שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 2,683 בתים ,  00:20, 11 באוקטובר 2012
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:  
'''מכונית חשמלית''' electric car, או '''רכב חשמלי''' הוא רכב שמונע על ידי מצבר חשמלי (BEV) נטען שממיר אנרגיה כימית שמאוכסנת בו לאנרגיה חשמלית. האנרגיה החשמלית משמשת כדי להניע מנוע חשמלי במקום מנוע בערה פנימית שמשמש במכונית רגילה. יש מכוניות המשתמשות במנוע חשמלי וגם במנוע בערה פנימית, והם דוגמאות לרכב היברידי.  
 
'''מכונית חשמלית''' electric car, או '''רכב חשמלי''' הוא רכב שמונע על ידי מצבר חשמלי (BEV) נטען שממיר אנרגיה כימית שמאוכסנת בו לאנרגיה חשמלית. האנרגיה החשמלית משמשת כדי להניע מנוע חשמלי במקום מנוע בערה פנימית שמשמש במכונית רגילה. יש מכוניות המשתמשות במנוע חשמלי וגם במנוע בערה פנימית, והם דוגמאות לרכב היברידי.  
    +
==נסיונות מסחריים והיקף==
 
רכבים המונעים באמצעות מצבר חשמלי כוללים מכוניות, משאית קלות, רכבים חשמליים שכונתיים, אופנועים וקטנועים חשמליים, אופניים ממונעות, קלנועיות, רכבי גולף, מלגזות ורכבים דומים.  
 
רכבים המונעים באמצעות מצבר חשמלי כוללים מכוניות, משאית קלות, רכבים חשמליים שכונתיים, אופנועים וקטנועים חשמליים, אופניים ממונעות, קלנועיות, רכבי גולף, מלגזות ורכבים דומים.  
   −
מכוניות חשמליות נכללו בין המכוניות המקודמות ביותר. המכוניות האלה לא פולטות [[זיהום אוויר]] או [[גזי חממה]] באופן ישיר, והן גורמות לזיהום מינמלי אם הן נטענות ממקור [[אנרגיה מתחדשת]]. המכוניות החשמליות יקטינו אולי את התלות של מדינות רבות ב[[נפט]], ובכך יתרמו גם לבטחון הלאומי שלהן. הן עשויות להקטין את הגידול בקצב של [[התחממות עולמית]], בתלות במקור החשמל שלהן. מסיבות אלה, יש הרואים במכוניות סוג של [[מכונית ירוקה]].  
+
באופן היסטורי מכוניות חשמליות סבלו מבעיות של מחירי מצברים גבוהים, מרחקי נסיעה קצרים בין טעינה וטעינה,  זמני טעינה ממושכים של המצבר, ואורך חיים מוגבל של המצבר. בעיות אלה גרמו לתפוצה מוגבלת של המכוניות. ייתכן כי [[שינוי טכנולוגי|שכלולים מתמשכים בטכנלוגיות]] של מצברים יתגברו על בעיות האלה. בשנים האחרונות חלה עליה ניכרת בבנייה של אבות טיפוס, ומספר פעמים פירמות יצאו בהכרזות על מועד ייצור עתידי. טיוטה, הונדה, פורד וג'נרל מוטורס יצרו כולם רכבים חשמליים בשנות ה-90 כדי להתמודד עם חוקי זיהום האוויר בקליפורניה. נשמעו טענות כלפי ייצרני הרכב הגדולים בארה"ב כי הם מחבלים בכוונה בנסיונות של עצמם לייצר רכב חשמלי.  
   −
עם זאת, אם מקורות אנרגיה של המכונית החשמלית הם [[דלק מחצבי]] כמו [[פחם]] לדוגמה, אזי הרבה מ[[השפעות סביבתיות|השפעות הסביבתיות]] של גם המכונית החשמלית הן דומות או זהות למכונית רגילה. מכונית חשמלית כזו תורמות ל[[זיהום אוויר]], ל[[התחממות עולמית]] ו[[משאבים מתכלים|דלדול משאבי האנרגיה]] באופן דומה לתרומה של מכונית המונעת ב[[נפט]]. מכוניות חשמליות יכולות לתרום תרומה מסויימת לבעיות אלה אם [[יעילות אנרגטית|היעילות האנרגטית]] של המכוניות החשמלית היא גבוהה יותר. בלי תלות במקור האנרגיה שלהן, גם מכוניות חשמליות גורמות לבעיות חברתיות וסביבתיות קשות הקשורות לכל המכוניות כמו: [[פרבור]], [[פקקי תנועה]], [[קיטוע של בתי גידול]], ייקור הדיור בגלל הקצאת שטחים ל[[חנייה]] ו[[תאונות דרכים]].  
+
דוגמה בולטת ליוזמה בתחום היא חברת "בטר פלייס" שמייצרת תשתית לרכבים חשמליים שיכולים להחליף את המצבר החשמלי הריק במצבר חשמלי מלא בתוך מספר דקות.  
   −
באופן היסטורי מכוניות חשמליות סבלו מבעיות של מחירי מצברים גבוהים, מרחקי נסיעה קצרים בין טעינה וטעינה,  זמני טעינה ממושכים של המצבר, ואורך חיים מוגבל של המצבר. בעיות אלה גרמו לתפוצה מוגבלת של המכוניות. ייתכן כי [[שינוי טכנולוגי|שכלולים מתמשכים בטכנלוגיות]] של מצברים יתגברו על בעיות האלה. בשנים האחרונות חלה עליה ניכרת בבנייה של אבות טיפוס, ומספר פעמים פירמות יצאו בהכרזות על מועד ייצור עתידי. טיוטה, הונדה, פורד וג'נרל מוטורס יצרו כולם רכבים חשמליים בשנות ה-90 כדי להתמודד עם חוקי זיהום האוויר בקליפורניה. נשמעו טענות כלפי ייצרני הרכב הגדולים בארה"ב כי הם מחבלים בכוונה בנסיונות של עצמם לייצר רכב חשמלי. דוגמה בולטת ליוזמה בתחום היא חברת "בטר פלייס" שמייצרת תשתית לרכבים חשמליים שיכולים להחליף את המצבר החשמלי הריק במצבר חשמלי מלא בתוך מספר דקות.  
+
מכוניות חשמליות מונעות במצבר הן סוג של מכוניות חשמליות נטענות. דוגמאות נוספות לרכבים אלה הם רכבים שאוצרים חשמל באמצעות [[גלגל תנופה]] או באמצעות על-מוליכים. דוגמאות נוספות לרכב המונע באמצעות מצבר אנריה הוא רכב המונע במימן או תאי דלק ו[[רכב המונע באוויר דחוס]].  
   −
מכוניות חשמליות מונעות במצבר הן סוג של מכוניות חשמליות נטענות. דוגמאות נוספות לרכבים אלה הם רכבים שאוצרים חשמל באמצעות [[גלגל תנופה]] או באמצעות על-מוליכים.  
+
 
 +
==פליטת גזי חממה, דלדול אנרגיה וזיהום==
 +
מכוניות חשמליות נכללו בין המכוניות המוקדמות ביותר. המכוניות האלה לא פולטות [[זיהום אוויר]] או [[גזי חממה]] באופן ישיר, והן גורמות לזיהום אוויר מינמלי בזמן השימוש בהן, אם הן נטענות ממקור [[אנרגיה מתחדשת]]. המכוניות החשמליות יקטינו אולי את התלות של מדינות רבות ב[[נפט]], ובכך יתרמו גם לבטחון הלאומי שלהן. הן עשויות להקטין את הגידול בקצב של [[התחממות עולמית]],  בתלות במקור החשמל שלהן. מסיבות אלה, יש הרואים במכוניות סוג של [[מכונית ירוקה]].
 +
 
 +
עם זאת, אם מקורות אנרגיה של המכונית החשמלית הם [[דלק מחצבי]] כמו [[פחם]] לדוגמה, אזי הרבה מ[[השפעות סביבתיות|השפעות הסביבתיות]] של גם המכונית החשמלית הן דומות או זהות למכונית רגילה. מכונית חשמלית כזו תורמות ל[[זיהום אוויר]], ל[[התחממות עולמית]] ו[[משאבים מתכלים|דלדול משאבי האנרגיה]] באופן דומה לתרומה של מכונית המונעת ב[[נפט]]. מכוניות חשמליות יכולות לתרום תרומה מסויימת לבעיות אלה אם [[יעילות אנרגטית|היעילות האנרגטית]] של המכוניות החשמלית היא גבוהה יותר. גם מכוניות חשמליות המונעות ב[[גז טבעי]] יכולות להקטין בעיות של זיהום אוויר ושל התחממות עולמית, אם כי נמשכת בעיה של דלדול משאבים מתכלים ו[[פגיעות]] של הכלכלה ל[[שיא תפוקת הגז]].  
 +
 
 +
==השלכות סביבתיות וחברתיות נוספות==
 +
בלי תלות במקור האנרגיה שלהן, גם מכוניות חשמליות גורמות ל[[בעיות חברתיות וסביבתיות של מכוניות|בעיות חברתיות וסביבתיות הקשורות לכל המכוניות]] כמו: [[פרבור]], [[פקקי תנועה]], [[קיטוע של בתי גידול]], ייקור הדיור בגלל הקצאת שטחים ל[[חנייה]], הגדלת הפערים בין עשירים ועניים בגלל פערי תחבורה ו[[תאונות דרכים]].
 +
 
 +
חוקרים מהאוניברסיטה הנורווגית למדע וטכנולוגיה בעיר טרונדהיים פרסמו בשנת 2012 ממצאי מחקר שהשווה בין [[ההשפעות הסביבתיות]] של מכוניות מונעות בדלק לעומת מכוניות חשמליות. המחקר, שהתפרסם בJOURNAL OF INDUSTRIAL ECOLOGY , מתבסס על [[ניתוח מחזור החיים]] של המכונית. ניתוח כזה בודק מה הן השלכות סביבתיות של מוצר החל משלב הפקת [[חומרי הגלם]] והייצור ועד לשלב שבו הוא הופך ל[[פסולת]]. עד לאחרונה השוו רוב המחקרים בין דגמי מכוניות שונות בעיקר בשלב שבו הן כבר נוסעו על הכביש.
 +
 
 +
על פי המחקר, בכמה היבטים סביבתיים למכוניות החשמלית יש השלכות סביבתיות שליליות יותר מאלו של מכוניות מונעות בדלק. מדובר בין השאר ברעילות שמסכנת את האדם, דלדול מצבורים טבעיים של מתכות וזיהום מקורות מים. כדי לייצר מכונית חשמלית יש צורך במתכות כמו [[ניקל]] ו[[נחושת]]. הסיכויים של פליטת מתכות אלו לסביבה בשלבי כריית המתכות והפקת חומרי הגלם והייצור, ברמות שרעילות עבור האדם, גבוהים בשיעור של 180 עד 290 אחוז לעומת מכוניות מונעות בדלק. דלדול מצבורים טבעיים של מתכות שבהם משתמשים בתעשייה מהיר פי שלושה מהדלדול שנגרם בייצור מכוניות מונעות בדלק. [[http://www.haaretz.co.il/news/science/1.1838882]
    
==ראו גם==
 
==ראו גם==

תפריט ניווט