שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 482 בתים ,  10:10, 22 ביולי 2013
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1: −
'''מדד האושר העולמי''' , The Happy Planet Index הוא מדד של שמחת חיים, אורך חיים, ו[[טביעת רגל אקולוגית]].
+
'''מדד האושר העולמי''' , The Happy Planet Index הוא מדד של [[שביעות רצון מהחיים|שמחת חיים]], תוחלת חיים, ו[[טביעת רגל אקולוגית]].
   −
[[תמונה:Happy-life.gif|left|thumb|300px|מתאם בין תוחלת חיים לבין מידת אושר מדווחת. ניתן לראות כי מדינות בהן אזרחים הם מאושרים יותר הן גם מדינות בהן האזרחים חיים זמן רב יותר.]]
+
[[תמונה:Happy-life.gif|left|thumb|350px|מתאם בין [[תוחלת חיים]] לבין [[שביעות רצון מהחיים|מידת אושר מדווחת]]. ניתן לראות כי יש מתאם בין מדינות בהן אזרחים הם מאושרים יותר ומדינות בהן האזרחים חיים זמן רב יותר, כמו כן ניתן לראות שיש קבוצת מדינות בעלות תוחלת חיים גבוהה שבה יש שונות גבוהה של כמות האושר המדווח.]]
   −
באופן גס, המדד בודק כמה מאושרים האנשים בכמות נתונה של משאבים, או את מידת ה"יעילות" שבה מושגת רמה מסויימת של אושר. המדד מנסה לכמת דבר זה על ידי שלושה מדדי משנה:
+
באופן גס, המדד בודק כמה מאושרים האנשים בכמות נתונה של [[משאבי טבע|משאבים]], או את מידת ה"יעילות" שבה מושגת רמה מסויימת של אושר. המדד מנסה לכמת דבר זה על ידי שלושה מדדי משנה:
 
* מד שביעות רצון - כמה אנשים אומרים שהם מאושרים במסגרת [[סקר שביעות רצון]].  
 
* מד שביעות רצון - כמה אנשים אומרים שהם מאושרים במסגרת [[סקר שביעות רצון]].  
* תוחלת חיים מלידה - כמה שנים חיים האנשים בממוצע מרגע שנולדו.  
+
* [[תוחלת חיים]] מלידה - כמה שנים חיים האנשים בממוצע מרגע שנולדו.  
 
* [[טביעת רגל אקולוגית]]
 
* [[טביעת רגל אקולוגית]]
הכפלת שני המדדים הראשונים, נותנת את "מד השנים המאושרות" HLY, כמה שנים אנשים הם מאושרים.
  −
"מד השנים המאושרות" מחולק בטביעת הרגל האקולוגית של המדינה, כדי לראות מה כמות שנות השמחה המתקבלות מכמות נתונה של שימוש במשאבים.
     −
מד השמחה הפלנטרי הוא פרוייקט של [[ידידי כדור הארץ]] שפותח על ידי [[הקרן לכלכלה חדשה]]
+
הכפלת שני המדדים הראשונים, נותנת את "מד השנים המאושרות" (HLY)- כמה שנים אנשים הם מאושרים. "מד השנים המאושרות" מחולק בטביעת הרגל האקולוגית של המדינה, כדי לראות מה כמות שנות השמחה המתקבלות מכמות נתונה של שימוש במשאבים.
 +
 
 +
מד השמחה הפלנטרי הוא פרוייקט של [[ידידי כדור הארץ]] שפותח על ידי [[הקרן לכלכלה חדשה]].
    
==ביקורת==
 
==ביקורת==
ביקורת קיימת על המדד הוא שהוא מסוגל לתת ציונים דומים למדינות בעלות נתונים שונים למדי, ביקורת דומה  היא כי המדד מעניק משקל גדול מידי לנושא [[סביבתנות|הסביבתי]] על חשבון נושאים של תוחלת חיים ואושר. לדוגמה בסקר של 2009, תימן, בעלת תוחלת חיים 61 שנה, ובעלת אושר מדווח של 5.1 נמצאת במקום אחד מעל גרמניה שהיא בעלת תוחלת חיים של 79 שנים, ואושר מדווח של 7.2. הדבר מושג בזכות זה שלתימן טביעת רגל אקולוגית נמוכה יותר (0.9 בתימן לעומת 4.2 בגרמניה). [http://www.notes.co.il/dror/58345.asp]
+
{{תבנית:מדדי קיימות}}
 +
ביקורת קיימת על המדד הוא שהוא מסוגל לתת ציונים דומים למדינות בעלות נתונים שונים למדי, ביקורת דומה  היא כי המדד מעניק משקל גדול מידי לנושא [[סביבתנות|הסביבתי]] על חשבון נושאים של תוחלת חיים ואושר. לדוגמה בסקר של 2009, תימן, בעלת תוחלת חיים 61 שנה, ובעלת אושר מדווח של 5.1 נמצאת במקום אחד מעל [[גרמניה]] שהיא בעלת תוחלת חיים של 79 שנים, ואושר מדווח של 7.2. הדבר מושג בזכות זה שלתימן טביעת רגל אקולוגית נמוכה יותר (0.9 בתימן לעומת 4.2 בגרמניה). [http://www.notes.co.il/dror/58345.asp] המענה לביקורת זו היא כי מדד הפלנטה המאושרת אינו מדד לאיכות חיים, אלא למידת ה[[קיימות]] של איכות חיים- או ל"יעילות האקולוגית" של איכות החיים הזו.
   −
המענה לביקורת זו היא כי מדד הפלנטה המאושרת אינו מדד לאיכות חיים, אלא למידת ה[[קיימות]] של איכות חיים- או ל"יעילות האקולוגית" של איכות החיים הזו.
  −
{{תבנית:מדדי קיימות}}
   
בנוסף, המדד רגיש לשינויים ביחידות המדידה (לדוגמה דיווח עצמי של אושר). אם נקודת האפס משתנה (לדוגמה ניקוד תוחלת החיים מעל רף שנים מסויים ולא מגיל אפס), נקבל דירוגים יחסיים שונים למדינות השונות, בגלל שהמדד הוא קומבציניה לינארית של 3 יחידות מידה שונות.  
 
בנוסף, המדד רגיש לשינויים ביחידות המדידה (לדוגמה דיווח עצמי של אושר). אם נקודת האפס משתנה (לדוגמה ניקוד תוחלת החיים מעל רף שנים מסויים ולא מגיל אפס), נקבל דירוגים יחסיים שונים למדינות השונות, בגלל שהמדד הוא קומבציניה לינארית של 3 יחידות מידה שונות.  
   −
ביקורת נוספת היא כי המדד משווה מדינות בעלות מאפיינים גאוגרפיים שונים (דבר המשפיע לדוגמה על טביעת הרגל האקולוגית המקסימלית וכן על זו הקיימת בפועל) או מאפניים תרבותיים שונים (דבר המשפיע על רמות דיווח אושר עצמי) - לכן עיקר חשיבותו היא בהשווה בין מדינות בעלות מאפיינים דומים (לדוגמה בין מדינות אירופאיות) או בניתוחים נוספים ועדינים יותר המשתמשים ב-3 הנתונים המוזכרים, ולאו דווקא במספר הסופי עצמו.  
+
ביקורת נוספת היא כי המדד משווה מדינות בעלות מאפיינים גאוגרפיים שונים. דבר זה המשפיע לדוגמה על טביעת הרגל האקולוגית המקסימלית וכן על זו הקיימת בפועל. לדוגמה במדינות קרות יותר יש שימוש רב יותר ב[[אנרגיה]] לשם חימום. יש גם הבדלים בין מדינות במאפניים תרבותיים שונים ודבר זה יכול להמשפיע על רמות דיווח אושר עצמי. לכן עיקר חשיבותו היא בהשווה בין מדינות בעלות מאפיינים דומים (לדוגמה בין מדינות אירופאיות) או בניתוחים נוספים ועדינים יותר המשתמשים ב-3 הנתונים המוזכרים, ולאו דווקא במספר הסופי עצמו.  
    
==ראו גם==
 
==ראו גם==

תפריט ניווט