להגיע לקונצנזוס. במצב האידאלי, אלו הרוצים לנקוט בפעולה מסויימת, מעוניינים בדעתם של המתנגדים לפעולה זו, בגלל שהם חושבים שיצירת דיון תשפר את הקונצנזוס, תצביע על חולשות שלא נצפו קודם לכן, ותגדיל את התמיכה בפעולה מסויימת, משום שזו נתקבלה על ידי בסיס רחב יותר של אנשים. בתאוריה, פעולות שמבוצעות ללא התחשבות בדעות המיעוט יהיו נדירות, ויבוצעו תוך כוונה להקטין את הנזק ליחסים בתוך הקהילה.

מקור המושג הוא בדיני החוזים הרומיים (consensu, מלטינית, בהסכמה, ובתעתיק מדויק קונצנזוס) שקבעו כי חוזים מסוג מסוים תקפים כאשר יש הסכמה מספקת בין הצדדים להסכם.

ראו גם

קישורים חיצוניים