כלכלת ארה"ב הקורסת 1
האם הבנקים המרכזיים הזרים מסרבים להמשיך לממן את הגירעון של ארצות הברית?
פורסם בהארץ 25.1.2006 נמרוד הלפרן[1]
ביקוש דל מצד בנקים מרכזיים זרים נרשם במכרז האג"ח הממשלתיות שביצע היום משרד האוצר האמריקאי. במסגרת מכרז שערך היום, שבמסגרת העמיד המשרד למכירה אג"ח ממשלתיות לשנתיים בסך 22 מיליארד דולר, רכשו בנקים מרכזיים זרים כ-25.6% בלבד מהאג"ח שהועמדו למכירה - ירידה לעומת 30.6% בחודש שעבר, וממוצע של 38.8% בשישה החודשים האחרונים באג"ח אלו.
היחס בין הביקוש להיצע במכרז היום עמד על 2.11 - הנמוך ביותר מאז חודש אפריל וירידה לעומת יחס של 2.42 שנרשם במכרז הקודם של אג"ח ממשלתיות אמריקאיות לשנתיים שנערך בחודש דצמבר. היחס הממוצע בין הביקוש להיצע ב-12 המכרזים האחרונים היה 2.2.
בעקבות התוצאות המאכזבות של המכרז נרשמות כעת ירידות בשוק האג"ח הממשלתיות האמריקאיות, והתשואה על האג"ח הממשלתיות ל-10 שנים עולה ב-0.05% לרמה של 4.44%.
היחס בין הביקוש להיצע במכרז היום, אשר הוגדר כ"חלש" על ידי חברת אקשן אקונומיקס, הגביר את החששות כי משקיעים ובנקים מרכזיים זרים, המחזיקים כיום בכמחצית מהאג"ח הממשלתיות הסחירות של ארצות הברית - ששוויין הכולל עומד על 4 טריליון דולר - לא יסכימו להמשיך לממן לאורך זמן את הגירעון בחשבון השוטף של ארצות הברית. בנקים מרכזיים ומשקיעים זרים הגדילו את הנתח שלהם באג"ח הממשלתיות האמריקאיות ב-20% בשלוש השנים האחרונות.
הממשל האמריקאי צפוי ללוות ממשלות זרות ובנקים ברבעון הנוכחי סכום שיא של 171 מיליארד דולר, כדי לממן את פעולות השיקום של ההרס שגרמו סופות ההוריקן קתרינה וריטה בקיץ שעבר.
ממשל בוש לווה יותר כסף ממשלות זרות ובנקים מאשר כל 42 נשיאי ארצות הברית הקודמים גם יחד. ב-224 השנים שחלפו מאז הקמתה של ארצות הברית (2000-1776), לוו כל 42 נשיאי ארצות הברית הקודמים ממשלות זרות ומוסדות פיננסים סכום מצטבר של 1.01 טריליון דולר. מנגד, בארבע השנים האחרונות בלבד, לווה ממשל בוש סכום של 1.05 טריליון דולר, לפי נתוני משרד האוצר האמריקאי.