שורה 19:
שורה 19:
==כלכלה ומשאבים כדוגמה==
==כלכלה ומשאבים כדוגמה==
−
כלכלנים נאו קלאסיים אינם מחשיבים הרבה את משאבי הטבע. לדעתם, המשאבים אינם מהווים מקור חשוב לעושר כלכלי. הראיות לכך הן שמדינות עשירות במחצבים ובמשאבי טבע יכולות להיות עניות מאוד. למעשה, גילוי של משאב טבע חדש יכול לגרום ל"[[מחלה ההולדנית]]" - להזנחה של המשאב החשוב ביותר בעיני הכלכלנים - זה של יוזמה אישית, של כושר המצאה והון אנושי. באופן פרדוקסלי, מכרות הכסף של דרום אמריקה תרמו לניוונה של הכלכלה הספרדית. מקרים דומים בהולנד, אפריקה, רוסיה וארצות ערב הביאו את הכלכלנים למסקנה שהמחלה ההולנדית היא תופעה נרחבת ושהשכל האנושי חשוב לצמיחה הכלכלית הרבה יותר ממשאבי הטבע.
+
כלכלנים נאו קלאסיים אינם מחשיבים הרבה את משאבי הטבע. לדעתם, המשאבים אינם מהווים מקור חשוב לעושר כלכלי. הראיות לכך הן שמדינות עשירות במחצבים ובמשאבי טבע יכולות להיות עניות מאוד. למעשה, גילוי של משאב טבע חדש יכול לגרום ל"[[|המחלה ההולנדית|מחלה ההולנדית]]" - להזנחה של המשאב החשוב ביותר בעיני הכלכלנים - זה של יוזמה אישית, של כושר המצאה והון אנושי. באופן פרדוקסלי, מכרות הכסף של דרום אמריקה תרמו לניוונה של הכלכלה הספרדית. מקרים דומים בהולנד, אפריקה, רוסיה וארצות ערב הביאו את הכלכלנים למסקנה שהמחלה ההולנדית היא תופעה נרחבת ושהשכל האנושי חשוב לצמיחה הכלכלית הרבה יותר ממשאבי הטבע.
−
אלא שדבר זה מהווה דוגמה להתבוננות צרה מידי ואז ניסוח כלל נמהר על פי דבר זה. כל מה שראינו באמת היה ש''בתנאים מסויימים (שנפרט בהמשך) מכירת אוצרות טבע, ובעיקר המצאות של אוצרות טבע במדינה, אינה ערובה לעושר.'''
+
אלא שדבר זה מהווה דוגמה להתבוננות צרה מידי ואז ניסוח כלל נמהר על פי דבר זה. כל מה שראינו באמת היה ש'''בתנאים מסויימים (שנפרט בהמשך) מכירת אוצרות טבע, ובעיקר המצאות של אוצרות טבע במדינה, אינה ערובה לעושר.'''
−
ראשית נראה שכלכלות של מדינות עשירות כמו יפאן, ארה"ב וארצות אירופה הגדילו באופן מונוטוני את השימוש במשאבי טבע, ואת [[טביעת הרגל האקולוגית]] שלהם. לכן בעוד מכירת אוצרות טבע אינה מבטיחה עושר, כדי שמדינה תחשב עשירה במונחים כלכליים, לפחות אלו הרווחים היום, נראה ששימוש באוצרות טבע הינו תנאי הכרחי. כלומר '''שימוש באוצרות טבע הינו תנאי הכרחי אך לא מספיק לקיום רווחה כלכלית'''.
+
ראשית נראה שכלכלות של מדינות עשירות כמו יפאן, ארה"ב וארצות אירופה הגדילו באופן מונוטוני את השימוש במשאבי טבע, ואת [[טביעת רגל אקולוגית|טביעת הרגל האקולוגית]] שלהם. לכן בעוד מכירת אוצרות טבע אינה מבטיחה עושר, כדי שמדינה תחשב עשירה במונחים כלכליים, לפחות אלו הרווחים היום, נראה ששימוש באוצרות טבע הינו תנאי הכרחי. כלומר '''שימוש באוצרות טבע הינו תנאי הכרחי אך לא מספיק לקיום רווחה כלכלית'''.
==כלכלת מערכות כדרך לאיחוד מושגי==
==כלכלת מערכות כדרך לאיחוד מושגי==