שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 1,114 בתים ,  16:12, 14 ביולי 2014
אין תקציר עריכה
שורה 3: שורה 3:  
עופרת היא בעלת המספר האטומי הגבוה ביותר מכל היסודות היציבים, עם כי גם היסוד הבא אחריה, ביסמוט, הוא בעל אורח מחצית חיים ארוך כל כך (מיליארדי שנים) שהוא יכול להחשב כיציב.
 
עופרת היא בעלת המספר האטומי הגבוה ביותר מכל היסודות היציבים, עם כי גם היסוד הבא אחריה, ביסמוט, הוא בעל אורח מחצית חיים ארוך כל כך (מיליארדי שנים) שהוא יכול להחשב כיציב.
   −
כמו [[כספית]], שגם היא מתכת כבדה, עופרת היא חומר רעיל שפוגע במערכת העצבים, ומתרכז ברקמות רכות ובעצמות במשך הזמן. מסיבה זו עופרת נחשבת אחד המזהמים המסוכנים הן ב[[זיהום מים]] והן בהקשרים אחרים כמו [[זיהום אוויר]] במשך שנים רבות עופרת היתה תוסף ל[[בנזין]].  
+
==שימושים ופליטות==
 +
במשך שנים רבות עופרת היתה תוסף ל[[בנזין]]. משתמשים בה גם היום בתעשיות הציפויים והסגסוגות.  
   −
עופרת עוברת את מחסום השליה ומצטברת בעובר. היא יכולה לגרום להפלות ולפגות. הוצע קיומו של קשר תלוי-מנה למומים מולדים מינורים. לילדים עם רמות עופרת בדם טבורי מעל 10µg/dL היה תפקוד נמוך יותר במבחנים התפתחותיים. רמת החשיפה הבטוחה לאדם רגיל ולאשה בהריון בעופרת היא שונה <ref name="abiliko">אריה סעדה , [http://www.abiliko.co.il/index2.php?id=1848&lang=HEB רשימת גורמים העלולים לסכן עוברים וילדים], abiliko, 13/07/12</ref>  
+
עופרת נפלטת כזיהום אוויר גם במהלך עיבוד של מינרלים ודלקים שם היא מופיעה כחומר שארית בעופרת הנכרות וב[[דלקים מחצביים]], וכן היא נפלטת על ידי פעילות התכה, זיקוק ומחזור של מתכות.
 +
 
 +
==השפעות בריאותיות==
 +
תוכנית של [[ארגון הבריאות העולמי]],  International Programme on Chemical Safety , הגדירה את העופרת, בתוך אחת מתוך עשר כימיקלים וקבוצות כימיקלים שמהווים את הסיכון הגבוה לבריאות הציבור.[http://www.who.int/ipcs/assessment/public_health/chemicals_phc/en/]
 +
 
 +
בדומה למספר מתכות כבדות אחרות ([[ארסן]], [[כספית]], [[כרום שש ערכי]] ו[[קדמיום]]) עופרת היא חומר רעיל שפוגע במערכת העצבים, ומתרכז ברקמות רכות ובעצמות במשך הזמן. מסיבה זו עופרת נחשבת אחד המזהמים המסוכנים הן ב[[זיהום מים]] והן בהקשרים אחרים כמו [[זיהום אוויר]].  עופרת נחשבת כ[[גורם מסרטן|גורם מסרטן סביר בבני אדם]].
 +
 
 +
עופרת היא [[חומר טטרוגני]] - היא עוברת את מחסום השליה ומצטברת בעובר. היא יכולה לגרום להפלות ולפגות. הוצע קיומו של קשר תלוי-מנה למומים מולדים מינורים. לילדים עם רמות עופרת בדם טבורי מעל 10µg/dL היה תפקוד נמוך יותר במבחנים התפתחותיים. רמת החשיפה הבטוחה לאדם רגיל ולאשה בהריון בעופרת היא שונה <ref name="abiliko">אריה סעדה , [http://www.abiliko.co.il/index2.php?id=1848&lang=HEB רשימת גורמים העלולים לסכן עוברים וילדים], abiliko, 13/07/12</ref>  
    
==הערות שוליים==
 
==הערות שוליים==
שורה 19: שורה 27:  
[[קטגוריה:זיהום אוויר]]
 
[[קטגוריה:זיהום אוויר]]
 
[[קטגוריה:מתכות כבדות]]
 
[[קטגוריה:מתכות כבדות]]
 +
[[קטגוריה:מתכות]]
 +
[[קטגוריה:סרטן]]

תפריט ניווט