שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 60 בתים ,  15:14, 12 בינואר 2015
שורה 56: שורה 56:     
===חברות היסטוריות בנות קיימא===
 
===חברות היסטוריות בנות קיימא===
לא כל חברות העבר התמוטטו. דיימונד מביא שלוש חברות היסטוריות שהצליחו להתמודד עם אתגרי קיימות.
+
לא כל חברות העבר התמוטטו. דיימונד מביא שלוש חברות היסטוריות שהצליחו להתמודד עם אתגרי קיימות:
** ההצלחה [[חקלאות|החקלאית]] של אזור מרכז [[גינאה החדשה]].  
+
* ההצלחה [[חקלאות|החקלאית]] של אזור מרכז [[גינאה החדשה]].  
** האי הקטנטן [[טיקופאיה]] השוכן באוקיינוס השקט.  
+
* האי הקטנטן [[טיקופאיה]] השוכן באוקיינוס השקט.  
** ניהול ה[[יער]]ות ב[[תקופת אדו]] ביפן.  
+
* ניהול ה[[יער]]ות ב[[תקופת אדו]] ביפן.  
   −
פרק זה מתאר כיצד מודלים שונים של ניהול חברה סייעו לחברות לשרוד. בניהול מלמטה למעלה - בחברות קטנות מתקיימת החלטה ב[[דמוקרטיה ישירה]] וב[[חתירה לקונצנוזס]], בחברות קטנות אחרות קבלת ההחלטות נעשות על ידי מנהיגי שבטים בחברה בלתי מרובדת שאין להם סמכות חזקה. ניהול מלמטה למעלה היה בטיקופאיה ובגינאה החדשה.  
+
פרק זה מתאר כיצד מודלים שונים של ניהול חברה סייעו לחברות לשרוד. בניהול מלמטה למעלה - בחברות קטנות מתקיימת החלטה ב[[דמוקרטיה ישירה]] וב[[חתירה לקונצנזוס]], בחברות קטנות אחרות קבלת ההחלטות נעשות על ידי מנהיגי שבטים בחברה בלתי מרובדת שאין להם סמכות חזקה. ניהול מלמטה למעלה היה בטיקופאיה ובגינאה החדשה.  
   −
דוגמה הפוכה של ניהול סביבתי דיקטטורי היא יפן שבה הניהול המקיים בא מלמעלה למטה. לפי דיימונד, השוגונים ביפן היו כל כך בטוחים בהמשך שליטת השושלת שלהם, שהם התייחסו אל משאבי הטבע כעל רכוש פרטי שלהם שדורש טיפוח כדי שיוכלו להוריש אותו. עקב [[בירוא יערות]] מאסיבי חל מחסור בעץ שהחל לאיים גם על החקלאות. בתגובה פיתחו השליטים מומחים לשימור יערות וביצעו סקר מדוקדק של מצבם. בנוסף החלו מכסות דרקוניות על כמות העץ שבה מותר להשתמש לשימושים שונים (כגון בנייה) והוטל פיקוח הדוק על המסחר בעץ. עם הזמן החל שיקום איטי של היערות.  
+
דוגמה הפוכה, של ניהול סביבתי דיקטטורי, היא יפן הקיסרית שבה הניהול המקיים בא מלמעלה למטה. לפי דיימונד, השוגונים ביפן היו כל כך בטוחים בהמשך שליטת השושלת שלהם, שהם התייחסו אל משאבי הטבע כעל [[רכוש פרטי]] שלהם שדורש טיפוח כדי שיוכלו להוריש אותו (להבדיל מ[[מוצר ציבורי]]). עקב [[בירוא יערות]] מאסיבי חל מחסור בעץ שהחל לאיים גם על החקלאות. בתגובה פיתחו השליטים מומחים לשימור יערות וביצעו סקר מדוקדק של מצבם. בנוסף החלו מכסות דרקוניות על כמות העץ שבה מותר להשתמש לשימושים שונים (כגון בנייה) והוטל פיקוח הדוק על המסחר בעץ. עם הזמן החל שיקום איטי של היערות.
    
==חברות מודרניות במשבר סביבתי==
 
==חברות מודרניות במשבר סביבתי==

תפריט ניווט