שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 4,126 בתים ,  09:17, 6 בפברואר 2016
שורה 2: שורה 2:     
==מימדים של הכחשת זיהום==
 
==מימדים של הכחשת זיהום==
 +
 
יש צורות שונות שבהן ניתן לטשטש ולהכחיש נזקים של זיהום:
 
יש צורות שונות שבהן ניתן לטשטש ולהכחיש נזקים של זיהום:
* זה לא אנחנו - הכחשה שהפעילות במפעל או המוצר או השירות המיוצרים פולטים זיהום, נסיון להסתיר את כמות הזיהום, לטשטש את הפליטה שלו, לטעון שמדובר בחומרים לא מסוכנים.  
+
הסתרת מימדי הזיהום ואת המקורות שלו:
* זה מישהו אחר - לדוגמה טענה של מפעלים מזהמים כי מפעלים אחרים גורמים את הזיהום, או שהוא מגיע מתחבורה, או שהוא מגיע ממקור טבעי - [[נדידת זיהום]] ממקור תעשייה אחר או אבק מהמדבר.  
+
* '''הסתרת זיהום''' - נסיונות להסתיר את מימדי הזיהום על ידי הסתרת הפליטה שלו - לדוגמה פליטת זיהום אוויר בלילה, המטרת מים מזוהמים בממטרות ועוד. דרך נוספת היא הסתרת התכולה הכימית של הזיהום והצגת חומר מזהם בחומר תמים יותר. תכופות הסתרת זיהום מעורבת בעצימת עיניים מצד הרגולטור- עם אל ידי מחסור בחוקים נגד חומרים מזהמים, תקנות עמומות, מחסור בתקנים, הסתרת הנתונים מהציבור. 
 +
* '''מהילת זיהום''' - ערבוב של חומר מזוהם בחומר אחר במטרה להוריד את הריכוז שלו כך שיעמוד בתקנים או שלא יבלוט בשטח.
 +
* '''זה לא אנחנו''' - הכחשה שהפעילות במפעל או המוצר או השירות המיוצרים פולטים זיהום, נסיון להסתיר את כמות הזיהום, לטשטש את הפליטה שלו, לטעון שמדובר בחומרים לא מסוכנים.  
 +
* '''זה מישהו אחר''' - טענה כי זיהום שקיים באיזור נגרם ממקור אחר. לדוגמה מפעלים מזהמים טוענים כי מקור הזיהום הוא מתחבורה, או שהוא מגיע ממפעל אחר, שהוא מגיע מתחבורה, או שהוא מגיע ממקור טבעי - [[נדידת זיהום]] ממקור תעשייה אחר או אבק מהמדבר.
 +
* '''הזיהום יורד''' - טענה שבעבר היה זיהום אבל כיום הוא ירד. טענה כזו יכולה להיות טענה לגיטימית בחלק מהמקרים, ובחלק מהמקרים היא הטעיה. ראשית יש מזהמים שנשארים בשטח גם שנים לאחר הפליטה שלהם - לדוגמה [[מזהמים אורגניים עמידים]] או [[מתכות כבדות]] שיכולות לעבור ממקום למקום ולשנות צורה - לדוגמה זיהום אוויר של [[חומר חלקיקי]] עם מתכות כבדות כמו [[עופרת]] שעלול אחר כך להפוך ל[[זיהום קרקע]] שבתורו עלול לגרום ל[[זיהום מים]] זיהום אויר מקומי או לתרום ל[[זיהום במזון]] על ידי [[הצטברות ביולוגית]]. שנית עצם זה שהזיהום ירד לא אומר שהריכוז שלו לא גורם נזקים לבריאות ואו למערכות אקולוגיות. השאלה היא האם הזיהום נמצא מעל התקן (וכן מה טיבו של התקן - ראו בהמשך).
 +
* '''אנחנו עומדים בתקנים''' יש תקנים והמלצות שונות של גורמים שונים על הזיהום. מזהמים שונים גורמים לנזקים לבריאות בדרכים שונות - חלקם משפיעים על הלב והריאות, חלקם משפיעים על איברים לנטרול רעלים בגוף כמו הכבד והכליות, חלקם הם [[גורם מסרטן]] שגורמים ל[[סרטן]], חלקם גורמים לאלרגיות ולבעיות במערכת החיסונית וחלקם הם [[טטרוגן|טטרוגנים]] או [[משבש אנדוקריני|משבשים אנדוקריניים]] שיכולים לגרום בעיות גם בכמות זעירה. חלק מהבעיות הבריאותיות כמו סרטן, שיבושים של מערכת הרבייה, מערכת העצבים או מערכת החיסון (מחלות אוטו-אימוניות) יכולות להתפרץ עשרות שנים לאחר החשיפה לזיהום. חלק מהתקנים הוא מיושן ולא מתאים או גבוה מהמלצות ארגון הבריאות העולמי. לחלק מהחומרים אין בכלל תקנים, או שהניטור של הפליטה של החומרים האלה או לוקה בחסר. חלק גדול מהבעיה של תקנים הוא שהם מיועדים לחשיפה לחומר בודד (לדוגמה תחמוצות חנקן) ומתעלמות מהשפעה סינרגטית של זיהום - כאשר סוג זיהום אחד מחליש את הגוף ואז הוא נחשף לסוג זיהום נוסף. היבט נוסף הוא תגליות חדשות על זיהום שלפעמים מגלות קשרים חדשים בין סוגי זיהום לתחלואה לדוגמה [[השפעות בריאותיות של חומרי הדברה|השפעת חומרי הדברה]] על [[פרקינסון]] או השפעת [[זיהום אויר]] על [[אוטיזם]].
    
==ראו גם==
 
==ראו גם==

תפריט ניווט