פרמטר (לוגיקה)

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

פרמטר (באנגלית: Parameter ובמקור מיוונית; פארא παρά ← צדדי או משני + מטרון (μέτρον); מדד) הוא מונח נפוץ בתחומים הנשענים על לוגיקה פורמלית ופירושו המילולי הוא מדד משני.

מדד בהקשר זה פירושו ישות המתוארת מבחינה כמותית ומשני בהקשר זה פירושו שהיא כ"משנית לעיקר" (ה"עיקר" בהקשר זה הוא מערכת נתונה בשלמותה), מכאן שהוא מדד משני ההכרחי ליצירת האובייקט המוגדר שנכנה "מערכת". למערכת נתונה ייתכנו אחד או יותר מדדים משניים כאלה.
בהתאם לכך, פרמטר הינו כל קבוע או משתנה מהותי במערכת. כמו כן, במובן מסוים, פרמטר הוא כל משתנה שנגיד עליו שמערכת נתונה "תלויה בו" או לחלופין כל משתנה ש"הוכלל כפרמטר" של מערכת.

פרמטר בתחומים השונים

פרמטר הוא מונח שלעתים יוגדר מעט שונה בתחומים השונים. המונח שמיש במידה רבה במתמטיקה ובפיתוח תוכנה.

הגדרה אפשרית מתחום פיתוח תוכנה

בתחום פיתוח תוכנה; למשל בשפת Bash (שפה לתפעול ותכנות מערכות Linux) הוגדרו שני סוגים של פרמטר:

  1. פרמטר רגיל (parameter): משתנה גלובלי או לוקאלי שאנו מייעדים (assign) ואחר כך גם מחליפים בהרצה (substitution in execution). דהיינו, בעת ההרצה, תחביר פקודת החלפת-המשתנה יתחלף למעשה לאחד או יותר ערכים שהמשתנה מחזיק
  2. פרמטר מיוחד (special parameter): משתנה גלובלי שמגיע עם המערכת ושבאופן כללי עלינו לא לייעד מחדש; כלומר, עלינו לא לתת לו ערך אחד או יותר חדשים במקום הערך האחד או יותר שהגיעו עימו מראש על ידי הקהילה שמפתחת את שפת Bash, מכאן שאם יש לנו צורך להשתמש בו כל שעלינו לעשות הוא רק להחליפו בהרצה (בעזרת פקודת החלפת-משתנה) לכדי ערכו שכבר יועד לו מראש כאמור

פרדיגמה אחרת שלא תשמש בהכרח כשעובדים עם שפת Bash תדבר למשל על "משתנה פונקציונאלי" ו"משתנה לא פונקציונאלי", כלומר משתנה שיש לו השפעה על מהות תוכנה נתונה ומשתנה שאין לו השפעה על מהות תוכנה נתונה אך בכל זאת הוגדר בקוד המקור שלה ומהווה בפועל חלק מן המערכות הזו. ניתן לראות במקרה הראשון - "משתנה פונקציונאלי" כמשקף הגדרה סבירה של פרמטר (כמדד משני של מערכת המבטיח את מהותה) שכן בלעדיו התוכנה לא תבצע את עיקר מטרתה.

מינוח קרוב

מונח קרוב לפרמטר הוא קריטריון (בפשטות; "תנאי"); זהו תנאי חזק שחשוב מאד למלא בהשוואה לתנאי חלש שלא חשוב מאד למלא אך מוטב למלא (ועמידה בו תזכה אדם בבונוס).

ראו גם