אקו-ויקי:מדריך בזק לכתיבה בוויקי
המדריך נועד לאפשר להשתלט על התפעול הבסיסי של הוויקי בכעשר דקות. להרחבה אפשר להעזר במדריך הטכני של הוויקיפדיה העברית.
תוכן |
הרשמה
באקו-ויקי יש להרשם לפני שניתן להיכנס ולערוך.
ההרשמה קלה ופשוטה:
- לחצו על הקישור כניסה / הרשמה לחשבון בצד שמאל למעלה
- לחצו על הקישור אתם מוזמנים להרשם
- יש לבחור: שם משתמש (רצוי שמכם בעברית), סיסמא, דוא"ל ושם אמיתי (אופציונלי)
- לחצו על הכפתור "יצירת משתמש חדש", וזהו, אתם רשומים.
- ישלח אליכם דוא"ל ובו קישור לאישור החשבון, יש ללחוץ עליו, אחרת החשבון יחסם לאחר זמן מה.
הערה חשובה: כל עוד לא קיבלתם מייל, לא תוכלו לערוך את עמודי העריכה. עמכם הסליחה!
איך עורכים ערך קיים?
כדי לערוך ערך קיים יש ללחוץ על לשונית העריכה בראש הדף. לשונית זו מופיעה רק עבור משתמשים רשומים.
איך יוצרים ערך חדש?
יש שלוש דרכים ליצור ערך חדש:
- ניתן לחפש אותו בתיבת החיפוש למעלה מצד שמאל (ללחוץ על כפתור "לדף"). במידה והערך לא קיים, תופנו לדף המודיע כי הערך לא קיים וניתן ליצור אותו (נא להשאיר את הדוגמא כפי שהיא ולא ליצור ערך חדש).
- ניתן ללחוץ על קישור פנימי בוויקי הצבוע באדום, שמשמעו כי הערך אינו קיים. גם כאן תופנו לאותו דף שיציע ליצור את הדף.
- ניתן ליצור קישור מדף כלשהו וללחוץ עליו במסך התצוגה המקדימה.
חשוב: רצוי להשתמש באפשרות החיפוש ולנסות לחפש חלקי ביטויים וצורות כתיב שונות. זאת כדי להימנע מליצור ערך שכבר קיים אך מאויית אחרת. כמו כן, אפשר לחפש ערך כזה בתוך אחת הקטגוריות באתר.
איך כותבים?
מכניסים טקסט רגיל בתיבת העריכה. כדי לראות כיצד מה שכתבתן נראה, מבלי לשמור את הדף, לחצו על כפתור "תצוגה מקדימה" שנמצא מתחת לתיבת העריכה.
הוויקי מתעלם מרווחים מיותרים וממעברי שורה בודדים. כדי להתחיל פסקה חדשה יש ללחוץ פעמיים על מקש ה<enter>.
איך יוצרים קישור פנימי?
קישור פנימי הוא קישור לערך אחר באקו ויקי (גם אם הוא עדיין לא קיים). ליצירת קישור פנימי יש להקיף את הביטוי הרצוי בשני זוגות של סוגריים מרובעים.
[[כלכלה אקולוגית]] יהפוך ל: כלכלה אקולוגית.
קישור פנימי בניסוח שונה - אם רוצים לקשר לערך בוויקי אך בשל תחביר המשפט יש צורך להשתמש בניסוח קצת אחר, כותבים בתחילת הקישור את שם הערך, מקלידים אחריו ללא רווח קו מאונך (כזה: |, נמצא בד"כ מעל ה<enter> ומופעל בלחיצה על <shift>) ואחריו ללא רווח את הטקסט כפי שיופיע בדף.
[[כלכלה אקולוגית|הכלכלה האקולוגית]] יהפוך ל: הכלכלה האקולוגית.
איך יוצרים קישור חיצוני
יש להכניס את כתובת האתר, להוסיף אחריה רווח, לכתוב אחריו את הטקסט לקישור ולהקיף הכל בזוג אחד של סוגרים מרובעים.
[http://ynet.co.il ווי-נט] יהפוך ל: ווי-נט.
איך משייכים ערך לקטגוריה?
יוצרים קישור עם קטגוריה:שם הקטגוריה.
[[קטגוריה:חינוך]]
איך יוצרים כותרת?
קיימות כותרות ברמות שונות. הכותרת ברמה אחת היא הגדולה ביותר. הכותרות במסמך קובעות איך יראה תוכן העניינים המופיע בתחילתו, כל כותרת תקבל קישור בהתאם לרמתה. כדי ליצור כותרת יש להקיף את הטקסט בסימני שווה (=) משני הצדדים. סימן אחד מכל צד ייצור כותות ברמה אחת, שני סימנים מכל צד ייצרו כותרת ברמה שתיים, וכך הלאה. מקובל שלא להשתמש בכותרות מרמה אחת בתוך ערך. כותרות תמיד שוברת פסקאות.
==כותרת ברמה שתיים==
תהפוך ל:
כותרת ברמה שתיים
===כותרת ברמה שלוש===
תהפוך ל:
כותרת ברמה שלוש
====כותרת ברמה ארבע====
תהפוך ל:
כותרת ברמה ארבע
איך מוסיפים תמונה
- בתחתית הבר הימני, יש קופסא הנקראת "ערכת כלים". לוחצים בה על הקישור לדף "העלאת קובץ לשרת".
- מעלים קובץ תמונה שקיים אצלכם במחשב. שישמר תחת שם שתבחרו. לדוגמה: myPic.jpg
- הולכים לערך בו רציתם להכניס את התמונה, נכנסים למצב עריכה.
- לוחצים על כפתור "תמונה". שמוסיף את הכיתוב הבא בטקסט:
[[תמונה:PictureFileName.jpg|left|thumb|250px|כיתוב תמונה]]
בוחרים את הגודל הרצוי של התמונה (ברירת המחדל היא 250 פיקסלים), את הכיוון שבו היא מיושרת (ימין או שמאל), את הכיתוב מתחת לתמונה. במקום PictureFileName.jpg רושמים myPic.jpg, כך שבסופו של דבר התוצאה יכולה להראות כך:
[[תמונה:myPic.jpg|left|thumb|300px|תמונה שהיה חשוב לשים, עם גודל 300 פיקסלים]]
- לחיצה על שמירה או תצוגה מקדימה מראה איך תראה התמונה בדף הערך.