שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
שורה 57: שורה 57:  
==ניסיונות לבצע סילוף מחקרים==
 
==ניסיונות לבצע סילוף מחקרים==
 
וילי סון (Willie Soon), חוקר במרכז לאסטרופיזיקה בהרווארד קיבל סכום של 1.25 מיליון דולר במשך 14 שנים מ[[תעשיית הנפט|תאגיד הנפט]] [[אקסון-מובייל]], חברות חשמל וחברות אחרות. סון טען ש[[התחממות עולמית]] אינה נגרמת על ידי פעולות אנושיות אלא נגרמת בגלל השמש. הסנטור הרפובליקאי  James Inhofe, השתמש במחקרים של סון כדי לטעון כי התאוריה של התחממות עולמית מעשי ידי אדם היא מעשיה. הקשרים של סון לתעשיות מזהמות נתגלו בבקשה לחופש מידע על ידי ארגון [[גרינפיס]] הסיפור התפרסם על ידי עיתון הגרדיאן בשנת 2015. [http://www.theguardian.com/environment/2015/feb/21/climate-change-denier-willie-soon-funded-energy-industry]
 
וילי סון (Willie Soon), חוקר במרכז לאסטרופיזיקה בהרווארד קיבל סכום של 1.25 מיליון דולר במשך 14 שנים מ[[תעשיית הנפט|תאגיד הנפט]] [[אקסון-מובייל]], חברות חשמל וחברות אחרות. סון טען ש[[התחממות עולמית]] אינה נגרמת על ידי פעולות אנושיות אלא נגרמת בגלל השמש. הסנטור הרפובליקאי  James Inhofe, השתמש במחקרים של סון כדי לטעון כי התאוריה של התחממות עולמית מעשי ידי אדם היא מעשיה. הקשרים של סון לתעשיות מזהמות נתגלו בבקשה לחופש מידע על ידי ארגון [[גרינפיס]] הסיפור התפרסם על ידי עיתון הגרדיאן בשנת 2015. [http://www.theguardian.com/environment/2015/feb/21/climate-change-denier-willie-soon-funded-energy-industry]
 +
 +
==לובי פוליטי ותקשורתי להכחשת שינויי האקלים==
 +
למרות שיש קונצנזוס מדעי שבני האדם גורמים להתחממות הגלובלית, הפוליטיקה של ההתחממות הגלובלית בשילוב עם חלק מהדיון בתקשורת הפופולרית, גרמו להאטת המאמצים הבינלאומיים למניעת התחממות נוספת בעתיד, או להתכונן להתחממות הצפויה שלא ניתן כבר למנוע בשל פליטות העבר.
 +
 +
מגוון גופים, ציבוריים ופרטיים כאחד, השקיעו מאמצים רבים להמעיט בחשיבות של תופעת שינוי האקלים בשיח הציבורי, בדומה למאמצים הנחושים של שתדלני [[תעשיית הטבק]] , להמעיט בחשיבות הראיות המדעיות אודות [[השפעות בריאותיות של עישון טבק|נזקי העישון]] הקשר שלו ל[[סרטן ריאות]], כדי למנוע או לעכב ביצוע של [[רגולציה]] נגד עישון ונגד [[מכירת סיגריות לקטינים]]. לוביסטים ניסו לפגוע במהימנות המדענים המעורבים על ידי יצירת ספק והפעלת מניפולציות של הדיון בסוגיה. הם עבדו להכפיש את המדענים המעורבים, לחלוק על הממצאים שלהם, וליצור ולשמור על מחלוקת לכאורה על ידי קידום טענות שסתרו את המחקר המדעי. "ספק הוא המוצר שלנו", התגאה תזכיר תעשייה ידוע לשמצה בשנת 1969. ספק זה הגן על תעשיית הטבק מהתדיינות משפטית ורגולציה בעשרות שנים הבאות. בשנת 2006, ג'ורג' מונביו כתב ב[[גרדיאן]] על דמיון בין השיטות שנקטו קבוצות ממומנות על ידי [[אקסון מוביל]], ואלה של ענקית הטבק [[פיליפ מוריס]], כולל התקפות ישירות על פרסומים מדעיים שעברו [[ביקורת עמיתים]], וניסיונות לזרוע מחלוקת וספק בקרב הציבור.
 +
 +
הנשיא לשעבר של האקדמיה הלאומית למדעים של ארצות הברית, ד"ר פרידריך זייץ, אשר, על פי מאמר ב-[[ואניטי פייר (כתב עת, 1983)|Vanity Fair]], הרוויח כ 585,000 $ בשנות ה -1970 ו -1980 כיועץ לחברת הטבק [[RJ ריינולדס]], עמד בראש גופים כגון "פרויקט מדיניות המדע והסביבה" ומכון ג'ורג' סי מרשל, שעשו לכאורה מאמצים מכוונים כדי "לטשטש" את העדויות על התחממות כדור הארץ. זייץ אמר בשנת 1980 כי "התחממות כדור הארץ היא הרבה יותר עניין של פוליטיקה מאשר של אקלים." זייץ חיבר את "עצומת אורגון", מסמך שפורסם במשותף על ידי מכון מרשל והמכון למדע והרפואה של [[אורגון]], שהביעה התנגדות לפרוטוקול קיוטו. ג'ורג' מונביו כתב ב"גרדיאן" כי עצומה זו, אותה הוא מבקר כמטעה וקשורה למימון מהתעשייה, "צוטטה על ידי כמעט כל עיתונאי שטוען כי שינוי האקלים הוא מיתוס." מונביו כתב על קבוצה אחרת שנוסדה על ידי לובי הטבק, הקואליציה לקידום מדע מהימן (TASSC), שמפעילה קמפיינים כנגד צעדים הננקטים להילחם בהתחממות הגלובלית. בניסיון ליצור מראית עין של תנועה עממית נגד "פחד בלתי מבוסס" ו-"רגולציה מוגזמת" מונביו קובע כי TASSC "עשתה יותר נזק לקמפיין לעצירת [[שינוי האקלים]] מכל גוף אחר."
 +
 +
עיתון הגרדיאן דיווח כי לאחר ש-IPCC פרסם את דו"ח פברואר 2007 שלו, [[המכון האמריקני ליזמות]] (AEI) הציע למדענים 10,000 $, בתוספת הוצאות נסיעה עבור פרסום מאמרי ביקורת על הדו"ח. המכון קיבל יותר מ US $ 1.6 מיליון מחברת הנפט [[אקסון]] וסגן יו"ר הנאמנים שלו היה בעבר יו"ר אקסון, לי ריימונד. יותר מ -20 עובדי AEI עבדו כיועצים לממשל [[ג'ורג' בוש הבן]].
 +
 +
[[החברה המלכותית]] ערכה סקר שמצא כי חברת [[אקסון מוביל]] שילמה 2.9 מיליון דולרים לקבוצות אמריקאיות עבור הפצת מידע מוטעה לציבור על שינוי האקלים, 39 מתוכן "סילפו את המדע של שינוי האקלים על ידי הכחשה מוחלטת של הראיות". בשנת 2006, החברה המלכותית פירסמה דרישה מחברת אקסון מוביל להפסיק את מימון הכחשת שינוי אקלים. אקסון מוביל הכחישה את ההאשמות כי היא מנסה להטעות את הציבור על התחממות האקלים.
 +
 +
בין השנים 1989 ו -2002 , "[[קואליצית האקלים העולמית]]", קבוצה של עסקים בעיקר מארצות הברית, השתמשה בטקטיקות שתדלנות ויחסי ציבור אגרסיביות להתנגד לפעולות להפחתת פליטות גזי החממה ולהילחם בפרוטוקול קיוטו. הקואליציה מומנה על ידי תאגידים גדולים וקבוצות סחר מתעשיות הנפט, הפחם והמכוניות.
 +
 +
ב-1994, על פי מזכר שהודלף, האסטרטג הרפובליקני פרנק לונץ יעץ לחברי המפלגה הרפובליקנית, בכל קשור לשינוי האקלים, כי " צריך להמשיך להדגיש את חוסר הודאות המדעית כנושא עיקרי" ו- "לקרוא תיגר על המדע" על ידי "גיוס מומחים מהצד שלנו".
 +
 +
בשנת 2005, [[ניו יורק טיימס]] דיווח כי פיליפ קוני, לוביסט לשעבר של [[חברות נפט וגז]], ראש צוות האקלים ב"מכון הנפט האמריקאי" וראש צוות המועצה לאיכות הסביבה של הנשיא ג'ורג' בוש, "ערך שוב ושוב דיווחי אקלים ממשלתיים באופן שהצניע את הקשר בין פליטות פחמן והתחממות כדור הארץ, על פי מסמכים פנימיים." שרון בגלי דווח ב[[ניוזוויק]] כי קוני "ערך דוח משנת 2002 על מדע האקלים על ידי פיזור ביטויים כגון 'חוסר ההבנה' ו 'אי ודאות משמעותית.'" באחד הדוח"ות הוא מחק פרק שלם העוסק באקלים. קוני הודיע על התפטרותו יומיים אחרי חשיפת הפרשה, אבל כמה ימים לאחר מכן נודע כי הוא צפוי לקבל תפקיד בחברת [[אקסון מוביל]].
 +
 +
בתחילת שנת 2012 פרסם חוקר המתמחה בתחום המים בשם פיטר גלייק מספר מסמכים אותם קיבל מ"מכון הארטלנד" המארגן ועידות "ספקנים" ואת דוח "NOIPCC" (כלומר, דו"ח נגדי לזה של הפנל הבין-ממשלתי לשינוי האקלים). ממסמך אחד מבין המסמכים השתקף, לכאורה, קיום מימון מאורגן לרצות תאגידים ובעלי עמדות השוללות את התפישה לפיה ההתחממות הגלובלית היא מעשה ידי-אדם.{{הערה|{{הארץ||תאגידי ענק תרמו להכחשת ההתחממות הגלובלית|1.1647215|22 בפברואר 2012|}}}} עם זאת, כעבור זמן קצר התגבשה חוות דעת רווחת, גם בקרב רבים מתומכי הפאנל ומסקנותיו, כי המסמך נכתב על ידי גלייק עצמו ומקורו אינו ב"מכון הארטלנד".{{הערה|1=לדוגמה [http://www.forbes.com/sites/peterferrara/2012/03/01/fakegate-the-obnoxious-fabrication-of-global-warming/2/ כאן], [http://judithcurry.com/2012/02/26/gleicks-testimony-on-threats-to-the-integrity-of-science/ כאן] ו[http://www.weeklystandard.com/articles/why-climate-skeptics-are-winning_631915.html?page=3 כאן].}}
 +
 +
על פי מסמכים שהודלפו בפברואר 2012, [[מכון הרטלנד]] מפתח תוכנית לימודים לשימוש בבתי ספר המציג את שינוי האקלים כמחלוקת מדעית.
 +
 +
בתחילת 2013, חשף עיתון "הגרדיאן" כי שתי קרנות, Donors Trust ו-Donors Capital Fund, מימנו 102 צוותי חשיבה וקבוצות פעילים בהיקף של 118 מיליון $ בין 2002–2010. התורמים השמרנים לקרנות אלה מייצגים קשת רחבה של דעות מהימין האמריקני שמצאו מכנה משותף בהתנגדות לקיצוץ בפליטת גזי חממה. הכסף זרם לגופים הקשורים ל[[המפלגה הרפובליקנית|מפלגה הרפובליקנית]] ושימש בין השאר למתקפה על [[אל גור]], למלחמה ביוזמות הסביבתיות של [[ברק אובמה]], ולהריסת כל סיכוי לפעולה ב[[בית הנבחרים האמריקני|קונגרס]] כנגד שינוי האקלים. הכסף מימן רשת עצומה של גופי חשיבה וקבוצות פעולה שעבדו להגדיר מחדש את שינוי האקלים מעובדה מדעית ניטראלית לנושא במחלוקת. יש הטוענים כי זהו רק קצה הקרחון של המימון להכחשת שינויי האקלים.
 +
 +
מאוחר יותר ב-2013, הגרדיאן דיווח כי ה-SPN) State Policy Network), ארגון גג של 64 גופי חשיבה בארצות הברית, היה מעורב בשתדלנות סמויה לתאגידים גדולים ותורמי ימין. המדיניות של SPN כללה בין השאר התנגדות לפיקוח שינוי האקלים ושתדלנות עבור תעשיית הטבק.
    
==הקשר בין הכחשת אקלים להכחשת נזקי העישון==
 
==הקשר בין הכחשת אקלים להכחשת נזקי העישון==

תפריט ניווט