שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 3,091 בתים ,  12:48, 3 בספטמבר 2015
יצירת דף עם התוכן "'''ציפיות רציונליות''' (Rational expectations) הוא תנאי נפוץ במודלים מאקרו-כלכליים של ה..."
'''ציפיות רציונליות''' (Rational expectations) הוא תנאי נפוץ במודלים [[מאקרו-כלכלה|מאקרו-כלכליים]] של הזרם [כלכלה נאו-קלאסית|הנאו קלאסי]] המשמשים כיום, וזאת בנסיון להגיע לעקביות פנימית של מודלים המבוססים על אגרגציה של סוכנים כלכליים דומים. על פי הנחה זו, הציפיות שיש לסוכנים במודל לגבי נתונים עתידיים כלשהם, הן נכונות בממוצע, כלומר, הן אינן מוטות בצורה שיטתית. שיטה זו לתיאור ציפיות במודל הוצעה על ידי ג'ון מות' John F. Muth (1961) והתפרסמה כשהשתמש בה הכלכלן הנאו קלאסי [[רוברט לוקאס]] במודלים המקרו-כלכליים שלו. ציפיות רציונליות לא מסתמכות בהכרח על ההנחה כי הפרטים עצמם הם ראציונלים ואין לבלבל בינן לבין [[תאוריית הבחירה הרציונלית‏‏]].

רוב המודלים המאקרו כלכליים המשמשים כיום, בוחנים החלטות על פני תקופות זמן רבות. הציפיות של עובדים, צרכנים, וחוסכים לגבי התנאים הכלכליים בעתיד הם חלק מהותי מהמודל. הדוגמאות הן רבות ציפיה של חוסכים בבורסה לגבי מפולת עתידית תשפיע על מעשיהם היום. הערך הנוכחי של מניה תלוי בביצועים העתידיים החזויים שלה, מיקוח בין עובדים לבין פירמה על הסכמי שכר תלוי בציפיות שלהם על אינפלציה. ציפיה של קונים בשוק הדיור לעליה עתידית של מחירי הדירות או לשינוי במשתנים כלכליים שעושים להשפיע על כך (לדוגמה גובה הריבית במשק) עשויה לגרום להם לנסות לקנות דירות מוקדם יותר ובכך להעלות את מחירי הדירות היום.

השאלה כיצד יש למדל את הציפיות האלה מעלה מחלוקות מזה זמן רב. הנחה כי מתקיימים ציפיות רציונליות, היא הנחה שאומרת כי הצפיות של סוכן בודד בשוק עשויות להיות מוטעות, אבל לאורך זמן, הציפיות של כלל הסוכנים בשוק הן נכונות. במילים אחרות, למרות שלא ניתן לחזות את העתיד בצורה מלאה, הציפיות של הסוכנים לא סוטות בצורה עקבית והם משתמשים בכל המידע הרלבנטי כאשר הם יוצרים ציפיות על המשתנים הכלכליים.

==קישורים חיצוניים==
* [https://en.wikipedia.org/wiki/Rational_expectations ציפיות רציוליות] בויקיפדיה האנגלית

[[קטגוריה:מאקרו כלכלה]]
[[קטגוריה:כלכלה אקולוגית]]

תפריט ניווט