דמגוגיה

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

דמגוגיה היא טכניקה רטורית ושיטת שכנוע מניפולטיבית להעברת מסרים בהתבסס על פנייה לרגש הפחד, או לחלופין, שימוש באמירות ריקות מתוכן רלוונטי למסר הנדון. תכופות משתמשים בה כדי לגרום לשומעים רגש הזדהות עם הדובר על ידי רגשי הזדהות או הערצה.

ניתן לשוח על מוזיקה דמגוגית או מוזיקה דרמטית, המנוגנת כמוזיקת רקע לסרטונים המעבירים מסר על קבוצת אנשים שמבוצע לה דה-הומניזציה ושיש עניין להציגה כמפחידה והרסנית.

תעמולה ללא דמוגגיה

דמוגגיה מילולית היא שיטה מקובלת לביצוע תעמולה פוליטית וכן לצרכי שיווק ויח"צ. שיטות אחרות נוגעות ליצירת דימויים שאינם בהכרח מילוליים או ייצירת אווירה ציבורית מסויימת ולאחר מכן שימוש באותה אווירה כדי לשווק מוצר או רעיון מסויים. לדוגמה במסגרת קמפיין של אדוארד ברנייז בנושא לפידי החירות - שיווק עישון של סיגריות לנשים, על ידי טענה שהעישון מקדם פמניזים, הקמפיין כלל הלבשת נשים מושכות ובלוטות (דוגמניות , שחקניות) בשמלה בצבע ירוק בעל גוון מסויים. לאחר ששמלה זו היתה מקובלת, החלו חברות הטבק לשווק סיגריות לנשים עם אריזה באותו גוון של השמלה. דוגמה אחרת היא שימוש בהטיות קוגינטביות ללא שימוש בדמוגגיה - לדוגמה הקרנה של דימוי חיובי כלשהו שהוא כיבכול קשור למוצר - נניח תמונה רומנטית של זוג או של אבא ובן בפרסומת לג'ינס או לחברת טלפון סלולארי - המפרסם אינו טוען טענה ברורה מסוג "אם תקנו את הג'ינס שלי, תזכו בבחורה יפה" אלא מספק אווירה מסוימת ומלמד את הצופים - דרך התניה קלאסית או דרך חיזוק קשרים במפה קוגנטיבית לקשר בין המוצר לבין הערך החברתי החיובי.

הערות כלליות

  • ניתן להקביל דמגוגיה עם המונח פאתוס שטבע אריסטו לתיאור פנייה לרגשות קהל בכדי להעביר רעיון או מסר בצורה מוצלחת.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ערכים בוויקיפדיה העברית על מינוח רטורי המתאר בין היתר דמגוגיה: