נוספו 31,448 בתים
, 08:07, 16 ביוני 2015
'''הולכי רגל בישראל''' הם [[הולכי רגל]] ב[[מדינת ישראל]] כחלק מה[[תחבורה בישראל]]. למרות שהליכה ברגל היא הדרך הטבעית, ויש לה יתרונות בריאותיים וסביבתיים רבים, [[תכנון עירוני מוטה מכוניות]] גרם לכך שאחוז הנפגעים בקרב הולכי הרגל גבוה יחסית למדינות מערביות אחרות - כ-100 הולכי רגל נדרסים למוות מידי שנה ב[[תאונות דרכים]], יש כ-2800 פצועים מתוכם 500 פצועים קשים. למרות שיש ירידה בכמות הנפגעים הכללית בתאונות דרכים בישראל, אין ירידה דומה בכמות הנפגעים בקרב הולכי הרגל.
==תכנון עירוני==
התכנון העירוני המסורתי שהיה נהוג במשך אלפי שנים, הוא [[איזור ידידותי להולכי רגל|תכנון המתאים להולכי רגל]]. [[עיר|הערים]] כ[[מוסד חברתי|המצאה חברתית]], איפשרו מפגש ספונטני בין אנשים, רעיונות וסחורות ומרחב קומפקטי ונוח שבו ניתן להגיע בקלות ובמהירות למוצרים ולשירותים עירוניים על ידי הליכה רגלית. בהתאם לכך העיצוב העירוני המסורתי , שניתן לראות במקומות כמו העיר העתיקה בירושלים, יפו העתיקה, עכו העתיקה, ועוד הוא עיצוב עירוני שמותאם להולכי רגל: רוב הרחובות הם רחובות צרים, נבנו בתים מרובי קומות בצפיפות מגורים ועסקים גבוהה, פעילות עסקית כמו בתי ממכר לאוכל, כלים ושירותים עירוניים אחרים מוקמו בתוך שכונות מגורים - [[עירוב שימושי קרקע]]. בערים חמות רחובות צרים מספקים צל להולכי הרגל, וצל סופק גם על ידי גגונים ואו [[עצים בעיר]]. מימי הרומאים (המצאת הקראדו) משתמשים ברחובות שבהם יש עמודים כדי לספק צל והגנה מגשם להולכי הרגל.
===הדרה של הולכי הרגל מהמרחב הציבורי===
{{הפניה לערך מורחב|תכנון מוטה רכב פרטי}}
עם התפתחות תחבורת העגלות ולאחר מכן כרכרות הסוסים, הפך חלק משטח הציבורי, בעיקר בערים הגדולות, למקום שבו הולכי הרגל הם "אזרחים סוג ב'". עם הגידול בשימוש במכוניות פרטיות - בעיקר משנות ה-60 וביתר שאת משנות ה-70 וה-80 החל התגברות של תהליך [[פרבור]] ו[[תכנון מוטה רכב פרטי]]. נוחות ההליכה בערים ירדה, ובערים חדשות יותר כמו מודיעין, ראשון לציון-מערב ועוד השימוש בהליכה ברגל ירד. תכנון מוטה מכוניות כולל מדרכות צרות,, כבישים רחבים ומהירים במרכז העיר שקשה לחצות אותם בבטחה, רחובות ללא מוצא שלא מאפשרים הליכה בקו אוויר בעיר, מופע קצר של הרמזור להולכי רגל, היתר למכוניות לחנות על מדרכות עם שני גלגלים, אי אכיפה של חניית מכוניות על המדרכות ועוד.
"מהנדסי תחבורה" הפכו להיות "מהנדסי תחבורה למכוניות" והמטרה שלהם הפכה להיות לנסות להאיץ את תנועת המכוניות בעיר על חשבון משתמשי דרך אחרים ועל חשבון מטרות תכנון אחרות (כגון שקט, זיהום אוויר, תפקוד של עסקים מקומיים וכו'). מהנדסי תחבורה מתכננים "עץ תחבורה" שמותאם לרכב פרטי כך שיש רחובות ראשיים בתוך העיר שתפקידם להזרים את המכוניות בצורה המהירה ביותר אפשרית, ורחובות אלה מתפצלים לרחובות צרים יותר ואיטיים יותר, עד שהם מסתיימים ברחובות ללא מוצא. תכנון זה מקשה על הליכה ברגל ומאריך מאד את מרחקי ההליכה שכן הוא גורם לכך שחיבורים אפשריים בין נקודות שונות בעיר נקטעים על ידי רחובות ללא מוצא ועל ידי כבישים מהירים.
בערים עתיקות יותר קל להולך רגל להגיע לשירותים עירוניים ברגל, בעוד שבערים חדשות בעלות תכנון מוטה רכב פרטי ובפרברים המרחק האווירי אל יעדים כמו בית הספר מתארך (בגלל צפיפות בניה נמוכה והפרדת שימושי קרקע), והמסלול שהולך הרגל נאלץ לצעוד בפועל גדול בהרבה מהמרחק האווירי בגלל שילוב של רחובות ללא מוצא, מעקפים וכבישים מהירים שעליו לעבור.
[[תמונה:Suburbia by David Shankbone.jpg|left|thumb|400px|בתים צמודי קרקע בשכונת פרברים טיפוסית. צפיפות המגורים הנמוכה פרושה [[הפרדת שימושי קרקע]] שכן לא משתלם להקים עסק בשכונה כזו, כאשר הגישה אליו אינה נוחה במכונית. כדי להגיע לחנות ברגל יש ללכת קילומטרים רבים. מרחקי ההליכה גדולים לא רק בגלל הצפיפות הנמוכה, אלא גם בגלל שמסלולי הליכה נקטעים על ידי כבישים מהירים שמקשים את ההליכה ומחייבים ביצוע של עיקופים גדולים. אחוז גבוה מהשטח משמש כ"שטח מת" שתפקידו להפריד בין בתים לבין כבישים, להקטין [[רעש]] וכדומה. ]]
בערים ושכונות חדשות תכנון למכוניות הוא חזק יותר היות ובמקרים רבים העיר מתוכננת להיות נוחה ככל האפשר לשימוש ברכב פרטי. המוטיב החשוב ביותר הוא מאפיינים של [[פרבור בישראל|פרבור משתרע]] כגון [[הפרדת שימושי קרקע]], רחובות ללא מוצא, בתים צמודי קרקע ועודף של שטחים "ירוקים" שהם בעלי שימושיות נמוכה (כגון מדשאות לפני בתים פרטיים). צפיפות הבנייה היא נמוכה מאד- לדוגמה כמות התושבים הממוצע בדונם בעיר מודיעין הוא 1.4 אנשים לדונם. זאת לעומת 8 אנשים לדונם בתל אביב, או 20 אנשים לדונם בגבעתיים או בפאריס. דבר זה מקשה מאד את ההליכה ברגל שכן רוב היעדים הם מרוחקים מאד. בגלל שקונים אינם יכולים לגור במרחק הליכה מהחנויות אלה מרוכזות ב"מרכזים קניות" או בקניונים שבהם יש סידורי גישה קלים לרכב ומקומות חניה מסודרים. אין כמעט חנויות המשולבות ברחוב.
ההליכה ברחוב אינה נעימה ולפעמים גם מסוכנת בשל מיעוט הולכי רגל ויצירת מרחב עירוני מוזנח, כך קל להטריד או לשדוד מישהו ללא עדי ראיה. סכנה נוספת היא מצד [[תאונות דרכים]].
בערים עתיקות קשה יותר להתאים את העיר למכוניות, ויש צורך ביותר "התאמות" של העיר - נוהג נפוץ הוא לצמצם את המדרכה לטובת נתיבי נסיעה וחניה ברחוב לרכב הפרטי. בגלל תופעת [[ביקוש מושרה]] ו[[פרבור]] כמות הכבישים ו[[חניה|מקומות החניה]] אינה מספיקים לרכב הפרטי במרכזי הערים, ולכן יש לחץ מתמיד להכשיר עוד מקומות חניה ולהרחיב עוד את הכבישים. הדבר גורם להצרה נוספת של המדרכות, ולאישור או העלמת עין מרכבים שעומדים על המדרכות. במקומות רבים בעיר המדרכה היא צרה, או מלאה מכשולים, לדוגמה פחי אשפה, כיסאות של מסעדות, עמודים ועוד. במקרים רבים חונות מכוניות על המדרכה ומאלצות את הולכי הרגל, ובעיקר כאלה עם עגלות ילדים, או הליכונים לרדת לכביש. המצב אבסורדי במיוחד במקרים של הורים שחונים על המדרכה כדי לאסוף את הילד שלהם מהגן, ומאלצים הורים אחרים לרדת עם עגלותיהם אל הכביש.
בנסיון להקל על [[פקקי תנועה|הפקקים]] ולהזרים מכוניות במהירות הגדולה ביותר, מתכננים עירוניים ומהנדסי תבחורה מתכננים את הרמזורים והצמתים להזרמת נפח גדול ככל האפשר של מכוניות בדקה, דבר שמאריך את זמן ההמתנה של הולכי הרגל. לשם דוגמה על פי מדידה אחת בשנת 2014, הולכי רגל נדרשו ל- 3.5 דקות לחצות את רחוב ז'בוטינסיקי בפתח תקווה.
מגמות אלו מתיישבות עם מגמה בחלק מהמדינות המערביות (ארה"ב לדוגמה) לפיה רוב הולכי הרגל משתייכים ל[[אי שוויון|מעמדות הנמוכים]] ו[[עוני|העניים]] יותר, כמו גם למעמדות אחרים שנדחקים לשוליים כמו נשים, זקנים וילדים, שכולם משתמשים פחות ברכב פרטי ויותר ב[[תחבורה ציבורית]] והליכה ברגל.
==בטיחות בדרכים==
הולכי רגל נחשבים משתמשי דרך פגיעים, ושיעור היפגעותם ב[[תאונות דרכים]] גבוה בהשוואה לשיעור היפגעותם של משתמשי דרך אחרים.
בשנת 2011 נהרגו בישראל 125 הולכי רגל ב[[בטיחות בדרכים|תאונות דרכים]], בדומה לשיעור ההרוגים בשנת 2010, ועם שיעור דומה של הרוגים שלא ירד מאז 2007. רוב הולכי הרגל ההרוגים (65%) נפגעו בתחום העירוני. 41% מהולכי הרגל שנהרגו לא חצו את הכביש כלל, אלא עמדו או הלכו בכביש, בשולי הכביש, על המדרכה או באי ההפרדה. שיעור זהה - 41% - חצו את הכביש שלא במעבר חצייה, ו-14% חצו במעבר חצייה.[http://rsa.gov.il/mishtamaheyderech/holcheiregel/Pages/default.aspx]
אוכלוסיות פגיעות במיוחד כוללות ילדים (שמכירים פחות את כללי הבטיחות, מתקשים לאמוד את מהירות ומרחק המכונית ויש להם נראות נמוכה יותר)וקשישים (שמגיבים לאט יותר, שומעים ורואים פחות טוב, מתקשים יותר להגיע אל מעבר חצייה ובמקרה של תאונה הגוף שלהם פגיע יותר).
הולכי הרגל מהווים שליש מבין ההרוגים בתאונות הדרכים בישראל. בהשוואה למדינות ה-OECD ישראל בולטת לרעה בתחום זה, כאשר רק 3 מדינות נמצאות במצב גרוע ממנה. לשם השוואה בהולנד, בלגיה, קנדה ושוויץ אחוז ההרוגים מבין הולכי הרגל עומד על כ10% מכלל ההרוגים בתאונות דרכים. דבר זה בולט במיוחד על רקע שיעור נמוך יחסית של הרוגים מתאונות דרכים שיש בישראל ביחס למדינות אחרות. [http://rsa.gov.il/MachkarimDoc/tastit2011.pdf]
לתכנון העירוני וסדרי העדיפויות בתחבורה יש השפעה מכרעת על בטיחותם של הולכי הרגל. בין היתר הדבר כולל קיצור מרחקי ההליכה על ידי [[עירוב שימושי קרקע]], ותכנון עירוני צפוף. מדרכות רחבות יותר ואכיפה נגד מכוניות החונות על המדרכה מונעות ירידה של הולכי הרגל אל הכביש.
הורדת מהירות התנועה של רכב ממונע בעיר מורידה הן את הסיכוי לתאונה והן את חומרת הפציעה והסיכוי למוות באופן דראסטי. לפי משרד התחבורה הבריטי, בתאונה בה מכונית שנוסעת במהירות של 64 קמ"ש פוגעת בהולך רגל, הסיכוי שלו למות הוא 85%. במהירות של-48 קמ"ש יש סיכוי של 45% שהולך הרגל ימות מהתאונה. מתחת ל-30 קמ"ש הסיכוי למוות יורד לפחות מ-5% מהמקרים. [http://www.economist.com/node/21528302] רוב התאונות העירוניות בישראל מתרחשות ברחובות שיש בהן מגבלת מהירות נסיעה רשמית של 50 קמ"ש. למרות שבישראל יש הנחיות לביצוע [[איזור מיתון תנועה|איזורי מיתון תנועה]] החל מ-2002, יש בה מעט מאד איזורי מיתון תנועה. בתל אביב יש כמה עשרות איזורי מיתון תנועה בעלי הנחייה רשמית אך ללא אמצעי ריסון.
בישראל מוקדמת תשתית להפחתת תאונות דרכים של הולכי רגל, אך לפי מחקר מאת פרופ' דוד בלשה ואחרים יש צורך בשינוי מערכתי לשיפור בתשתיות להולכי הרגל ולמיתון תנועה כדי להביא לשינוי:
{{ציטוט|תוכן= על מנת לחולל שינוי מהותי במצב היפגעות הולכי הרגל בשטח עירוני נדרש שינוי גישה - מעבר מטיפול נקודתי לטיפול מערכתי בבעיה. יש מקום לבחינה ושינוי מערכתי של רשת הדרכים העירונית, במטרה למזער את אזורי החיכוך בין הולכי רגל וכלי הרכב ו/או למתן משמעותית את מהירויות הנסיעה של כלי הרכב באזורי הימצאות ופעילות של הולכי הרגל.|מקור= [http://rsa.gov.il/MachkarimDoc/tastit2011.pdf פתרונות תשתית לשיפור בטיחותם של הולכי הרגל בתנאי הארץ], פרופ' דורון בלשה ואחרים, המכון לחקר התחבורה ומרכז רן נאור לחקר הבטיחות בדרכים בטכניון עבור הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, 2011 }}
==יתרונות בריאותיים==
{{הפניה לערך מורחב|ערכים=[[תחבורה פעילה]], [[השפעות בריאותיות של מכוניות]]}}
להליכה ברגל יש יתרונות בריאותיים רבים. כדי להגיע לפעילות סדירה של לב-ריאה, מומלץ ללכת לפחות פעמיים בשבוע במשך 30 דקות לפחות הליכה נמרצת. זוהי פעילות אירובית פשוטה שרוב בני האדם מסוגלים לבצע, והיא אינה מעמיסה על הגוף משקלים ולחצים באופן שבו פעיליות אירוביות אחרות כמו ריצה יכולות להעמיס, ובניגוד לנסיעה על [[אופניים]] קל לבצע אותה בלי לחשוש מפגיעות עקב דרך שימוש לא נכונה (לדוגמה פגיעות ברך). הנושא מכוסה במחקרים רבים כולל בספר "לך בשביל חייך" [http://www.vitalhealthbooks.com/book/2414947630.html].
לפי [[ארגון הבריאות העולמי]], פעילות גופנית מועטה מידי היא גורם מרכזי ל[[השמנה]], והיא מהווה סיכון בריאותי מרכזי במדינות מערביות, שרק ה[[עישון]] מזיק ממנו לבריאות.<ref name="WHO2002">[http://www.euro.who.int/document/e75662.pdf A PHYSICALLY ACTIVE LIFE THROUGH EVERYDAY TRANSPORT] 2002 ארגון הבריאות העולמי</ref> דבר זה מוביל להוצאה של עשרות מיליארדי דולרים על הוצאות בריאותיות.<ref>[http://www.cdc.gov/nccdphp/dnpa/obesity/economic_consequences.htm Overweight and Obesity: Economic Consequences] Centers for Disease Control and Prevention (cdc.gov)</ref> ארגון הבריאות העולמיוארגוני בריאות נוספים רואים ב[[פעילות גופנית]] של לפחות 30 דקות ביום, אמצעי חשוב לשיפור בריאות הציבור, הליכה ברגל (כמו גם [[אופניים|רכיבה על אופניים]] נחשבים על ידם "פעילות מתאימה מאוד" למטרה זו.<ref name="WHO2002"/> גם מספר רצפי פעילות בני 10-15 דקות ביום שמצטברים לחצי שעה לפחות ביום יכולים לספק יתרון בריאותי משמעותי.<ref name="WHO2002"/>
פרופסור אי-מין לי (I-Min Lee), מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת הארוורד בארצות הברית, פרסמה סדרת מחקרים על תת-פעילות גופנית בירחון The Lancet בשנת 2012. צוות חוקרים בראשותה של פרופסור לי, העריך את כמות התחלואה והתמותה הנגרמים מ[[אורח חיים בישיבה]] ברחבי העולם. לשם כך הם השתמשו בהערכות שמרניות של כמות התחלואה העודפת הנגרמת מתת-פעילות גופנית למחלות לא מדבקות ידועות כמו [[מחלות לב]], [[סוכרת מסוג 2]] ו[[סרטן]] - במיוחד [[סרטן השד]] ו[[סרטן המעי הגס]], שקושרו במחקרים קודמים לאורח חיים יושבני. הם השתמשו בטבלאות של תוחלת חיים כדי לבדוק את ההשפעה על תוחלת החיים בכל מדינה. במאמר שפורסם בירחון The Lancet בשנת 2012 הם מצאו כי אורח חיים יושבני קשור לעודף תחלואה של 6-10% במחלות אלה, ולתמותה של 5.3 מיליון בני אדם בשנה (לעומת 5 מיליון בני אדם שמתים מ[[עישון]]). הפסקת אורח החיים היושבני תוביל להגדלת [[תוחלת החיים בלידה]] של אדם ממוצע בעולם ב- 6 חודשים ו-24 יום. <ref name="Lancet_2012">I-Min Lee, Eric J Shiroma, Felipe Lobelo, Pekka Puska, Steven N Blair, Peter T Katzmarzyk [http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2812%2961031-9/ Effect of physical inactivity on major non-communicable diseases worldwide: an analysis of burden of disease and life expectancy], The Lancet, Volume 380, Issue 9838, Pages 219 - 229, 21 July 2012 </ref>[http://thecityfix.com/blog/sedentary-lifestyle-kills-more-smoking-exercise-physical-activity-maria-fernanda-cavalcanti/]
לפי החוקרים, [[אורח חיים יושבני|תת פעילות גופנית]] הגדילה ב-6% את עומס התחלואה במחלת לב כלילית (3.2% בדרום מזרח אסיה עד 7.8% במזרח התיכון). ב-7% את עומס התחלואה ב[[סוכרת מסוג 2]] (בין 3.9% ל-9.6%) וב-10% ב[[סרטן השד]] וב 10% ב[[סרטן המעי הגס]] (בין 5.7% עד 13.8%). תת פעילות גופנית תורמת ל9% (בין 5.1 עד 12.5%) מכלל מקרי המוות בטרם עת ברחבי העולם, או 5.3 מתוך 57 מילון מקרי המוות שניתן למונעם שהתרחשו בשנת 2008. תוחלת החיים היתה גדלה ב0.68 שנים (בין 0.41 ל0.91 שנים). אם ניתן היה להוריד 10% מכלל תת הפעילות הגופנית ב10% הדרה היה מקטין את מספר מקרי המוות ב 530 אלף בני אדם בשנה. <ref name="Lancet_2012"/>
יתרון נוסף של הליכה ברגל על פני תחבורת רכב פרטי ו[[תחבורה ציבורית]] היא הורדת [[זיהום האוויר מתחבורה]] שיש לו השפעות חמורות על תחלואה במחלות לב-ריאה. בישראל יש [[זיהום אוויר בישראל|זיהום אוויר חמור]] כאשר ב-3 הערים הגדולות הוא נובע לפחות בחלקו מתחבורה.
==השפעות חברתיות ==
להליכה ברגל יש יתרונות חברתיים שכן היא מאפשרת הליכה ספונטנית למקומות שונים, עצירה, וכו'. יתרונות דומים יש גם ל[[תחבורת אופניים|רכיבה על אופניים]].
לפי מחקר של מכון ברוקינגס משנת 2012, סביבה עירונית המעודדת תנועה ברגל מעלה את ערכם של נכסים להשכרה. במחקר נבחנה רמת הידידותיות להולכי רגל של 70 שכונות בעיר וושינגטון ובסביבתה. הידידותיות להולכי רגל דורגה לפי נוחות תנועה, היעדר מכשולים וחסמים, ביטחון אישי, גיוון ותמהיל שימושים, קיומם של מרחבים ציבוריים ו[[שבילי אופניים]].
השקעות בנכסי נדל"ן באזורים ידידותיים להולכי רגל מניבות תשואה גבוהה יותר; עלייה של דרגה אחת (מתוך חמש) במדד מביאה לתוספת דמי שכירות של 90 דולר לשנה למ"ר משרדים ו-70 דולר לשנה למ"ר מסחרי. דירת מגורים בגודל ממוצע תניב תוספת שכירות של 300 דולר בחודש ומחיר מכירה גבוה יותר ב-800 דולר למ"ר, בהשוואה לדירה זהה באזור המדורג נמוך יותר בדרגה אחת. כמו כן המחקר טוען שיש השפעה על צפיפות הבנייה. נכסים באזורים ידידותיים להולכי רגל, הנמצאים בסמוך לשכונות ידידותיות אחרות, מניבים תשואות גבוהות יותר מנכסים בשכונות ידידותיות מבודדות. [http://www.themarker.com/news/1.1740676]
==איזורים וערים ללא מכוניות==
כדי לעודד [[אקולוגיה עירונית]] בריאה יותר, קיימת מגמה בשנים האחרונות בקרב מתכננים עירוניים בחלק מהקהילות ליצור רחובות ואיזורים ידידותיים להולכי רגל, שיאפשרו לפעילות של [[יוממות]], קניות ופנאי להעשות ברגל, בעיקר על ידי הפיכתם ל[[איזורים ללא מכוניות]]. בארצות הברית Active Living network היא דוגמה לפעילות של קהילות בנסיון לעודד הליכה ברגל. עיריית ניו יורק החלה לסגור שטחים ורחובות למכוניות ולהפוך אותם ל[[מדרחובים]] בנסיון להקטין את התופעה של [[ביקוש מושרה]] ולעודד חיי מסחר עירוניים.
דוגמאות מאירופה כוללות את [[שכונת וובן, פרייבורג]] בגרמניה כמו גם עשרות מרכזים עירוניים שהחוזרו להיות מדרחובים. דוגמאות בולטות כוללות ערים בדנמרק ובהולנד. בישראל קיימת שכונת מעוז אביב שבה חלקים מהשכונה הם בלוקים עירוניים עם חצרות בין הבתים, ללא כבישים.
על פי התכנון של [[ערים ללא מכוניות]] מודרניות, ניתן יהיה להגיע מכל מקום לכל מקום תוך שילוב של הליכה ברגל בת לא יותר מ-10 דקות: 5 דקות הליכה לכל היותר אל תחנת הרכבת, ו-5 דקות לכל היותר ממנה.
==יוזמות לעידוד הליכה ברגל==
* "[[שבוע הליכה לבית הספר]]" ו"[[אוטובוס מהלך]]" - לעידוד ילדים ללכת לבתי ספר.
* [[יום חופשי ממכוניות]]
* ימי הליכה פומביים לעידוד המודעות הבריאותית להליכה.
* "חזית הולכי הרגל" בעידוד [[החברה להגנת הטבע]] [http://www.teva-tlv.org/2_d.html]
==ראו גם==
* [[איזור ידידותי להולכי רגל]]
* [[מרחב משותף (תחבורה)]]
* [[מדרחוב]]
* [[ערים ללא מכוניות]]
* [[מפה ירוקה]]
* [[עירוניות מתחדשת]]
* [[חזון אפס תאונות דרכים]]
{{תבנית:אקולוגיה עירונית}}
==הערות שוליים==
{{הערות שוליים}}
==קישורים חיצוניים==
;כללי:
* [http://en.wikipedia.org/wiki/Pedestrian הולכי רגל] בוויקיפדיה האנגלית
* [http://readingmachine.co.il/home/books/1204104200/1204108146 המדרכה] פרק מתוך [[מותן וחייהן של ערים אמריקאיות גדולות (ספר)|מותן וחייהן של ערים אמריקאיות גדולות]] מאת [[ג'יין ג'ייקובס]], בבל
* [http://www.transportation.org.il/he/node/1281 העתיד הולך ברגל] קמפיין של [[תחבורה היום ומחר]]
* [http://www.transportation.org.il/node/1281/publications פרסומים בנושאי הולכי רגל], [[תחבורה היום ומחר]]
* [http://www.green.org.il/yarok/112006/html/batuach.htm הולכים על בטוח] כתבה על יוזמות הליכה ברגל של ילדים לבתי ספר. מיקה מורן, באתר [[מגמה ירוקה]]
* [http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/937778.html אלוהים, שאיננו בעצם, עד היכן הבאת את הולך הרגל!] הפרק הראשון מתוך הספר "עגל הזהב" מאת איליה אילף ויבגני פטרוב , הארץ, 26.12.07
* [http://www.teva-tlv.org/pdf/metroMap.pdf מטרו-רגל] (PDF) של [[החברה להגנת הטבע]]
* [http://www.iwalktoschool.org/quotes/photos_search_form.cfm התוכנית הבינלואמית להליכה לבית ספר]
* [http://www.gutenberg.org/ebooks/1022 הליכה] מאת הנרי דייוויד תורו
* [http://en.wikipedia.org/wiki/Modal_share פיצול נסיעות בערים שונות בעולם] בין הליכה, אופניים, רכב פרטי ותחבורה ציבורית, ויקיפידה האנגלית
;אירועי הליכה:
* [http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%94%D7%9C%D7%99%D7%9B%D7%95%D7%AA_%D7%92'%D7%99%D7%99%D7%9F הליכות ג'יין] הליכות עירוניות על שמה של [[ג'יין ג'ייקובס]]
* [http://www.bdg-events.co.il/1/ms_general_info/382/383/1/holchim_al_ze.aspx יום ההליכה הבינלאומי - בישראל]
* [http://www.asfaa.org/wwday.php# יום ההליכה הבינלאומי - באתר של התאגדות הספורט לכולם, אסיה ASFAA]
;השפעות כלכליות ובריאותיות של הליכה ברגל:
* [http://transportationet.com/2007/09/30/erected_to_sedentarty מהאדם הזקוף לאדם היושב] עודד רוט, על חשיבות ההליכה ברגל
* [http://www.themarker.com/news/1.1740676 אזור ידידותי להולכי רגל מעלה את ערך הנכס] ירון גרופמן, דה מארקר, 26.06.2012
* [http://www.slideshare.net/shas3n/tourism-is-pedestrian תיירות היא הליכה ברגל] מצגת, 2008
* [http://www.haaretz.com/hasite/spages/1098926.html מודל תחבורה חדש ובריא: הולכים ברגל לבית הספר] הליכה מפחיתה דכאון וחרדה. נועה קושרק 9.7.09 הארץ.
;בטיחות בדרכים של הולכי רגל:
* [http://rsa.gov.il/mishtamaheyderech/holcheiregel/safecrossing/Pages/default.aspx הליכה בטוחה] באתר הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים.
* [http://rsa.gov.il/mishtamaheyderech/holcheiregel/safecrossing/Pages/MechkarimSkarim.aspx מחקרים וסקרים בנושא בטיחות הולכי רגל] , באתר הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים.
* [http://www.rannaorf.org.il/webfiles/files/padestrian_rights.pdf הולך הרגל במרקם העירוני - הגנת זכויות הולכי הרגל - שיפור איכות החיים בסביבות עירוניות], פרופ' משה מרגלית ואחרים, אוניברסיטת תל אביב, הפקולטה לאדריכלות, 2010
* [http://www.tlv1.co.il/?p=1878 בטיחות הולכי הרגל בישראל – המצב בקנטים] יואב לרמן, "עוד בלוג תל אביבי", 2009
* [http://www.mako.co.il/video-blogs-aviv-lavi/Article-25aa6f2cee06941006.htm החלום הישראלי: לעבור את הכביש ולהישאר בחיים] אביב לביא, מאקו, 02/11/14
;יואב לרמן ואחרים, בבלוג "עוד בלוג תל אביבי":
* [http://www.tlv1.co.il/?cat=42 הולכי רגל]
* [http://www.tlv1.co.il/?p=6651 זו הנגישות, טמבל] יובל כהן, דצמבר 2012
* [http://www.tlv1.co.il/?p=6477 מדרחוב רוטשילד – ספירות תנועה ומסקנות] 2012
* [http://www.tlv1.co.il/?p=5461 על תושייתם של הולכי הרגל בישראל] מצגת, 2011
* [http://www.tlv1.co.il/?p=5254 כשהמרחק בין הצמתים גדול מדי] 2011
* [http://www.tlv1.co.il/?p=5160 הגיע הזמן לגל ירוק להולכי הרגל] 2011
* [http://www.tlv1.co.il/?p=4608 החטא הקדמון נחשף – חיסול מדרכות העיר] 2011
* [http://www.tlv1.co.il/?p=3148 הכנס הבינלאומי הראשון בנושא הליכה ברגל] 2010
* [http://www.tlv1.co.il/?p=3294 סיכום סיור בנושא תכנון להולכי רגל] 2010
* [http://www.tlv1.co.il/?p=1860 בכל מכונית יושב הולך רגל] אדריכל הלל שוקן, 2009
* [http://www.tlv1.co.il/?p=1803 עבדכם הנאמן מציג: לא סופרים את הולכי הרגל] 2009
* [http://www.tlv1.co.il/?p=1632 הולכי הרגל - הרווח של כולנו] מצגת, 2008
* [http://www.tlv1.co.il/?p=1784 הליכה ברגל כחלק מאורח החיים המודרני] גבריאלה כהן, 2008
* [http://www.tlv1.co.il/?p=1766 מעמד הולכי הרגל במערכת התחבורה בישראל], פרופ' דוד מהלאל, 2008
* [http://www.tlv1.co.il/?p=1663 הכישלון המהותי של חולדאי בניהול התחבורה בעיר תל-אביב] 2008
[[קטגוריה:הליכה|*]]
[[קטגוריה:תחבורה]]
[[קטגוריה:בריאות]]
[[קטגוריה:עירוניות מתחדשת]]
[[קטגוריה:חסכון באנרגיה]]
[[קטגוריה:אקולוגיה עירונית]]
[[קטגוריה:סביבה וילדים]]
[[קטגוריה:בטיחות בדרכים]]
[[קטגוריה:פתרונות]]