שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 773 בתים ,  04:48, 12 בדצמבר 2012
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:  
'''הפרטה (Privatization)''' היא שם כללי לתהליך של העברת נכס כלכלי מהמהמשלה לבעלות פרטית.
 
'''הפרטה (Privatization)''' היא שם כללי לתהליך של העברת נכס כלכלי מהמהמשלה לבעלות פרטית.
   −
בהפרטה נכסים או פירמות בבעלות הציבור או בבעלות הממשלה נמכרים ליזם פרטי כלשהו, או שהמניות שלהם מונפקות בבורסה, או שמניות של הנכס נמכרות\ מועברות לציבור (הפרטה עממית). בהגדרה רחבה ניתן לומר "כל צעד שמגביר את תפקידו של המגזר הפרטי בכלכלה.." או "...מדיניות המכוונת להפחתת המעורבות הממשלתית בכלכלה ובחברה". הפרטה עומדת בניגוד ל[[הלאמה]] שבה המדינה קונה או מחרימה או מצילה מ[[פשיטת רגל]] כלכלית חברות פרטיות.  
+
בהפרטה נכסים או פירמות בבעלות הציבור או בבעלות הממשלה נמכרים ליזם פרטי כלשהו, או שהמניות שלהם מונפקות בבורסה, או שמניות של הנכס נמכרות\ מועברות לציבור (הפרטה עממית/ "[[הצברה]]"). בהגדרה רחבה ניתן לומר "כל צעד שמגביר את תפקידו של המגזר הפרטי בכלכלה.." או "...מדיניות המכוונת להפחתת המעורבות הממשלתית בכלכלה ובחברה". הפרטה עומדת בניגוד ל[[הלאמה]] שבה המדינה קונה או מחרימה או מצילה מ[[פשיטת רגל]] כלכלית חברות פרטיות.
 +
 
 +
בתהליך ההפרטה, בעלי ההון מחזירים לעצמם את השליטה בכלכלה אשר נשחקה בעקבות משבר 1929, והמדיניות ה[[קיינסיאניזם|קיינסיאנית]] אשר יושמה בעקבותיו.
    
פעמים רבות הצידוק להפרטה הינו הגדלת ה[[תחרותיות]] ועל ידי כך הגדלת [[היעילות הכלכלית]] ו/או שיפור התנאים הניתנים ללקוח.
 
פעמים רבות הצידוק להפרטה הינו הגדלת ה[[תחרותיות]] ועל ידי כך הגדלת [[היעילות הכלכלית]] ו/או שיפור התנאים הניתנים ללקוח.
    
===בעיות בתהליכי הפרטה===
 
===בעיות בתהליכי הפרטה===
* במקרים רבים מפריטים נכסים שהם [[מונופול טבעי]] בהם לא יכולה להתקיים תחרות.
+
* במקרים של הפרטת מונופולים, המונופול עובר מבעלות המדינה לבעלות פרטית, שכל פעילותו ממוקדת ביצירת רווח לבעלי המניות, על חשבון השירות ללקוח, כך שטיעון ההתייעלות באמצעות תחרות מאבד מתקפותו.
* במקרים אחרים מפריטים נכסים שהם מונופולים סתם, כך שמונופול בבעלות המדינה הופך להיות מונופול בבעלות פרטית, שכל פעילותו ממוקדת ביצירת רווח לבעלי המניות.
+
* במקרים של [[מונופול טבעי]], לא יכולה להתקיים תחרות.
* לעיתים הנכסים נמכרים לספקולנטים עשירים, או לתאגידים רב לאומיים שבבעולתם יש כבר חברות הקשורות לנכס המופרט. במקרים אלו הריכוזיות העולמית דווקא גדלה ולא יורדת.
+
* הפרטה מגדילה את הריכוזיות במקום לדלל אותה: לעיתים הנכסים נמכרים לספקולנטים עשירים, או לתאגידים רב לאומיים שבבעלותם יש כבר חברות הקשורות לנכס המופרט. במקרים אלו הריכוזיות, כולל זו העולמית דווקא גדלה ולא יורדת.
* הפרטה של שירותים חברתיים (בתי סוהר, מים, חשמל, חינוך, בריאות) נוגדת כל היגיון משום שהבעלים הפרטיים ינסו לעשות ככל יכולתם לגזור רווחים מהשרותים החיוניים הללו וכך יעלו את המחירים ויורידו את רמת השירות.
+
* הפרטה של [[שירותים חברתיים]] (בתי סוהר, מים, חשמל, חינוך, בריאות) ותרת את האינטרס הציבורי משום שהבעלים הפרטיים ינסו לעשות ככל יכולתם לגזור רווחים מהשרותים החיוניים הללו וכך יעלו את המחירים ויורידו את רמת השירות.
* לעיתים רואים תהליך של הזנחה לפני הפרטה: קודם מקצצים בתקציבים לשירות הציבורי, כך השירות מידרדר, ואז עולה הטענה שחייבים להפריט משום שהשירות לקוי.
+
* שיטת ה"[[ייבוש]]" לקראת הפרטה: קודם מקצצים בתקציבים לשירות הציבורי, כך שהשירות מידרדר, ואז עולה הטענה שחייבים להפריט משום שהשירות לקוי.
* הפרטה חלקית (או 'אפורה') מביאה להזנחה שבעקבותיה הפרטה מלאה: לאחר שמופרט שירות חלקית, נותני השירותים הטובים ביותר (מורים, רופאים, ...) עוברים לאירגונים הפרטיים שם הם מקבלים שכר גבוה, והשירות הציבורי מידלדל ומידרדר.
+
* הפרטה חלקית (או 'אפורה') מביאה להזנחה שבעקבותיה הפרטה מלאה: לאחר שמופרט שירות חלקית, נותני השירותים הטובים ביותר (מורים, רופאים, ...) עוברים לארגונים הפרטיים שם הם מקבלים שכר גבוה, והשירות הציבורי מידלדל ומידרדר.
* מחקר שנערך על מדינות מזרח אירופה, טוען כי בעקבות ההפרטה הפרועה שם גדלה האבטלה בקרב גברים ובעקבות כך לדכאון, ובמקביל והדרדרו שרותי הבריאות, דברים אלה הובילו לעלייה חדה בשיעורי התמותה של גברים בגילאי שוק העבודה (15-59) [http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3656248,00.html]. אם כי חלק מהשפעות אלה ניתן לייחס דווקא לקריסה הכלכלית של ברית המועצות או לגידול באבטלה או באי שוויון ולאו דווקא להפרטה כשלעצמה. החוקרים מצאו שהייאוש מהאבטלה הוביל לעליה בתמותה, וכי במדינות בעלות אבטלה דומה, אך שבהן היתה תמיכה מצד איגודים מקצועיים או כנסיות, התמותה היתה קטנה יותר.
+
* מחקר שנערך על מדינות מזרח אירופה, טוען כי בעקבות ההפרטה הפרועה שם גדלה האבטלה בקרב גברים ובעקבות כך ל[[דיכאון]], ובמקביל הידרדרו שרותי הבריאות, דברים אלה הובילו לעלייה חדה בשיעורי התמותה של גברים בגילאי שוק העבודה (15-59) [http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3656248,00.html]. אם כי חלק מהשפעות אלה ניתן לייחס דווקא לקריסה הכלכלית של ברית המועצות או לגידול ב[[אבטלה]] או ב[[אי שוויון]] ולאו דווקא להפרטה כשלעצמה. החוקרים מצאו שהייאוש מהאבטלה הוביל לעליה בתמותה, וכי במדינות בעלות אבטלה דומה, אך שבהן היתה תמיכה מצד [[איגודים מקצועיים]] או כנסיות, התמותה היתה קטנה יותר.
    
===ספקולציה 1===
 
===ספקולציה 1===
שורה 19: שורה 21:  
אינפלציה שלילית?
 
אינפלציה שלילית?
 
הכלכלן שלמה מעוז טוען כי הפרטה דווקא תעזור לצאת ממצב של אינפלציה שלילית.
 
הכלכלן שלמה מעוז טוען כי הפרטה דווקא תעזור לצאת ממצב של אינפלציה שלילית.
 +
 +
===ספקולציה 2===
 +
הטיעונים בעד ההפרטה מציגים את התאוריה, לעומת המתנגדים אשר נובעים מהניסיון של ביצוע ההפרטות בפועל. כך, הטיעונים התומכים  הינם בגדר משאלת לב ודקלום אידאולוגי תלוש מהמציאות והממצאים האמפיריים.
    
==הפרטה בישראל==
 
==הפרטה בישראל==
 
{{הפניה לערך מורחב|הפרטה בישראל}}
 
{{הפניה לערך מורחב|הפרטה בישראל}}
בעשורים האחרונים, מתקיימת בישראל, במקביל לתהליך דומה בעולם, תהליך של הפרטה, ובו שירותים, מוסדות ופירמות שהיו בידי הממשלה מועברים למגזר הפרטי.  
+
בעשורים האחרונים מתקיימת בישראל, במקביל לתהליך דומה בעולם, תהליך של הפרטה, ובו שירותים, מוסדות ופירמות שהיו בידי הממשלה מועברים למגזר הפרטי.  
    
==קישורים חיצוניים==
 
==קישורים חיצוניים==
230

עריכות

תפריט ניווט