שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1: −
'''שינויי האקלים גורמים לשינויים בזרמי הסילון''' ודבר זה גורר שינויים נוספים כמו גלי קור מהקוטב ואולי גם הגברה של מזג אוויר קיצוני כמו גלי חום, גלי קור או סופות ממשוכות יותר. [[המסת קרחונים ושלגים עקב שינוי אקלים|הפשרת שלגים וקרחונים בקטבים בעקבות שינויי האקלים]] גורמת להגברת חימום האזור של הקטבים בצורה מהירה יותר לשאר חלקי כדור הארץ, דבר המכונה [[הגברת קטבים]] [https://en.wikipedia.org/wiki/Polar_amplification]. דבר זה מוריד את הפרש הטמפרטורות בין שני צידי זרם הסילון ולכן מחליש בדרך כלל את זרם הסילון הקוטבי (זרם הסילון הפולארי).  
+
'''השפעת שינויי האקלים על זרמי הסילון''' היא החלשות של זרמי הסילון שנעים סמוך לקטבים עקב [[התחממות עולמית]]. ייתכן והחלשות זו גוררת תופעות כמו גלי קור שנודדים מהקוטב למדינות צפוניות וכן של התמשכות של אירועי מזג אוויר קיצוניים כמו סופות, גלי חום, וגלי קור במדינות אלה. כמו כן הדבר משמש טיעון לשם [[הכחשת אקלים]].  
 +
 
 +
[[המסת קרחונים ושלגים עקב שינוי אקלים|הפשרת שלגים וקרחונים בקטבים בעקבות שינויי האקלים]] גורמת להגברת חימום האזור של הקטבים באופן מהיר יותר יחסית לשאר חלקי כדור הארץ, דבר המכונה [[הגברת קטבים]] [https://en.wikipedia.org/wiki/Polar_amplification]. דבר זה מוריד את הפרש הטמפרטורות בין שני צידי זרם הסילון ולכן מחליש בדרך כלל את זרם הסילון הקוטבי (זרם הסילון הפולארי).  
 
[[תמונה:זרם הסילון הארקטי שינויי אקלים.jpg|left|thumb|400px|כאשר הקרח והשלג בארקטיקה נמסים, זרם הסילון המפריד בין האוויר הקר בארקטיקה והאוויר החם דרומית יותר נחלש. אז אוויר קר יכול לחדור דרומה ואוויר חם צפונה ובגלל שהזרם נע ממערב למזרח, תנועת מערכות מזג אוויר בחצי הכדור הצפוני ממערב למזרח נחלשת ומאטה. בתמונה משמאל אנו רואים את מצב זרם הסילון הארקטי במצב נורמלי ומימין אחרי המסת הקרח והשלג.]]
 
[[תמונה:זרם הסילון הארקטי שינויי אקלים.jpg|left|thumb|400px|כאשר הקרח והשלג בארקטיקה נמסים, זרם הסילון המפריד בין האוויר הקר בארקטיקה והאוויר החם דרומית יותר נחלש. אז אוויר קר יכול לחדור דרומה ואוויר חם צפונה ובגלל שהזרם נע ממערב למזרח, תנועת מערכות מזג אוויר בחצי הכדור הצפוני ממערב למזרח נחלשת ומאטה. בתמונה משמאל אנו רואים את מצב זרם הסילון הארקטי במצב נורמלי ומימין אחרי המסת הקרח והשלג.]]
    
==השפעת התחממות עולמית על אזור הקוטב ועל זרמי הסילון==
 
==השפעת התחממות עולמית על אזור הקוטב ועל זרמי הסילון==
===השפעה על האלבדו===
+
===השפעה המסת קרח על האלבדו===
כאשר נמס השלג והקרח יותר קרינת שמש נספגת בקרקע ומחממת אותה וזה תורם ל[[התחממות עולמית|התחממות העולמית]] מה שגורם לכך שיותר קרח ושלג נמס וחוזר חלילה. הדבר יוצר [[לולאת משוב]] מחזקת.  
+
[[המסת קרחונים ושלגים עקב שינוי אקלים|התחממות כדור הארץ גוררת הפשרה של שלג הקרח]], ודבר זה גורר שינוי באלבדו - כך שיותר קרינת שמש נספגת בקרקע ומחממת אותה וזה תורם ל[[התחממות עולמית|התחממות העולמית]] חזקה יותר וחוזר חלילה. הדבר יוצר [[לולאת משוב]] מחזקת.  
   −
הסיבה לכך היא שחומרים שונים מגיבים באופן שונה כאשר קרינת השמש פוגעת בהם. חלק מקרינים את רוב הקרינה בחזרה - אלה חומרים כמו זכוכית, לדוגמה. לכן כאשר קרן שמש פוגעת בזכוכית רוב הקרינה מוחזרת החוצה וכאשר היא פוגעת בעין אנחנו מסתנוורים כמעט כאילו היינו מסתכלים על השמש עצמה. לעומת זאת יש חומרים אשר סופגים את רוב קרינת השמש כמו לדוגמה קרקע שחורה או אספלט. לכן כאשר אור השמש פוגע בהם רוב הקרינה נספגת. מה שמגיע מהם לעין שלנו הוא רק חלק קטן מקרינת השמש ולכן כאשר אנחנו רואים קרקע או אספלט בשמש, אנחנו לא מסתנורים. אבל בגלל שהם סופגים את רוב הקרינה החומרים האלה מתחממים מאוד -לכן הליכה ברגלים יחפות על אספלט שחומם בשמש עלולה לעשות כוייה! צבעים שונים גם מתנהגים באופן שונה בנושא הזה: ככל שהצבע בהיר יותר הוא מחזיר כמות גדולה יותר של קרינה החוצה וככל שהוא כהה יותר הוא קולט יותר קרינה פנימה. את התכונה הזו של החומרים מודדים באלבדו. ככל שיותר קרינה  מוחזרת האלבדו גבוה יותר. ככל שיותר קרינה נקלטת האלבדו נמוך יותר. לשלג ולקרח יש אלבדו גבוה. האלבדו של שלג טרי הוא כ-9 0%. האלבדו של אוקיינוסים וקרקע הוא משמעותית יותר נמוך{{הערה|ויקיפדיה [https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7%9C%D7%91%D7%93%D7%95 אלבדו]}} ולכן ככל שיש פחות קרח ושלג כדור הארץ מתחמם יותר.
+
הסיבה היסודית לכך היא אלבדו - אחוז הקרינה שחוזרת מגוף שפגע בו קרינת אור. חומרים שונים מגיבים באופן שונה כאשר קרינת השמש פוגעת בהם. חלק מקרינים את רוב הקרינה בחזרה. לדוגמה זכוכית  - כאשר קרן שמש פוגעת בזכוכית רוב הקרינה מוחזרת חזרה ואם קרינה זו פוגעת בעין אנחנו מסתנוורים. לעומת זאת יש חומרים שסופגים את רוב קרינת השמש כמו לדוגמה קרקע שחורה או אספלט. לכן הם לא מסוונרים אותנו, אבל אם נוגעים בהם מרגישים שהם חמים מאד, שכן הם ספגו את קרינת השמש והמירו אותה לחום. באופן כללי ככל שהצבע בהיר יותר הוא מחזיר כמות גדולה יותר של קרינה החוצה וככל שהוא כהה יותר הוא קולט יותר קרינה וממיר אותה לחום. תכונה זו מכונה אלבדו. ככל שיותר קרינה  מוחזרת (פחות קרינה נצברת) האלבדו גבוה יותר. לשלג ולקרח יש אלבדו גבוה - האלבדו של שלג טרי הוא והוא עומד על כ-90%. האלבדו של אוקיינוסים וקרקע הוא משמעותית יותר נמוך ובממוצע עומד על 37-39% {{הערה|ויקיפדיה [https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7%9C%D7%91%D7%93%D7%95 אלבדו]}} ולכן ככל שיש פחות קרח ושלג כדור הארץ מתחמם יותר.
    
===הפשרת השלג והקרח מחלישה את זרמי הסילון===
 
===הפשרת השלג והקרח מחלישה את זרמי הסילון===
צמצום שטחי השלג והקרח משבש את האקלים של כדור הארץ בגלל ההשפעה על הזרמים באטמוספירה. בכדור הארץ קיימים זרמי סילון - זרמי רוח חזקים הנעים בעיקר ממערב למזרח אשר נמצאים בגבולות בין אזורים חמים יותר וקרים יותר על כדור הארץ. יש להם תפקיד חשוב בהנעת מערכות מזג אוויר על פני כדור הארץ ולכן גם מערכות מזג האוויר נעות בעיקר בכיוון ממערב למזרח. ללא זרמי הסילון, מזג האוויר היה משתנה מעט מאוד, היו אזורים שהיו תקועים עם גשם מעליהם לאחרים הגשם לא היה מגיע. כמו כן הזרמים מבדילים בין אזורים עם טמפרטורות שונות ומונעים בכך חדירת אוויר קר לאזורים חמים ואוויר חם לאזורים קרים. שני הזרמים העיקריים הם זרם הסילון הארקטי וזרם הסילון הסובטרופי. בכל חצי כדור הארץ, ישנם את 2 הזרמים האלה, כך שסך הכל יש ארבע זרמים כאלה בכדור הארץ{{הערה| Alex Sosnowski [https://www.accuweather.com/en/weather-news/what-are-jet-streams-and-how-do-they-influence-the-weather-we-experience/70003416 What are jet streams and how do they influence the weather we experience?] Accuweather}}. הזרמים לא נעים בקו ישר אלה בעיקולים הנקראים "גלי רוסבי" אשר קשורים לשינויים הגדולים במזג האוויר לאורך העונה. יש בתוכם גם גלים קטנים הקשורים לשינויים הקטנים, היומיומיים, במזג האוויר.  
+
צמצום שטחי השלג והקרח משבש את האקלים של כדור הארץ בגלל ההשפעה על הזרמים באטמוספירה. בכדור הארץ קיימים זרמי סילון - זרמי רוח חזקים הנעים בעיקר ממערב למזרח אשר נמצאים בגבולות בין אזורים חמים יותר וקרים יותר על כדור הארץ. כאשר הקרח והשלג מפשירים, האלבדו עולה, הטמפרטורה בארקטיקה עולה. כאשר היא עולה יש פחות הבדל בין הטמפרטורה בארקטיקה לטמפרטורה דרומה מממנה. כתוצאה מכך נחלש זרם הסילון הארקטי - זרם הרוח שנע מסביב לארקטיקה ממערב למזרח, במהירות של יותר מ-400 קמ"ש בגובה של 8 קילומטר מעל הקרקע.
 +
 
 +
לזרמי הסילון גורמים להשפעה חשובה של הנעת מערכות מזג אוויר על פני כדור הארץ, זו גם הסיבה שמערכות מזג האוויר נעות בעיקר בכיוון ממערב למזרח. ללא זרמי הסילון, מזג האוויר היה משתנה מעט מאוד, היו אזורים שהיו תקועים עם גשם מעליהם לאחרים הגשם לא היה מגיע. כמו כן הזרמים מבדילים בין אזורים עם טמפרטורות שונות ומונעים בכך חדירת אוויר קר לאזורים חמים ואוויר חם לאזורים קרים. שני הזרמים העיקריים הם זרם הסילון הארקטי וזרם הסילון הסובטרופי. בכל חצי כדור הארץ, ישנם את 2 הזרמים האלה, כך שסך הכל יש ארבע זרמי סילון בכדור הארץ{{הערה| Alex Sosnowski [https://www.accuweather.com/en/weather-news/what-are-jet-streams-and-how-do-they-influence-the-weather-we-experience/70003416 What are jet streams and how do they influence the weather we experience?] Accuweather}}. הזרמים לא נעים בקו ישר אלה בעיקולים הנקראים "גלי רוסבי" אשר קשורים לשינויים הגדולים במזג האוויר לאורך העונה. יש בתוכם גם גלים קטנים הקשורים לשינויים הקטנים, היומיומיים, במזג האוויר.  
   −
את הזרמים האלה יוצרים בעיקר סיבוב כדור הארץ סביב עצמו וההבדל בין הטמפרטורות באזורים שביניהם נמצא זרם הסילון. לדוגמה אחד משני הגורמים העיקריים שיוצרים את זרם הסילון הארקטי, הוא הבדל הטמפרטורות בין האזור הארקטי הקר מצפון והאזור החם יותר מדרום.{{הערה|ג'ף מסטרס [http://www.sciam.co.il/%D7%96%D7%A8%D7%9D-%D7%94%D7%A1%D7%99%D7%9C%D7%95%D7%9F-%D7%A0%D7%A2%D7%A9%D7%94-%D7%9E%D7%95%D7%96%D7%A8/ זרם הסילון נעשה מוזר]01.04.2015, סיינטיפיק אמריקאן, ישראל}}.  
+
את הזרמים האלה יוצרים בעיקר סיבוב כדור הארץ סביב עצמו וההבדל בין הטמפרטורות באזורים שביניהם נמצא זרם הסילון. לדוגמה, אחד משני הגורמים העיקריים שיוצרים את זרם הסילון הארקטי, הוא הבדל הטמפרטורות בין האזור הארקטי הקר מצפון לבין האזור החם יותר מדרום.{{הערה|ג'ף מסטרס [http://www.sciam.co.il/%D7%96%D7%A8%D7%9D-%D7%94%D7%A1%D7%99%D7%9C%D7%95%D7%9F-%D7%A0%D7%A2%D7%A9%D7%94-%D7%9E%D7%95%D7%96%D7%A8/ זרם הסילון נעשה מוזר]01.04.2015, סיינטיפיק אמריקאן, ישראל}}.  
   −
כאשר הקרח והשלג מפשיר הטמפרטורה בארקטיקה עולה. כאשר היא עולה יש פחות הבדל בין הטמפרטורה בארקטיקה לטמפרטורה דרומה מממנה. כתוצאה מכך נחלש זרם הסילון הארקטי - זרם הרוח שנע מסביב לארקטיקה ממערב למזרח, במהירות של יותר מ-400 קמ"ש בגובה של 8 קילומטר מעל הקרקע.
      
==השפעות של החלשות זרם הסילון==
 
==השפעות של החלשות זרם הסילון==
 
===החלשת זרם הסילון ותרומה לאירועי מזג אוויר קיצוניים יותר===
 
===החלשת זרם הסילון ותרומה לאירועי מזג אוויר קיצוניים יותר===
כאשר הזרם נחלש, אוויר קר מהאזור הארקטי יכול לחדור לאזורים דרומיים יותר ואוויר חם מהאזורים הדרומיים - לאזור הארקטי. נוסף על כך הזרם דוחף את מערכות מזג האוויר מזרחה בעוצמה קטנה יותר. כתוצאה מכך מערכת מזג אוויר עם ענני גשם ושלג יכולה להישאר באותו מקום זמן רב יותר ובכך לגרום לשיטפון. מצד שני גם אזורים בלי עננים יכולים להישאר במקום אחד זמן רב יותר מה שיכול לגרום לבצורת. פירוש הדבר מזג אוויר קיצוני יותר.  
+
כאשר זרם הסילון נחלש, אוויר קר מהאזור הארקטי יכול לחדור לאזורים דרומיים יותר ואוויר חם מהאזורים הדרומיים - לאזור הארקטי. נוסף על כך הזרם דוחף את מערכות מזג האוויר מזרחה בעוצמה קטנה יותר. פירוש הדבר שמזג אוויר קיצוני עלול להמשך יותר זמן -  מערכת מזג אוויר עם ענני גשם ושלג יכולה להישאר באותו מקום זמן רב יותר ובכך לגרום לשיטפון. מצד שני גם אזורים בלי עננים יכולים להישאר במקום אחד זמן רב יותר מה שיכול לגרום ל[[בצורת]].  
    
כנראה שהדבר קשור לחורפים קרים בארה"ב ואירופה וחום ובצורת בקליפורניה.‏ יתכן והדבר קשור להתגברות הרוחות המזרחיות בישראל בשנים האחרונות אשר מביאות יובש חלקיקי חול, חום וכד' ולא מביאות גשם. מצד שני זה אומר שמערכת מזג אוויר עם גשם יכולה להישאר מעל ישראל יותר זמן מה שיכול מצד אחד למלא את האקוויפרים ומצד שני להביא לשטפון.{{הערה|Damian Carrington [https://www.theguardian.com/environment/2016/dec/19/arctic-ice-melt-already-affecting-weather-patterns-where-you-live-right-now Arctic ice melt 'already affecting weather patterns where you live right now'] 19.12.2016 גארדיאן}}{{הערה|CHRIS MOONEY [https://www.thestar.com/news/world/2017/03/27/global-warmings-affect-on-jet-stream-could-mean-longer-periods-of-extreme-weather.html Global warming’s effect on jet stream could mean longer periods of extreme weather] 27.03.2017}}{{הערה|Jennifer Francis of Rutgers University and Stephen Vavrus of the University of Wisconsin-Madison[http://www.climatecentral.org/news/arctic-warming-is-altering-weather-patterns-study-shows Arctic Warming is Altering Weather Patterns, Study Shows] Climate Central 30.9.2012}}{{הערה|ערוץ מזג האוויר Weather2day [https://www.weather2day.co.il/content/10/crazy-weather-and-jet-stream שיבוש זרם הסילון משגע את מזג האוויר] 26.09.2015}}.
 
כנראה שהדבר קשור לחורפים קרים בארה"ב ואירופה וחום ובצורת בקליפורניה.‏ יתכן והדבר קשור להתגברות הרוחות המזרחיות בישראל בשנים האחרונות אשר מביאות יובש חלקיקי חול, חום וכד' ולא מביאות גשם. מצד שני זה אומר שמערכת מזג אוויר עם גשם יכולה להישאר מעל ישראל יותר זמן מה שיכול מצד אחד למלא את האקוויפרים ומצד שני להביא לשטפון.{{הערה|Damian Carrington [https://www.theguardian.com/environment/2016/dec/19/arctic-ice-melt-already-affecting-weather-patterns-where-you-live-right-now Arctic ice melt 'already affecting weather patterns where you live right now'] 19.12.2016 גארדיאן}}{{הערה|CHRIS MOONEY [https://www.thestar.com/news/world/2017/03/27/global-warmings-affect-on-jet-stream-could-mean-longer-periods-of-extreme-weather.html Global warming’s effect on jet stream could mean longer periods of extreme weather] 27.03.2017}}{{הערה|Jennifer Francis of Rutgers University and Stephen Vavrus of the University of Wisconsin-Madison[http://www.climatecentral.org/news/arctic-warming-is-altering-weather-patterns-study-shows Arctic Warming is Altering Weather Patterns, Study Shows] Climate Central 30.9.2012}}{{הערה|ערוץ מזג האוויר Weather2day [https://www.weather2day.co.il/content/10/crazy-weather-and-jet-stream שיבוש זרם הסילון משגע את מזג האוויר] 26.09.2015}}.
שורה 23: שורה 26:  
בשנת 2017 ברוסיה הקיץ היה קר, סוער וגשום בצורה בלתי רגילה מה שכונה "הקיץ הקר של 2017". הדבר הביא לקורבנות ולנזקים רבים. הסיבה לפי המרכז המטאורולוגי הרוסי היא כנראה המסת הקרח בארקטיקה עקב ההתחממות העולמית מה שגרר השארות של שקעים אטמוספריים באותו מקום ליותר זמן{{הערה|ילנה קיבלצ'יץ' [http://www.1tv.ru/news/2017-06-04/326450-v_kontse_maya_v_moskve_proshel_samyy_silnyy_uragan_za_poslednie_sto_let_uchenye_govoryat_ob_izmenenii_klimata בסוף מאי במוסקבה הייתה הסופה החזקה ביותר במאה השנים האחרונות מדענים מדברים על שינויי אקלים] 04.06.2017 הערוץ הרוסי הראשון}}{{הערה|אלקסיי סטיינרט [https://riamo.ru/article/219895/holodnoe-leto-2017-chto-proishodit-s-pogodoj-v-moskve-i-podmoskove.xl הקיץ הקר ב-2017: מה קורה עם מזג האוויר באזור מוסקבה] 22.06.2017 ריאמו}}.
 
בשנת 2017 ברוסיה הקיץ היה קר, סוער וגשום בצורה בלתי רגילה מה שכונה "הקיץ הקר של 2017". הדבר הביא לקורבנות ולנזקים רבים. הסיבה לפי המרכז המטאורולוגי הרוסי היא כנראה המסת הקרח בארקטיקה עקב ההתחממות העולמית מה שגרר השארות של שקעים אטמוספריים באותו מקום ליותר זמן{{הערה|ילנה קיבלצ'יץ' [http://www.1tv.ru/news/2017-06-04/326450-v_kontse_maya_v_moskve_proshel_samyy_silnyy_uragan_za_poslednie_sto_let_uchenye_govoryat_ob_izmenenii_klimata בסוף מאי במוסקבה הייתה הסופה החזקה ביותר במאה השנים האחרונות מדענים מדברים על שינויי אקלים] 04.06.2017 הערוץ הרוסי הראשון}}{{הערה|אלקסיי סטיינרט [https://riamo.ru/article/219895/holodnoe-leto-2017-chto-proishodit-s-pogodoj-v-moskve-i-podmoskove.xl הקיץ הקר ב-2017: מה קורה עם מזג האוויר באזור מוסקבה] 22.06.2017 ריאמו}}.
   −
ג'ף מסטרס מ-"סיינטיפיק אמריקן ישראל", אחראי על תחום המטאורולוגיה בארגון Weather Underground, מביא נתונים על כך שיש ירידה ב-10% במהירות הרוח ברום גבוה בסתיו מעל צפון אמריקה וצפון האוקיינוס האטלנטי(אחד האזורים בהם עובר זרם הסילון הארקטי) בשנים 1979-2012, בהתאם להצטמצמות בהפרש הטמפרטורות. הוא מסביר שבשנים האחרונות בעקבות כך העיקולים בזרם נעשו משמעותית גדולים יותר ולפעמים למשך זמן ממושך הוא האט את תנועתו במידה גדולה. הוא מביא כמה אירועי מזג אוויר קיצוני אשר לדעתו קשורים לשיבוש זרמי הסילון:
+
ג'ף מסטרס מ-"סיינטיפיק אמריקן ישראל", אחראי על תחום המטאורולוגיה בארגון Weather Underground, מביא נתונים על כך שיש ירידה ב-10% במהירות הרוח ברום גבוה בסתיו מעל צפון אמריקה וצפון האוקיינוס האטלנטי(אחד האזורים בהם עובר זרם הסילון הארקטי) בשנים 1979-2012, בהתאם להצטמצמות בהפרש הטמפרטורות בין הקוטב לאזורים מדרום לו. הוא מסביר שבשנים האחרונות בעקבות כך העיקולים בזרם נעשו משמעותית גדולים יותר, ולפעמים זרם הסילון האט את תנועתו  למשך זמן ממושך. הוא מביא כמה אירועי מזג אוויר קיצוני אשר לדעתו קשורים לשיבוש זרמי הסילון:
    
* גל קור בשני השלישים המזרחיים של ארה"ב בחורף 2013-2014. שכבת הקרח על פני האגמים הגדולים של צפון אמריקה הגיעה לשטח המתועד השני בגודלו מעולם, ושתי סערות משתקות של שלג וקרח השביתו את אטלנטה לכמה ימים.
 
* גל קור בשני השלישים המזרחיים של ארה"ב בחורף 2013-2014. שכבת הקרח על פני האגמים הגדולים של צפון אמריקה הגיעה לשטח המתועד השני בגודלו מעולם, ושתי סערות משתקות של שלג וקרח השביתו את אטלנטה לכמה ימים.

תפריט ניווט