נפט דמים
נפט דמים: עריצות, אלימות והחוקים שמניעים את העולם (באנגלית: Blood Oil :Tyrants, Violence, and the Rules That Run the World) הוא ספר עיון מאת הפילוסוף הפוליטי האנגלי, לייף וונאר (Leif Wenar), שיצא לאור בשנת 2016.
הטענה המרכזית בספר היא כי כלכלת הנפט והסחר העולמי בו מהווים את אחד הגורמים המרכזיים לשימור משטרים דיקטטוריים, והפצת טרור ומלחמה בעולם.
במדינות רבות בעולם, כמו מזרח אירופה, דרום אמריקה וחלק מדרום מזרח-אסיה קיימת ירידה במשטרים דיקטטוריים וסמכותניים ששולטים באמצעות כפייה, פחד ודיכוי, יש גם פחות מלחמות ומלחמות אזרחים באיזורים אלה ומתרחשים הליכי דמוקרטיזציה. תהליכים אלה לא מתרחשים במדינות עשירות בנפט. לפי וונאר, רווחי הנפט מאפשרים לשליטים של מדינות אוטוריטריות, לדכא התנגדות וביקורת, ומאפשרים להם לממן את החימוש של קבוצות מיליטנטיות כמו ארגוני טרור, כוחות גרילה. אחת הדוגמאות המרכזיות שלו היא מדינות המפרץ ובעיקר ערב הסעודית.
שורש הבעיה לדעת וונאר הוא הנוהג הקיים במשפט הבינלאומי הקובע ש"כוח יוצר זכות" – "Might makes right". כל מי ששולט בנפט יכול למכור אותו בשוק העולמי, באופן שאינו תלוי בשאלה איך הושג הנפט הזה וכמה כוח כפייה ואלימות היו כרוכים בהשגת הנפט הזה.. כך למשל, כאשר סדאם חוסיין תפס את השלטון בעיראק באמצעות הפיכה, העולם החל לקנות ממנו נפט. לאחר מכן, כאשר דאעש השתלט על מקורות הנפט בעיראק, העולם קנה מהם את הנפט. כך גם קרה במקרה של לוב של קדאפי והמורדים שהפילו אותו מהשלטון.
וונאר מקביל בין המסחר בנפט שמאפשר לאלימות ולשגשוג להתמשך לבין עוולות היסטוריות כמו הסחר בעבדים, קולוניאליזם, אפרטהייד ומקרי של רצח עם, החוקים שהפכו את העוולות האלה לדבר חוקי הם אותם חוקים שמאפשרים את המשך המסחר בנפט. שוק הנפט העולמי הוא שוק גלובלי, כך ששימוש בנפט יוצר ביקוש לנפט שמעלה את מחירו. מסיבה זו אם על ידי קנייה ישירה של נפט או אם על ידי קנייה עקיפה, כאשר ממלאים את מיכל הדלק במכונית, טסים במטוס או קונים מוצרים שיוצרו באמצעות נפט (החל במוצרי פלסטיק וכלה במוצרי מזון שגודלו באמצעות נפט), מממנים אנשים ברחבי העולם, במיוחד במדינות העשירות, משטרים דיקטטוריים וקבוצות טרור שפועלות נגדם. לפי החישוב של וונאר, משפחה אמריקאית שולחת בממוצע 275 דולר לשנה למשטרים אוטוריטריים. [1]
הפרקטיקה הזו שמאפשרת נפט דמים צריכה, לדעת וונר, לעבור שינוי דרמטי על מנת להפוך את העולם ליציב ודמוקרטי יותר. וונאר טוען כי המדינות המערביות יכולות להנהיג מהפכה בתחום המשאבים הטבעיים ובכך להוביל מהפכה שלווה ואפקטיבית. [2]
ראו גם
קישורים חיצוניים
- יוסי דהן, על הקשר בין דם לנפט, באתר העוקץ, 13.02.16
- Blood Oil אתר הספר נפט דמים באוניברסיטת אוקספורד