בנק הפועלים

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בנק הפועלים הוא אחד משני הבנקים הגדולים בישראל (ביחד עם בנק לאומי). נוסד בשנת 1921 על ידי ההסתדרות הציונית וההסתדרות הכללית. הבנק מפעיל גם סניפים בצפון אמריקה (ניו יורק, מיאמי וקנדה), אירופה (שווייץ ולוקסמבורג), דרום אמריקה ואיי קיימן. מניות הבנק נסחרות בבורסה לניירות ערך בתל אביב.

הבנק היה בבעלות ההסתדרות עד לשנת 1983 אז הולאם בעקבות ויסות מניותיו. הבנק היה בבעלות המדינה עד לשנת 1996 בה נמכר לקבוצת משקיעים בראשות תד אריסון. במהלך תקופת בעלותה של המדינה הפך הבנק לגדול ביותר במדינה תוך שהוא חולף על פני בנק לאומי שהחזיק בתואר זה עד לאותו זמן.

הרווח הנקי של הבנק בשנת 2004 - כ-2.1 מיליארד שקל. את שנת 2005 סיים בנק הפועלים עם רווח של 2.9 מיליארד שקל, הרווח הגבוה ביותר של כל הזמנים. רווח זה נבע בעיקר ממכירת חברת הבת האמריקאית, בנק סיגניצ'ר.

בשנת 2006 היה הבנק הגדול ביותר בישראל, והעסיק כ-10,000 עובדים. בעלת השליטה בבנק היא חברת אריסון אחזקות שבשליטת שרי אריסון. בעל עניין גדול בבנק הוא חברת תעשיות מלח לישראל.

פיטורי עובדים בשנת 2002

בסוף שנת 2002 החליטה הנהלת הבנק, באופן חד צדדי, לפטר 900 עובדים בכדי להעלות את רווחיות הבנק. על רקע דוחות הבנק שהראו רווחיות אדירה מחד ומחיקת חובות מסופקים במיליארדי שקלים מאידך, הצעד גרם לביקורת ציבורית חריפה.

חלק מהביקורת נבע מכך שפירוש הדבר פגיעה בשירות הלקוחות של הבנק, בעוד עמלות הבנקים כלפי הלקוחות נשארו גבוהות כשהיו. חלק אחר של הביקורת על צעד זה היה החששות שפעולה זו תיצור תקדים נורמטיבי בשוק העבודה המקומי, ושדבר זה עלול להוביל לכך שמעסיקים אחרים ינקטו במהלכים כוחניים דומים ברצותם. חלק מהביקורת הייתה כנגד ערכי הקפיטליזם שבו רווח של משפחות עשירות בודדות חשוב יותר מפרנסתן של מאות משפחות אחרות. חלק מהביקורת נבע מהטענה שעסק כה גדול כמו בנק הפועלים אינו סתם חברה פרטית, אלא למעשה גוף שהוא גם מוסד ציבורי, ולכן יש לו אחריות ציבורית, כפי שהמדינה לדוגמה סייעה לבנקים לאחר מפולת מניות הבנקים.

הביקורת הציבורית גרמה לכך שלבסוף הבנק צמצם את הפיטורין בכ-200 עובדים (לקצת מעל 700 עובדים) ונתן לעובדים המפוטרים פיצויים נדיבים.

בנק הפועלים כחלק מקבוצת ריכוז

ב-21.9.2006 פרסם בועז יפעת, רואה חשבון ממשרד יהודה ברלב, כתבה בדה מרקר בו הוא מכריז שיגיש עתירה לבג"ץ נגד הממונה על ההגבלים העסקים רונית קן כדי שזו תנמק מדוע אינה מכריזה על הבנקים הפועלים ולאומי קבוצת ריכוז.

כדי להכריז על שני גופים קבוצת ריכוז על פי חוק ההגבלים, יש לעמוד בשני תנאים: שניהם יחד מחזיקים ביותר מ-50% מהשוק; אין תחרות ביניהם או שיש תחרות מועטה. ביוני 2005 פנה בועז יפעת לדרור שטרום, הממונה מאז, בשאלה האם ומתי יוכרז על בנק הפועלים ובנק לאומי קבוצת ריכוז. אולם מאז ועד ספטמבר 2006 נדחה הנושא בטענות שונות.

הכרזה על הבנקים כקבוצת ריכוז תגרום לכך ששני הבנקים יהיו למעשה מונופול, ומחירי השירותים שלהם יהיו נתונים לפיקוח. פיקוח כזה עשוי להביא להפחתה במחירי שירותים שהבנקים נותנים (היות וקרטלים נוהגים להעלות מחירים). קיים גם סיכוי שהפיקוח יביא להגברת התחרות בכל מערכת הבנקאות בישראל.

ראו גם

קישורים חיצוניים