שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 4,631 בתים ,  01:54, 25 בפברואר 2006
אין תקציר עריכה
המשבר הסביבתי כדבר שדוחף לראייה מערכתית.
===עלויות חיצוניות והפנמתן===
- לא בטוח שכדאי להשאיר נושא זה. ההמשך יותר חשוב.

בראיה הנאו קלאסית כל הבעיה הסביתית מצטמצמת ל"השפעה חיצונית" כלומר השפעה של אדם אחד על אדם אחר שלא דרך מנגנון השוק.

אדם א מייצר מוצר (ולכן תורם לרווחה), אבל פוגע ברווחה של אדם אחר בגלל שהוא מייצר זיהום. הפתרון לכך הוא לקבוע מחיר לכל יחידת זיהום (לפי מידת הפגיע), ולגרום לא' לשלם לב'. זה יגרום לכמה דברים:
* נגיע לשוק משוכלל (שבו כל הרווחה נמדדת על ידי כסף).
* א' יקטין את הזיהום בגלל הכסף שהוא נאלץ לשלם עליו.
* ב' יקבל פיצוי על הזיהום שהוא נפגע ממנו.
* מנגנון השוק ידאג לכך שהזיהום יהיה "אופטימלי", והרווחה שנפסיד עקב אי ייצור תתקזז עם הרווחה שנרוויח עקב אי הזיהום.

לראיה הזאת יש הרבה בעיות. העיקרית בהן היא ראיה של המערכת האקולוגית, או הסביבה, כדבר שנתון למרות הכלכלה. אם הפיצוי שב' רוצה הוא קטן יותר, אז ניתן לזהם יותר. ראיה אחרת אומרת לנו שהסביבה היא דבר שעוטף את הכלכלה.

לאנשים יש בדרך כלל תפיסה מוטעית של המושג סביבה, וחושבים שזה משהו שעוסק בשמירה על הנוף או לא ללכלך או שנוגע למחזור. למעשה סביבה נוגעת בליבה של הנושאים החברתיים והכלכליים שלנו.

===המשבר הסביבתי כאיום קיומי===
* רעלים אורגניים יציבים - דוגמא לכך שמשהו קטן לא חייב להיות בעל השפעה זניחה. רעלים אלו חשודים כגורמים לסרטן, גם כאשר הכמויות שהם נמצאים בגוף נמדדות באלפיות מיליליטרים.
* התחממות עולמית - דוגמא לכך שהמערכת הכלכלית והאנושית נמצאת בתוך המערכת האקולוגית. ושקשה מאוד לחזות את ההתנהגות שלה. השפעות כלכליות - מחלות, הצפות, קטרינה, בעיות בחקלאות, בעיות יובש, קרור אנגליה.
* הכחדת מינים? הלבנת אלמוגים?

ההתחממות היא גם דוגמא לכך שאנו נמצאים בעולם של מערכות מורכבות שמשפיעות זו על זו, ולא בעולם הכלכלי, בו פעולה של סוכן א' משפיעה באופן ברור ולוקאלי ולינארי.

המשבר הסביבתי הוא איום קיומי על המין האנושי - על הציבליזציה כפי שאנו מכירים אותה ב-200 השנים האחרונות או אפילו על הציבליזציה מימי החקלאות. זאת היות וכל התפקוד של החברה כפי שאנו מכירים אותה מניח מראש למעשה שהסביבה תמשיך ותתפקד, תמשיך ותספק לנו שרותים כמו טיהור אוויר, טיהור מים, אקלים נוח, הגנה מקרינה, וכו'. ללא השרותים הללו, שהם בינתיים חינם, הכלכלה והחברה יפגעו בצורה אנושה.

במיוחד שמשברים סביבתיים עלולים להיות מאוד פתאומיים (קטרינה, הלבנת 70 אחוזים מהשוניות בשנה אחת), מאוד לא סלחניים ומחקים לפתרונות שהחברה או השוק יספקו להם. לים לא אכפת אם הוא מטביע סירה קטנה או עיר שלמה. מי שלא מוכן להתמודדות עם המערכת הסביבתית ישלם את המחיר, ולא משנה כמה כסף יש לו, או כמה כוח חברתי יש לו, או אפילו כמה טכנולוגיה (שאינה קשורה לעניין) הוא מחזיק או מה היכולת שלו לפתח פתרון בעתיד.

* טביעת רגל אקולוגית,

פתרון פארמקצ'ר- שעור מבוא להסבר על כמה הראיה הסביתית משנה חלק גדול מהתמונה הקיינסינית- קפיטליסטית.


[[קטגוריה:שעורים]]
[[קטגוריה:קורס ביקורת הכלכלה]]
1,064

עריכות

תפריט ניווט