נוספו 4,486 בתים
, 18:08, 17 בדצמבר 2018
{{מאמר דעה|האזרח דרור}}
בתחילת המאה ה-21 קיים משבר אידאולוגיות - האידאולוגיות הגדולות שפרחו במאות הקודמות נקלעו למשבר מתמשך עקב הנתק הגדל בינן לבין [[השיטה המדעית]] וכתוצאה מכך - קושי להסביר את המציאות, לחזות אירועים ולהציע פתרונות וחזון משותף טוב יותר. הדבר יוצר משברים של [[אמון|חוסר אמון]] , ייאוש בקרב ציבורים גדולים במדינות המערביות. במקום אידאולגיות אנשים מחפשים מנהיגים כריזמטיים, אולם גם לאלו אין תשובות טובות לאתגרים רבים, והדבר מעודד עליה של מנהיגים פופליסטיים שכושרם העיקרי הוא יכולת רטורית מתקדמת ושלהוב ההמון.
האידואלוגיות הגדולות שהיו במאה ה-20 , כולל [[קפיטליזם]], [[ליברליזם]], [[ליברטניות]], [[שמרנות]], סוציאליזם, סוציאל-דמוקרטיה, לאומיות , ולאומנות. הן כולן בשבר הולך וגדל. מצביעים קוראים מצעים פחות ופחות ומתייחסים יותר לאישיות של המומעד ולכמה הוא נראה טוב או לפרטי רכילות שונים. לכן חשוב יותר שמועמד יראה טוב בטלוויזיה מאשר יציע תכנית טובה.
הסיבה להישגים של אידאולוגיות כמו קפיטליזם, או ליברליזם במאות השנים האחרונות היתה חיבור חשוב שלהן ל[[מהפכה המדעית]], דחייה של דעות קדומות שהיו בעבר ויכולת לנצל את המדע והטכנולוגיה שנוצרה ממנו לקידום הכלכלה והציבור.
אבל קפיטליזם וליברלזים לא חזו את המשבר של הפליטים ואת המשברים הסביבתיים. הם מתארות מדינות שיש להן צמיחה כלכלית גדלה - אבל לא מסבירות מדוע חלק מהמדינות נקלעו למלחמות אזרחים. ההנחה לפיה האזרחים והצרכנים הם רציונלים הותקפה שוב ושוב על ידי שלל מחקרים בתחומים של [[פסיכולוגיה חברתית]] ו[[כלכלה התנהגותית]] - אין טעם לדבוק באידאולגוית שמניחות שהנחה כזו היא נכונה ולבנות עליהן עוד.
הליברליזם דגל בעבר בחופש תנועה - אבל גלי פליטים ומהגרים לאירופה ולארצות הברית ציננו התלהבות זו- במיוחד של פליטים ממדינות מוסלמיות או מתרבויות באפריקה שהן לא קרובות במיוחד למחשבה הליברלית או לתרבות האירופאית-מערבית. אחת הבעיות של הליברזלים היא שהוא לא מכיר במושגים כמו קצב - כך שהוא לא מבדיל בין קליטה של כמה אלפי מהגרים למדינה לבין קליטה של כמה מאות אלפי מהגרים. בעיות הפליטים והגדרת כל הנושא דרך זכויות אדם וזכויות אזרח מותירות אזרחים רבים חשופים לבעיות שנובעות מההגירה - דבר שמנוצל על ידי הזרמים השמרנים, דתיים ולאומנים במדינות מערביות -אבל זרמים אלה לא מציעים פתרונות ארוכי טווח לבעיות -שכן בעולם גלובלי יותר עם כלכלה עולמית ותרבות עולמית נסיונות הסתגרות חזקים יותר עלולים לגרור בעיות חזקות יותר . הן הליברליזם והן השמרנים לא מנתחים את השפעת הצרכנים והפוליטיקה של יחסי החוץ של המדינות שלהם וכיצד הדבר משפיע על מדינות עניות יותר או על זרמים תרבות כמו האיסלם - ולכן מופתעים מכך שיש פליטים. מה גם שלי המודלים של כלכלה נאו קלאסית המדינות העניות הללו אמורות היות להיות עשירות יותר - עם כלכלה מקומית חזקה יותר שבה נוח יותר למצוא משרות חדשות.