מס ערך קרקע

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף מס אדמה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מס ערך קרקע (באנגלית: Land value taxation ובקיצור LVT) או מס ערך מקום (באנגלית: Site value taxation), הוא מס שמוטל על בעלי אדמות כפונקציה של חלק האדמה שאינו מפותח או מחלקת אדמה.

מס ערך קרקע הוא צורה מיוחדת של מס רכוש. יש שלוש סוגים של רכוש: אדמה, שיפורים של האדמה (דברים מעשי ידי אדם שאינם יבילים), ורכוש אישי (דברים מעשי ידי אדם שניתן להזיז).

מס ערך קרקע הוא מס אד וואלורום, שבו רק הערך של הקרקע ממוסה, ומתעלמים משיפורים על האדמה (כמו טיוב הקרקע, בתים, מפעלים וכו') ומרכוש אישי (כמו מכוניות, ריהוט וכו'). דבר זה שונה ממיסי רכוש אחרים שבדרך כלל מוטלים על נדל"ן - השילוב של אדמה ושל שיפורים של האדמה.

רקע

הכלכלן הפוליטי אמריקאי הנרי ג'ורג', שחי במאה ה-19 קידם בלהט את הרעיון של "מס יחיד" (Single Tax) על אדמות.

טיעון אחד בעד מס ערך קרקע הוא שהוא יוצר תמריץ נגד בועות ספקולטיביות בשוק הנדל"ן, ומעודד שימוש יעיל ויצרני באדמה, בעיקר באזורים עירוניים - הערכה אחת של היעילות המתקבלת היא בגובה 15,000 פאונד לאדם לשנה בבריטניה (במחירי 2002).[1]

טיעון אחר עבור מס ערך קרקע הוא שהגידול בערכם של שטחי אדמה נוצר בעיקר על ידי שינויים שאינם כתוצאה מפעולתו של בעל האדמה; לדוגמה, יצירה של תשתית חדשה או הפיכת האזור למבוקש, יכולים להגדיל באופן דרמטי את הערך של חלקת אדמה. מס ערך אדמה מעודד פיתוח ממשלתי של תשתית על ידי הספקה של דרך לתפוס מחדש כמה מהשינויים בערך האדמות שמתרחשים כתוצאה מהשקעה כזו, והקלת העומס המוטל על משלמי מיסים שלא נהנו ממנה.

המס עובד גם בכיוון ההפוך. אם פיתוח מוביל להשפעה שלילית על ערך הקרקע (סגירה של תחנת רכבת קרובה לדוגמה), בעל האדמה מפוצה על ידי הירידה האוטומטית במס על הנכס.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים