שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1: −
'''שחיתות ברשויות מקומיות בישראל''' מתרחשת דרך מגוון אפיקי פעולה: ניתוב כספי הרשות לחברים ולתומכים, מינוי אנשים לא מקצועיים לתפקידים בעירייה ובחברות ציבוריות, אישור תוכניות כך שאלו יעלו ערכי נכסים שנקנו קודם במחיר זול, הגדלת זכויות בניה, מתן אישורים לתוכניות בנייה ותשתית מיותרות, אישור פרויקטים של בנייה בניגוד לחוקי התכנון והבנייה ותוך פגיעה באיכות החיים של התושבים, טובות הנאה על ידי ויתור על חובות לעירייה, הנחה בארנונה ועוד.  
+
'''שחיתות ברשויות מקומיות בישראל''' היא [[שחיתות|השחיתות]] ב[[רשויות מקומיות]] ב[[מדינת ישראל]]. שחיתות כזו מתרחשת דרך מגוון אפיקי פעולה: ניתוב כספי הרשות לחברים ולתומכים; מינוי אנשים לא מקצועיים לתפקידים בעירייה ובחברות ציבוריות שבשליטתה; סיוע ל[[קשרי הון שלטון]] ולשחיתות ברמה הארצית כדי לקבל תרומות או סיוע מהממשלה; אישור תוכניות בנייה בניגוד לחוקי התכנון והבנייה ותוך פגיעה באיכות החיים של התושבים- אישור תוכניות בנייה שיעלו ערכי נכסים, הגדלת זכויות בנייה, ומתן אישורים לתוכניות בנייה ותשתית מיותרות; מתן טובות הנאה על ידי ויתור על חובות לעירייה, הנחה בארנונה ועוד.  
 
[[קובץ:Unholyland.JPG|ממוזער|350px|מתחם הולילנד בירושלים, שנקשר לאחת מפרשות השחיתות המפורסמות ביותר בישראל, אשר הביאה להרשעת שני ראשי עיריית ירושלים, אחד מהם, [[אהוד אולמרט]] אף נתמנה לאחר מכן לראש ממשלת ישראל]]
 
[[קובץ:Unholyland.JPG|ממוזער|350px|מתחם הולילנד בירושלים, שנקשר לאחת מפרשות השחיתות המפורסמות ביותר בישראל, אשר הביאה להרשעת שני ראשי עיריית ירושלים, אחד מהם, [[אהוד אולמרט]] אף נתמנה לאחר מכן לראש ממשלת ישראל]]
   −
יש מספר מנגנונים שמאפשרים לשחיתות להתפתח וביניהם [[קשרי הון שלטון]] (בעיקר בין חברות בנייה ותשתיות לדרג הפוליטי והמקצועי בעיריות), אי-אכיפה מספקת על מינויי קרובי משפחה ומקורבים, מחסור בשקיפות, מעורבות נמוכה של התושבים וייאוש, ניצול כספי ציבור ועובדי העירייה כדי לזכות ביתרון במערכת הבחירות, ניגוד אינטרסים בין וועדי עובדים לבין הציבור, תקשורת מקומית שחלק גדול מהכנסותיה נובע מפרסום נדל"ן, קשרים בין המפלגות הארציות לבין מועמדים מקומיים, פשע, ועוד.  
+
יש מספר מנגנונים שמאפשרים לשחיתות להתפתח וביניהם [[קשרי הון שלטון]] (בעיקר בין חברות בנייה ותשתיות לדרג הפוליטי והמקצועי בעיריות), קשרי הון שלטון ברמה הארצית שמאפשרים ואף מנצלים מינויים ברמה המוניצפלית, אי-אכיפה מספקת על מינויי קרובי משפחה מקורבים ופעילי מפלגות, מחסור בשקיפות, מעורבות נמוכה וייאוש של התושבים, ניצול כספי ציבור ועובדי העירייה כדי לזכות ביתרון במערכת הבחירות המקומית או הארצית, ניגוד אינטרסים בין וועדי עובדים לבין הציבור, תקשורת מקומית שחלק גדול מהכנסותיה נובע מפרסום נדל"ן, ניצול התקשורת המקומית על ידי בעלי הון כדי להשפיע על התושבים, קשרים בין המפלגות הארציות לבין מועמדים מקומיים, פשע מאורגן, ועוד.  
   −
השחיתות ברשויות המקומיות מובילה לפגיעה בתושבים במספר אפיקים שונים: על ידי שימוש בזבזני בכספי העיריות ו/או פגיעה בהכנסות העיירה, התנהלות לא מקצועית של העיירה שגורמת לבזבוז כספי התושבים ושל עסקים מקומיים, פגיעה בנכסי הנדל"ן של התושבים, והגדלת יוקר המחייה של התושבים עקב תכנון עירוני לקוי. הדבר גם עלול להוביל לפגיעה בבריאות התושבים על ידי בעיות של [[זיהום אוויר]], [[זיהום מים]] ובעיות של [[תאונות דרכים]], יצירת תחרות לא הוגנת ותוך [[יתרון לגודל]], שימוש מוגבר ב[[רכב פרטי]] עקב [[תכנון מוטה רכב פרטי]], מחסור ב[[שקיפות]] בעבודת העירייה שגורמת לאי-יעילות נוספת, ייאוש בקרב התושבים ולתת מעורבות בפוליטיקה וכן ל[[אי שוויון כלכלי]] על ידי הזנחת חלק מחלקי העיר או דפוסי בנייה, תחבורה וחינוך שגוררים [[מלכודות עוני]]. למרות שהשחיתות עצמה מובילה רק לרווח כספי קטן עבור הפוליטיקאים המעורבים בה, היא גוררת נזקים של מיליארדים רבים לתושבים בתחומים כמו דיור, בריאות, תחבורה, חינוך, ותשתיות.  
+
השחיתות ברשויות המקומיות מובילה לפגיעה בתושבים במספר אפיקים שונים: שימוש בזבזני בכספי העיריות ו/או פגיעה בהכנסות העיירה; פגיעה ב[[מריטוקרטיה]] (תגמול לכשרון) של הדרג המקצועי; התנהלות לא מקצועית של העיירה שגורמת לבזבוז כספי התושבים ושל עסקים מקומיים; פגיעה בנכסי הנדל"ן של התושבים;  שימוש מוגבר ב[[רכב פרטי]] עקב [[תכנון מוטה רכב פרטי]]; הגדלת יוקר המחייה של התושבים עקב תכנון עירוני לקוי שגורם ל[[פקקי תנועה]] ול[[חניה|מצוקת חניה]], לייקור הדיור, ייקור המסחר וייקור הבריאות; פגיעה בבריאות התושבים על ידי בעיות של [[זיהום אוויר]], [[זיהום מים]] [[תאונות דרכים]], ו[[אורח חיים יושבני|מחסור בפעילות גופנית]]; יצירת תחרות לא הוגנת ותוך [[יתרון לגודל]]; מחסור ב[[שקיפות]] בעבודת העירייה שגורמת לאי-יעילות נוספת עקב [[עלויות עסקה]]; ייאוש בקרב התושבים ותת מעורבות בפוליטיקה; [[אי שוויון כלכלי]] על ידי הזנחת חלק מחלקי העיר או דפוסי בנייה, תחבורה וחינוך שגוררים [[מלכודות עוני]]. לשחיתות בעיריות יש גם קשר הדוק ל[[לובי בישראל]] ל[[קשרי הון שלטון]]] ול[[שחיתות בישראל]] שכן אחד המסלולים העיקריים של הון שלטון היא סיוע של בעלי עסקים לרשויות מקומיות, תמיכה של ראשי רשויות בפעילי מפלגות וסיוע פעילי מפלגות אלה לפוליטיקאים שמסייעים לבעלי ההעסקים. באופן כזה קשה להוכיח קשר בין הפוליטקיאי לאיש העסקים. למרות שהשחיתות עצמה מובילה רק לרווח כספי קטן עבור הפוליטיקאים המעורבים בה (אם בכלל), היא גוררת נזקים של מיליארדים רבים לתושבים בתחומים כמו דיור, בריאות, תחבורה, חינוך, ותשתיות.  
   −
ההשפעה של השחיתות על תפקוד העיריות והערים מובילה לכך שראשי ערים, חברי מועצה, ופקידים מתפקדים כשיש להם ניגודי אינטרסים מול התושבים. עבור הדרג הפוליטי פרוש הדבר יתרון כלכלי גדול שמעניק לו יתרונות גדולים בבחירות.  
+
ההשפעה של השחיתות על תפקוד העיריות והערים מובילה לכך שראשי ערים, חברי מועצה, ופקידים מתפקדים כשיש להם ניגודי אינטרסים מול התושבים. עבור הדרג הפוליטי פרוש הדבר יתרון כלכלי גדול שמעניק לו יתרונות גדולים בבחירות. משום כך שחיתות ברשויות הוא מנגנון שמחזק את עצמו - במקרים רבים יש יתרון לפוליטקאים מושחתים והם נשארים בתפקידים בכירים במשך שנים רבות.  
    
==היקף התופעה==
 
==היקף התופעה==
שורה 14: שורה 14:     
פרשיות שחיתות מפורסמות שנסתיימו בהרשעה כוללות את:
 
פרשיות שחיתות מפורסמות שנסתיימו בהרשעה כוללות את:
* '''פרשת הולילנד''' - בה היו מעורבים שני ראשי עיריית ירושלים לשעבר [[אהוד אולמרט]], (שהפך מאוחר יותר לראש ממשלת ישראל), וכן אורי לופליאנסקי. הפרשה כללה תשלומי שוחד לשם הגדלת זכויות בנייה במתחם הולילנד.  
+
* '''פרשת הולילנד''' - בה היו מעורבים שני ראשי עיריית ירושלים לשעבר [[אהוד אולמרט]], (שהפך מאוחר יותר לראש ממשלת ישראל), וכן אורי לופליאנסקי. הפרשה כללה תשלומי שוחד לשם הגדלת זכויות בנייה במתחם הולילנד.[https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A4%D7%A8%D7%A9%D7%AA_%D7%94%D7%95%D7%9C%D7%99%D7%9C%D7%A0%D7%93]
* '''שחיתות בבת ים''' - בספטמבר 2011 המליצה המשטרה להעמיד לדין את שלמה לחיאני מי שהיה באותה תקופה ראש עיריית בת ים, בעבירות של קבלת שוחד, מרמה והפרת אמונים, הלבנת הון ועוד. במאי 2014 הודה והורשע לחיאני, במסגרת הסדר טיעון, ב-3 עבירות של הפרת אמונים, כאשר סעיפי השוחד נמחקו מכתב האישום.  
+
* '''שחיתות בבת-ים''' -שלמה לחיאני, מי שהיה ראש עיריית בת ים 2003-2014.  בספטמבר 2011 המליצה המשטרה להעמיד לדין את שלמה לחיאני מי שהיה באותה תקופה ראש עיריית בת ים, בעבירות של קבלת שוחד, מרמה והפרת אמונים, הלבנת הון ועוד. במאי 2014 הודה והורשע לחיאני, במסגרת הסדר טיעון, ב-3 עבירות של הפרת אמונים, כאשר סעיפי השוחד נמחקו מכתב האישום. נגזרו עליו שמונה חודשי מאסר בפועל [http://glz.co.il/1087-61866-HE/Galatz.aspx]
* '''שחיתות בחדרה''' - ישראל סדן, ניצב בדימוס במשטרת ישראל. היה מפקד משמר הגבול וראש עיריית חדרה לשעבר. בנובמבר 2005 הורשע סדן במתן שוחד על שניסה לשחד 3 חברי מועצה בנסיון לייצב קואליציה בראשתו, ונידון לשמונה חודשי מאסר בפועל.
+
* '''שחיתות בחדרה''' - ישראל סדן, מי שהיה ראש עיריית חדרה, והיה בעברו ניצב בדימוס במשטרת ישראל, ומפקד משמר הגבול. בנובמבר 2005 הורשע סדן במתן שוחד על שניסה לשחד 3 חברי מועצה בנסיון לייצב קואליציה בראשתו במהלך כהונתו השנייה כראש עיר. הוא נידון לשמונה חודשי מאסר בפועל.[http://info1.court.gov.il/Prod03/ManamHTML3.nsf/B1B0A74D5CC470AA422572270055E80D/$FILE/6D33975C08ED8DBC4225721F002D908D.html?OpenElement]
* '''שחיתות ברמת השרון''' - יצחק רוכברגר (ראוכברגר) היה ראש עיריית רמת השרון בשנים 2013-2003. בדצמבר 2014 הורשע בעבירות מרמה והפרת אמונים, רישום כוזב במסמכי תאגיד וזיוף מסמכים.  
+
* '''שחיתות ברמת השרון''' - יצחק רוכברגר (ראוכברגר) היה ראש עיריית רמת השרון בשנים 2013-2003. בחודש נובמבר 2007 המליצה המשטרה להעמידו לדין, בחשד שחתם על חשבוניות פיקטיביות בתקופה שבה כיהן בשנים 2006-2004 כיו"ר קרן ההשתלמות של עובדי הרשויות המקומיות המסונפת להסתדרות. באמצע 2008 הוגשה לפרקליטות המלצה נוספת של המשטרה להעמיד לדין את רוכברגר גם בחשד לביצוע עבירות של קבלת דבר במרמה, זיוף מסמך והפרת אמונים, וזאת בפרשה שבה נחשד בקבלת החזרי הוצאות בניגוד לחוק. בדצמבר 2014 הורשע בעבירות מרמה והפרת אמונים, רישום כוזב במסמכי תאגיד וזיוף מסמכים. ב-31 במאי 2015 גזר בית המשפט על רוכברגר ששה חודשי עבודות שירות וקבע כי במעשיו דבק קלון. [http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001040646]
* '''שחיתות בלוד''' - בני רגב מי שהיה ראש העיר, הורשע בקבלת שוחד מאיש העסקים דודי אפל ונידון ב-2010 לשנת מאסר.
+
* '''שחיתות בלוד''' - בני רגב, מי שהיה ראש עיריית לוד, הואשם בשנת 2006 בקבלת שוחד בסך 1.4 מיליון ש"ח מאיש העסקים דודי אפל,[http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3266066,00.html] הוא הורשע בקבלת שוחד ונידון ב-2010 לשנת מאסר.
* '''שחיתות ברחובות'''- יהושע (שוקי) פוֹרֶר ראש עיריית רחובות בשנים 1998–2009. בדצמבר 2008 הודה פורר במסגרת הסדר טיעון בהפרת אמונים, בכך שמסר עבודות של העירייה ללא מכרז לקבלן שתרם כספים למערכת הבחירות שלו. בית בית המשפט גזר עליו מאסר על תנאים וכן שבמעשיו היה קלון, ועל כן הופסקה כהונתו כראש העירייה.
+
* '''שחיתות ברחובות'''- יהושע (שוקי) פוֹרֶר, ראש עיריית רחובות בשנים 1998–2009. בשנת 1998 נבחר לראשות העירייה, ובשנת 2003 נבחר לקדנציה נוספת. ב-25 בנובמבר 2008‎ נבחר בסיבוב השני לקדנציה שלישית, לאחר שגבר על יריבו, עוזי סלנט, ב-12%, למרות כתב האישום שהוגש נגדו. בדצמבר 2008 הודה פורר במסגרת הסדר טיעון בהפרת אמונים, בכך שמסר עבודות של העירייה ללא מכרז לקבלן שתרם כספים למערכת הבחירות שלו. על פורר נגזרו חמישה חודשי מאסר על תנאי, ביצוע 200 שעות שירות לתועלת הציבור וקנס של 75 אלף ש"ח. השופט אף קבע שיש במעשיו קלון ועל כן הוא מנוע מלכהן כראש עיר‏. [http://tools.wmflabs.org/hewiki-tools/redirect.php?q=http://www.haaretz.co.il/1.1253343]
    
==גורמים המסייעים לשחיתות==
 
==גורמים המסייעים לשחיתות==
 
;חוסר עניין מצד המפלגות וחברי הכנסת במיגור השחיתות:
 
;חוסר עניין מצד המפלגות וחברי הכנסת במיגור השחיתות:
 
עבור המפלגות הארציות הקיימות, ראשי הרשויות וסגני ראש העיר מהווים מוקדי כוח חשובים בזמן הבחירות הכלליות לכנסת. אלו דואגים לפרסום מקומי, למוקדי לוגיסטיקה להמרצת מצביעים ובכך מסייעים מאד למפלגות המקומיות. משום כך המפלגות הארציות מעלימות עין מראשי ערים מכהנים שמואשמים בשחיתות, ואין תמריץ למפלגות לעסוק בחקיקה להפחתת השחיתות.  
 
עבור המפלגות הארציות הקיימות, ראשי הרשויות וסגני ראש העיר מהווים מוקדי כוח חשובים בזמן הבחירות הכלליות לכנסת. אלו דואגים לפרסום מקומי, למוקדי לוגיסטיקה להמרצת מצביעים ובכך מסייעים מאד למפלגות המקומיות. משום כך המפלגות הארציות מעלימות עין מראשי ערים מכהנים שמואשמים בשחיתות, ואין תמריץ למפלגות לעסוק בחקיקה להפחתת השחיתות.  
 +
 +
;קשרי הון שלטון ברמה הארצית דרך ראשויות מקומיות:
 +
יש מספר אפיקים של [[לובי פוליטי בישראל]] [[קשרי הון שלטון]] ששחיתות ברשויות מקומיות מסייעת להם. אפיקים אלה מערבים בלי עסקים, פעילי מפלגות או קבלני קולות, ראשי רשויות ופוליטיקאים, ובשל האופן הלא פורמלי שלהם קשה להוכיח ביצוע של שחיתות או פעילות לא חוקית.
 +
* בעלי הון או חברות גדולות תורמות לראשי ראשויות, למיזם עירוני שראש הרשות רוצה לקדם או משפיעים על העיתון המקומי. בתמורה ראש העיר מעסיק בעירייה או מסייע בטובות הנאה שונות לפעילים פוליטיים מרכזיים. פעילים אלה מסייעים בבחירות הפנימיות ובבחירות לכנסת למפלגות או לפוליטיקאים בבחירות הארציות. הפוליטיקאים בתמורה מסייעים לבעלי הון בחקיקה ובסיוע ממשלתי בצורות שונות, הם גם עשויים לסייע לראש הראשות המקומית.
 +
* בעלי הון מעסיקים פעילי מפלגות חשובים בחברה שבשליטתם, בתמורה הפעילים מסייעים לראש העיר להבחר. ראש העיר מסייע בבחירות לפוליטקאים מקורבים אליו, והם מסייעים לו ואו לבעלי ההון.
 +
* בעלי הון מסייעים לראש עיר מסויים. הוא מעסיק בני משפחה של פוליטיקאים ברמה הארצית, ואלו מסייעים לבעלי ההון.
 +
* בעלי הון בעלי קשרים בתקשורת מעודדים כתיבת כתבות מחמיאות על ראשי ערים, בתמורה ראש העיר מקדם אינטרסים עסקיים שלהם מול פוליטיקאים ברמה הארצית.
    
;שחיתות ומחסור בפיקוח מצד שר הפנים:
 
;שחיתות ומחסור בפיקוח מצד שר הפנים:
שורה 31: שורה 38:  
בעקבות יתרון שיש לראשי עיר בכלל ולראשי עיר מושחתים בפרט להיבחר בבחירות, ראשי עיר מכהנים במשך עשרות שנים. יש מחקרים המצביעים על כך שיש קשר דו כיווני בין אורך כהונת ראש העיר לבין מידת השחיתות בעיירה כפי שהדבר נמדד על ידי פרסומים בעיתונות על פרשיות שחיתות. [http://www.haaretz.co.il/news/local/localelections/.premium-1.2127858].  
 
בעקבות יתרון שיש לראשי עיר בכלל ולראשי עיר מושחתים בפרט להיבחר בבחירות, ראשי עיר מכהנים במשך עשרות שנים. יש מחקרים המצביעים על כך שיש קשר דו כיווני בין אורך כהונת ראש העיר לבין מידת השחיתות בעיירה כפי שהדבר נמדד על ידי פרסומים בעיתונות על פרשיות שחיתות. [http://www.haaretz.co.il/news/local/localelections/.premium-1.2127858].  
   −
אין חוק המגביל את מספר הכהונות או מספר השנים שבהם ראש העיר יכול לכהן. משנת 1978 החוק מאשר הדחה של ראש העיר רק על ידי רוב של 75% מחברי המועצה.[http://www.haaretz.co.il/news/local/localelections/.premium-1.2127858] לראשי עיר מושחתים יש עניין להיבחר מחדש כדי להקטין את הסיכוי לחשיפה של פרשיות שחיתות מעברם. כך הם יכולים לנצל את כוחם כדי להפחיד או לשחד גורמים שעלולים להלשין עליהם. לגורמים מסחריים התומכים בראש עיר מכהן יש אינטרס שראש העיר ישאר בתפקידו, ועבודה מול עירייה מושחתת מקטינה את הסיכון של גורם שרוצה לתת שוחד.  
+
אין חוק המגביל את מספר הכהונות או מספר השנים שבהם ראש העיר יכול לכהן. משנת 1978 החוק מאשר הדחה של ראש העיר רק על ידי רוב של 75% מחברי המועצה.[http://www.haaretz.co.il/news/local/localelections/.premium-1.2127858] לראשי עיר מושחתים יש עניין להיבחר מחדש כדי להקטין את הסיכוי לחשיפה של פרשיות שחיתות מעברם. כך הם יכולים לנצל את כוחם כדי להפחיד או לשחד גורמים שעלולים להלשין עליהם. לגורמים מסחריים חזקים התומכים בראש עיר מכהן יש אינטרס שראש העיר ישאר בתפקידו, ועבודה מול עירייה מושחתת מקטינה את הסיכון של גורם שרוצה לתת שוחד.  
    
;עיתונות מקומית בלתי עצמאית:
 
;עיתונות מקומית בלתי עצמאית:
המקור העיקרי לידיעות בעיתונות המקומית הן ידיעות מטעם דוברים וגורמי [[יחסי ציבור]] של העיירה ושל חברות גדולות. המקור העיקרי להכנסות העיתונות המקומית הן פרסומות של קבלנים וגורמי נדל"ן וכן פרסומים של העיירה. משום כך העיתונות המקומית אינה מעוניינת לחשוף מקרי שחיתות של העיירה ושל קבלנים. חברות יחסי ציבור מספקות שירותים לחברות גדולות, לקבלנים ולעיריות כדי להכניס ידיעות שונות לעיתונות, בדרך כלל על סמך פרסומים שגורמים אלה מספקים לעיתונות. בתמורה אנשי היחסי ציבור מקבלים ידיעות אוהדות מצד העיתון למועמדים שנמצאים בקשר עם החברות המסחריות. בזמן הבחירות חברות היחסי ציבור שנשכרות על ידי המועמדים מסתייעות בקשרים שלהם לעיתונות כדי להכניס ידיעות אוהדות על המועמדים שלהן או כדי לפרסם פרשיות מביכות על המועמדים האחרים.  
+
המקור העיקרי לידיעות בעיתונות המקומית הן ידיעות מטעם דוברים וגורמי [[יחסי ציבור]] של העיירה, וחברות גדולות. המקור העיקרי להכנסות העיתונות המקומית הן פרסומות של קבלנים וגורמי נדל"ן, פרסומי חברות גדולות, וכן פרסומים של העיירה. משום כך העיתונות המקומית אינה מעוניינת בחלק מהמקרים לחשוף קשרי הון שלטון ומקרי שחיתות של העיירה, של קבלנים ובעלי הון גדולים. חברות יחסי ציבור מספקות שירותים לחברות גדולות, לקבלנים ולעיריות כדי להכניס ידיעות שונות לעיתונות, בדרך כלל תודות לפרסומים שגורמים אלה מספקים לעיתונות. חברות אלה מועדדות גם מניעת פרסומים מביכים על לקוחות שלהן.
 +
 
 +
בתמורה אנשי היחסי ציבור מקבלים ידיעות אוהדות מצד העיתון למועמדים שנמצאים בקשר עם החברות המסחריות. בזמן הבחירות חברות היחסי ציבור שנשכרות על ידי המועמדים, מסתייעות בקשרים שלהן לעיתונות כדי להכניס ידיעות אוהדות על המועמדים שלהן או כדי לפרסם פרשיות מביכות על מועמדים מתחרים. בעלי הון יכולים גם הם להשפיע על העיתונות (על ידי קביעת תקציבי הפרסום או באמצעות בעלות או שליטה ישירה) ודרכה על הבחירות.  
    
;שומרי סף בלתי עצמאיים:
 
;שומרי סף בלתי עצמאיים:
שורה 40: שורה 49:     
;מחסור בשקיפות:
 
;מחסור בשקיפות:
העדר שקיפות מקילה על קיום של קומבינות מסוגים שונים. תקציב עירוני שאינו שקוף ולא ברור לאיזה גורמים הוא הולך מאפשר להזרים כספים למקורבים ולחברות שונות. צווי הארנונה נקבעים על ידי העירייה ומאפשרים לתת הנחות למקורבים ולעסקים שונים על ידי הכנסת סעיפים פרטיקולרים. התנהלות בהקשר של תכנון ובנייה מאפשרת העברת הטבות במיליארדי שקלים לקבלנים. מחסור בפרוטוקולים של מועצות העיר, ושל וועדות עיר, במיוחד בוועדות כמו ועדת תכנון ובנייה מקילה על אישור תוכניות בעייתיות.
+
העדר [[שקיפות]] מקילה על קיום של קומבינות מסוגים שונים. תקציב עירוני שאינו שקוף ולא ברור לאיזה גורמים הוא הולך מאפשר להזרים כספים למקורבים ולחברות שונות. צווי הארנונה נקבעים על ידי העירייה ומאפשרים לתת הנחות למקורבים ולעסקים שונים על ידי הכנסת סעיפים פרטיקולרים. התנהלות בהקשר של תכנון ובנייה מאפשרת העברת הטבות במיליארדי שקלים לקבלנים. מחסור בפרוטוקולים של מועצות העיר, ושל וועדות עיר, במיוחד בוועדות כמו ועדת תכנון ובנייה מקילה על אישור תוכניות בעייתיות.
    
==יתרונות למועמדים מושחתים בבחירות==
 
==יתרונות למועמדים מושחתים בבחירות==
השחיתות בעיריות גוררת [[לולאת משוב|לולאת משוב חוזר]] שבמסגרתה קשה להחליף בבחירות ראש עיר מכהן, במיוחד אם הוא מושחת, שכן הוא נעזר בכספי ציבור, בקשרים עם רשויות המדינה, בקשרים עם בעלי תפקידים בעיירה ועם סוחרי העיר, ובקשרים שלו בתקשורת כדי לצבור יתרון על פני המתחרים האחרים. היבטים דומים נוגעים גם לרשימות וחברי מועצה, בעיקר כאלו המכהנים בקואליציה. עקב כך נוצר סף כניסה למתמודדים, כך שעליהם להיות בעלי הון עצמי, להיות מקושרים בעצמם לקבלנים, מפלגות ארציות, או להיות דמויות מוכרות מתוך הפוליטיקה או התקשורת. ריצה לראשות עיר או למועצת עיר שיש בה כמה עשרות אלפי תושבים דורשת השקעה בחומרי פרסום כמו פוסטרים, שלטי מרפסות (פלריגים), פלייארים, פרסום באינטרנט וכן מערך לוגיסטיקה של המרצת תושבים ביום הבחירות, הפגנת כוח ביום הבחירות עצמו ופעילים שייסעו בזיהוי אי-סדרים מצד מפלגות אחרות בעת ההצבעה ובספירת הקולות.  
+
השחיתות בעיריות גוררת [[לולאת משוב|לולאת משוב חוזר]] שבמסגרתה קשה להחליף בבחירות ראש עיר מכהן, במיוחד אם הוא מושחת. ראש עיר כזה יכול להעזר בכספי ציבור, בקשרים עם רשויות המדינה, בקשרים עם בעלי תפקידים בעיירה ועם סוחרי העיר, ובקשרים שלו בקרב בעלי הון ארציים ובקשרים בתקשורת כדי לצבור יתרון על פני המתחרים האחרים. היבטים דומים נוגעים גם לרשימות וחברי מועצה, בעיקר כאלו המכהנים בקואליציה.  
 +
 
 +
עקב כך נוצר סף כניסה למתמודדים, כך שעליהם להיות בעלי הון עצמי, להיות מקושרים בעצמם לקבלנים, מפלגות ארציות, או להיות דמויות מוכרות מתוך הפוליטיקה או התקשורת. ריצה לראשות עיר או למועצת עיר שיש בה כמה עשרות אלפי תושבים דורשת השקעה בחומרי פרסום כמו פוסטרים, שלטי מרפסות (פלריגים), פלייארים, פרסום באינטרנט וכן מערך לוגיסטיקה של המרצת תושבים ביום הבחירות, הפגנת כוח ביום הבחירות עצמו ופעילים שייסעו בזיהוי אי-סדרים מצד מפלגות אחרות בעת ההצבעה ובספירת הקולות.  
    
מועמד שאין לו הון עצמי גבוהה או גישה למוקדי כוח, צריך לבנות את כוחו מלמטה על ידי גיוס מתנדבים ופעילים מבין תושבי העיר ולגייס אותם לעבודה בהתנדבות וכן לשם גיוס תרומות וערבויות. דוגמה כזו היא רשימת [[עיר לכולנו]] שמנתה מאות פעילים שפעלו בבחירות לעירייה בתל אביב בשנת 2008 וזכתה ל-6 מנדטים, אך גם רשימה זו נתמכה על ידי מפלגת חד"ש וקיבלה ממנה גם סיוע לוגיסטי.  
 
מועמד שאין לו הון עצמי גבוהה או גישה למוקדי כוח, צריך לבנות את כוחו מלמטה על ידי גיוס מתנדבים ופעילים מבין תושבי העיר ולגייס אותם לעבודה בהתנדבות וכן לשם גיוס תרומות וערבויות. דוגמה כזו היא רשימת [[עיר לכולנו]] שמנתה מאות פעילים שפעלו בבחירות לעירייה בתל אביב בשנת 2008 וזכתה ל-6 מנדטים, אך גם רשימה זו נתמכה על ידי מפלגת חד"ש וקיבלה ממנה גם סיוע לוגיסטי.  
שורה 49: שורה 60:  
בעיית היתרון של מועמדים עשירים ומושחתים מחריפה על ידי היבטים של [[רציונליות חסומה]] מצד התושבים. אנשים מעדיפים להצביע למועמדים "חזקים" שיש להם סיכוי טוב לנצח, שכן אנשים מפחדים להרגיש אכזבה מכך שהצביעו למועמד חלש או למועמד שהפסיד ובכך "בזבזו את קולם". מסיבה זו יש חשיבות רבה לפרסום והפגנת כוח בזמן קמפיין הבחירות, שכן עצם הפגנת הנוכחות בשטח משפיעה על התומכים של המועמד להחליט האם ללכת להצביע או לא. לכן יש גם חשיבות גבוה להמרצת תושבים – לטלפונים והודעות שאומרים להם ללכת להצביע ביום הבחירות ולא להישאר בבית. בנוסף לפי טענת אנשי מקצוע בתחום, כשליש מכלל המצביעים מחליטים אם להצביע או לא, רק כשהם בתוך הקלפי עצמה, ולכן להפגנת נוכחות של הרגע האחרון ליד הקלפי יש גם כן משמעות חשובה. בכל התחומים האלה יש יתרון למועמדים שיש להם כסף או קשרים למרכזי כוח.  
 
בעיית היתרון של מועמדים עשירים ומושחתים מחריפה על ידי היבטים של [[רציונליות חסומה]] מצד התושבים. אנשים מעדיפים להצביע למועמדים "חזקים" שיש להם סיכוי טוב לנצח, שכן אנשים מפחדים להרגיש אכזבה מכך שהצביעו למועמד חלש או למועמד שהפסיד ובכך "בזבזו את קולם". מסיבה זו יש חשיבות רבה לפרסום והפגנת כוח בזמן קמפיין הבחירות, שכן עצם הפגנת הנוכחות בשטח משפיעה על התומכים של המועמד להחליט האם ללכת להצביע או לא. לכן יש גם חשיבות גבוה להמרצת תושבים – לטלפונים והודעות שאומרים להם ללכת להצביע ביום הבחירות ולא להישאר בבית. בנוסף לפי טענת אנשי מקצוע בתחום, כשליש מכלל המצביעים מחליטים אם להצביע או לא, רק כשהם בתוך הקלפי עצמה, ולכן להפגנת נוכחות של הרגע האחרון ליד הקלפי יש גם כן משמעות חשובה. בכל התחומים האלה יש יתרון למועמדים שיש להם כסף או קשרים למרכזי כוח.  
   −
[[לולאת משוב |לולאת משוב חוזר]] מחזקת נוספת נוגעת לאחוזי הצבעה נמוכים בבחירות המקומיות. עקב התחושה של התושבים שהשחיתות היא עניין נפוץ ותחושת ייאוש וחוסר אונים, יש אחוזי הצבעה נמוכים שגוררים יתרון נוסף למועמדים מושחתים או עשירים. ייאוש והרגשה שהשחיתות היא נחלת הכלל, או אף דבר חיוני להצלחת העיר, מובילה לכך שהתושבים אינם רוצים להיות מעורבים ודבר זה מקשה על מועמדים שרוצים להתמודד לבחירות על סמך פעילים.
+
[[לולאת משוב |לולאת משוב חוזר]] מחזקת נוספת נוגעת לאחוזי הצבעה נמוכים בבחירות המקומיות. לתושבים רבים קשה להבדיל בין המועמדים וקשה לדעת מי מהם יותר או פחות מושחת, כמו כן התושבים חושבים שהשחיתות היא עניין נפוץ ויש להם תחושת ייאוש וחוסר אונים, דבר זה תורם לאחוזי הצבעה נמוכים שגוררים יתרון נוסף למועמדים מושחתים או עשירים. ייאוש והרגשה שהשחיתות היא נחלת הכלל, או אף דבר חיוני להצלחת העיר, מובילה גם לכך שהתושבים אינם רוצים להיות מעורבים, ודבר זה מקשה על מועמדים שרוצים להתמודד לבחירות בסיוע פעילים מתנדבים במקום סיוע של כסף מבעלי הון.  
    
==השפעות של שחיתות עירונית על התושבים==
 
==השפעות של שחיתות עירונית על התושבים==
שורה 90: שורה 101:  
;ערים מסוכנות ומזוהמות:
 
;ערים מסוכנות ומזוהמות:
 
תכנון לא מקצועי של העיר עלול לגרום מפגעים שונים שמסכנים את התושבים. יש קושי לקדם [[תחבורת אופניים]] או [[תחבורה ציבורית]] עקב [[תכנון מוטה רכב פרטי]] והתעלמות מעומסי [[חניה]] ותחבורה, כך שתשתיות התחבורה בעיר נמוכות מידי ביחס לכמות התושבים. בנוסף לנזק הכספי של פקקי תנועה הדבר עלול לסכן את חיי התושבים על ידי [[זיהום אוויר]] מפקקי תנועה וסכנות בטיחות של [[תאונות דרכים]].
 
תכנון לא מקצועי של העיר עלול לגרום מפגעים שונים שמסכנים את התושבים. יש קושי לקדם [[תחבורת אופניים]] או [[תחבורה ציבורית]] עקב [[תכנון מוטה רכב פרטי]] והתעלמות מעומסי [[חניה]] ותחבורה, כך שתשתיות התחבורה בעיר נמוכות מידי ביחס לכמות התושבים. בנוסף לנזק הכספי של פקקי תנועה הדבר עלול לסכן את חיי התושבים על ידי [[זיהום אוויר]] מפקקי תנועה וסכנות בטיחות של [[תאונות דרכים]].
 +
 +
;שחיתות ברמה הארצית:
 +
שחיתות ברשויות היא כאמור מנגנון מסייע חשוב לשחיתות ול[[קשרי הון שלטון]] ברמה הארצית ולכן יש לה השלכות כלכליות וחברתיות רבות אחרות דרך [[שחיתות בישראל|שחיתות בכנסת, בממשלה ובחברות ציבוריות]].
 +
    
==ראו גם==
 
==ראו גם==

תפריט ניווט