נועם סגל

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נועם סגל.
תמונה זו מוצגת באקו-ויקי בשימוש הוגן.
נשמח להחליפה בתמונה חופשית.

נועם סגל (נולד ב-21 בינואר 1975; נפטר ב-30 במרץ 2019) היה מנכ"ל הפורום הישראלי לאנרגיה, ודוקטורנט בתחום חברה ואנרגיה בבית ספר פורטר ללימודי סביבה באוניברסיטת תל אביב. ממקימי העמותה לכלכלה בת קיימא, וממייסדי אתר אקו-ויקי, היה פעיל ובהמשך חבר ועד מנהל בישראל בשביל אופניים (החל מהתקופה בה נקרא הארגון תל אביב בשביל אופניים) ובמגמה ירוקה. סגל היה גם ממייסדי מפלגת התנועה הירוקה. בשנת 2018 נבחר לאחד מ-100 המשפיעים והמשפיעות של מגמה ירוקה, מבין אנשי הארגון לאורך 21 שנות פעילותו.[1]

ביוגרפיה

נועם סגל נולד בירושלים לד"ר עו"ד פרץ סגל ולנילי סגל. בצבא שירת נועם סגל בחטיבת המחקר של חיל המודיעין.[2] לאחר שיחרורו היה פעיל בשנים 1999-2003 בארגון מגמה ירוקה. סגל היה פעיל בתא הארגון בתל אביב יחד עם ראשוני הפעילים בו וכן בתא הארצי שם עזר בגיוס כספים ומיסוד מגמה ירוקה כעמותה. היה שותף לפעילות של מסה קריטית בישראל לקידום תחבורת אופניים בתל אביב. בשנת 2002 היה ממייסדי עמותת תנועה לעצירת חוצה ישראל שמטרותיה היו העלאת מודעות הציבור להשלכות של כביש חוצה ישראל על איכות הסביבה, חינוך לאיכות הסביבה ולדמוקרטיה וקידום פיתוחם של אמצעי תחבורה ציבורית בישראל.[3] בתחילת דרכו הסביבתית עבד במקביל בתעשיית ההי-טק, אותה עזב עם התפוצצות בועת הדוט. קום.[4]

בשנת 2005 היה ממקימי העמותה לכלכלה בת קיימא (עוד לפני שהתאגד ונקרא אז הפורום לכלכלה אקולוגית) ובשנת 2006 העביר מטעם הארגון קורס במכללה החברתית כלכלית בנושא ביקורת הכלכלה; מתוך הצורך לתת חומרי רקע ללומדים בקורס, נוצר אתר אקו-ויקי שסגל היה אחד ממקימיו וכותביו.

סגל פעל יחד עם חברת הכנסת שלי יחימוביץ במספר נושאים סביבתיים וחברתיים ביניהם המאבק נגד הפרטת הקרקעות בישראל ומאבקי גז. הוא היה שותף לכתיבתם והובלתם של חוקים כמו חוק הקסדה וחוק הנגשת מידע בזמן אמת בתחבורה הציבורית.

בשנת 2007 סגל הקים יחד עם ד"ר שחר דולב, ערן בן ימיני ויעל כהן-פארן[5] את הפורום הישראלי לאנרגיה והיה מנהל תחום המדיניות של הארגון. עם כניסתה של כהן-פארן לכנסת בשנת 2015, מונה למנכ"ל הפורום בנוסף להיותו מנהל תחום מדיניות וחוקר בפורום. במסגרת הפורום פעל סגל בנושא גז טבעי בישראל הוא נתן יעוץ לח"כ שלי יחימוביץ בנושא ועדת ששינסקי. בשנת 2012 היה שותף לכתיבת נייר עמדה לוועדת צמח נגד ייצוא גז מישראל מטעם הפורום ומטעם העמותה לכלכלה בת קיימא ובהמשך היה מעורב במטה מאבק הגז. סגל היה שותף מרכזי במאבק להשארת הגז הישראלי בארץ ובהתנגדות למתווה הגז.

בתחום האקדמי סגל התמחה בתחום אנרגיה מחצבית ואנרגיה מתחדשת. סגל היה בעל תואר ראשון בביולוגיה ובפילוסופיה מאוניברסיטת תל אביב, ותואר שני בלימודי סביבה, מאוניברסיטת בן גוריון בנגב ומכון הערבה ללימודי הסביבה. והיה דוקטורנט בבית ספר פורטר ללימודי סביבה באוניברסיטת תל אביב. על פי סגל, תחום האנרגיה הוא אחד האתגרים החברתיים, הפוליטיים והסביבתיים הגדולים של דורנו, אך תחום זה סובל ממחסור מסגרות לימוד וניתוח. המחקר שלו שאף לתרום לעיסוק המתרחב בסוגיות של חברה ואנרגיה, תוך שילוב גישה תיאורטית, רב-תחומית עם מחקר מדיניות. עבודת הדוקטורט שלו עשתה שימוש במתודולוגיות הלקוחות ממדעי החברה לצורך ניתוח שיח האנרגיה בעקבות משברי הנפט של שנות ה-70 של המאה ה-20. לכך מתלווה מחקר משלים מוכוון-מדיניות, במסגרת הפורום הישראלי לאנרגיה, בתחומים דוגמת אנרגיה מתחדשת, התייעלות אנרגטית, ושווקי הגז הטבעי והחשמל.[6] לאחר כתיבת עבודת הדוקטורט ולקראת סיום הדוקטורט נסע סגל לאוקספורד, אנגליה להשתלמות פוסט-דוקטורט בנושא פתרונות בני קיימא לסוגיית המים והאנרגיה במזרח התיכון וכן היה פעיל בבית הספר לקיימות במרכז הבינתחומי בהרצליה. היה גם פעיל במסגרת יוזמת השלום הסביבתי (הפורום לדיפלומטיה סביבתית) של מכון הערבה.

ב-30 במרץ 2019 נפטר באנגליה ממחלת הסרטן, בן 44 היה במותו. היה נשוי לוורד בלן, ולהם 3 ילדים - יותם, עידו ועמית.

פרסומים וניירות מדיניות (רשימה חלקית)

קישורים חיצוניים

כתבות על מותו והספדים

הערות שוליים