שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 409 בתים ,  17:26, 27 בנובמבר 2012
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1: −
'''מוצר יריבי''', או מוצר שיש לו תכונה של '''יריבות''' (Rivalness), הוא כזה ששימוש של אדם אחד במוצר, מצמצם את השימוש של אדם אחר במוצר. לדוגמה עוגה: אם רותי אוכלת אותה, נשארת פחות עוגה לפיצי, ולכן עוגה היא מוצר יריבי.  
+
'''מוצר יריבי''', או מוצר שיש לו תכונה של '''יריבות''' (Rivalness), הוא כזה ששימוש של אדם אחד במוצר, מצמצם את השימוש של אדם אחר במוצר. לדוגמה עוגה: אם רותי אוכלת אותה, נשארת פחות עוגה למוקי, ולכן עוגה היא מוצר יריבי.  
   −
מוצר לא יריבי, הוא כזה שהשימוש בו אינו פוגע בכמותו או באיכותו לשימוש ע"י מישהו אחר למשל:תאורת רחוב, מידע, אוזון, אקלים יציב, נוף וימי שמש. כל המאגרים הם בהכרח יריבים כי אם מישהו משתמש בהם, לאחרים נשארת כמות קטנה יותר.  
+
מוצר לא יריבי, הוא כזה שהשימוש בו אינו פוגע בכמותו או באיכותו לשימוש על ידי מישהו אחר. לדוגמה: תאורת רחוב, [[מידע]], [[שכבת האוזון]], [[אקלים יציב]], נוף וימי שמש. כל המאגרים (כמו יערות, מכרות, שדות דיג) הם בהכרח יריביים כי אם מישהו משתמש בהם, לאחרים נשארת כמות קטנה יותר.  
   −
כל מוצר שאינו יריב, הוא בהכרח שירות זרם- כזה שלא מתכלה בגלל שימוש- כמו אוזון.
+
כל מוצר שאינו יריבי, הוא בהכרח שירות זרם - כזה שלא מתכלה בגלל השימוש בו - כמו [[שכבת האוזון]].
   −
מוצר יריבי, הוא גם יריב מרחבי בהווה, וגם יריב איכותי בעתיד. למשל אם אדם א' נוסע במכונית, זה מונע עפ"י רוב מאדם ב' לנסוע בה למקום אחר, ובעתיד, אם א' ימכור את מכוניתו, היא תהיה מעט בלויה יחסית למצבה היום (הבדל באיכות המכונית). כמו כן, שימוש במשאבים מתכלים ע"י הדור הנוכחי, פוגע בשימוש בהם ע"י הדורות הבאים.
+
מוצר יריבי, הוא גם '''יריב מרחבי בהווה''', וגם '''יריב איכותי בעתיד'''. למשל אם אדם א' נוסע במכונית, זה מונע על פי רוב מאדם ב' לנסוע בה למקום אחר (לכן יש יריבות מרחב), ובעתיד, אם א' ימכור את מכוניתו, היא תהיה מעט בלויה יחסית למצבה היום (הבדל באיכות המכונית - יריבות איכות). כמו כן, שימוש ב[[משאבים מתכלים]] על ידי הדור הנוכחי, פוגע בשימוש בהם על ידי הדורות הבאים.
   −
כדי שמוצר יהיה מיוצר ומוקצה בשוק ביעילות, עליו להיות  (בין יתר תכונותיו) יריבי.  
+
כדי שמוצר יהיה מיוצר ומוקצה בשוק ב[[יעילות פארטו]], עליו להיות  (בין יתר תכונותיו) יריבי.  
   −
יעילות השוק דורשת שבשו"מ העלות השולית לייצור או שימוש במוצר, תהיה שווה לתועלת השולית ממנו. [זכרו שבשו"מ מתקיים MCx=Px=MUx (ראה ההסבר על עקומת היצע ב[[דיילי: כלכלה אקולוגית, פרק 8, משוואת השוק החופשי הבסיסית|פרק 8]]). אך במוצר לא יריבי, עלות השימוש ע"י אדם נוסף היא אפס, לכן מחירו יהיה אפס, ולכן אף אחד לא ירצה לייצר אותו, וזה לא יעיל (הערה: אין זה אומר שחלוקת מוצרים לא יריבים בחינם תפתור את הבעיה).  
+
כדי להגיע ליעילות באמצעות השוק יש צורך  שבשיווי משקל [[העלות השולית]] לייצור או שימוש במוצר, תהיה שווה ל[[תועלת השולית]] ממנו. [זכרו שבשיווי משקל, מתקיים MCx=Px=MUx (ראה ההסבר על עקומת היצע ב[[דיילי: כלכלה אקולוגית, פרק 8, משוואת השוק החופשי הבסיסית|פרק 8]]). אך במוצר לא יריבי, עלות השימוש על ידי אדם נוסף היא אפס, לכן מחירו יהיה אפס. מכאן מסיקה התאוריה הנאו-קלאסית שאף אחד לא ירצה לייצר את אותו מוצר, וזה לא יעיל (הערה: אין זה אומר שחלוקת מוצרים לא יריבים בחינם תפתור את הבעיה).  
    
==ראו גם==
 
==ראו גם==
שורה 15: שורה 15:  
*[[מוצר דחיס]]
 
*[[מוצר דחיס]]
 
*[[דיילי: כלכלה אקולוגית, פרק 10, כשלי שוק]]
 
*[[דיילי: כלכלה אקולוגית, פרק 10, כשלי שוק]]
 +
*[[כלכלת מתנות]]
 +
*[[קוד פתוח]]
    
[[קטגוריה:מושגי יסוד בכלכלה אקולוגית]]
 
[[קטגוריה:מושגי יסוד בכלכלה אקולוגית]]

תפריט ניווט