שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 2,855 בתים ,  16:24, 6 באוגוסט 2008
שורה 4: שורה 4:     
==היסטוריה==
 
==היסטוריה==
מונדרגון הוקם על ידי הכומר דון-חוזה מריה אריזמנדיארייטה.  
+
הכומר דון-חוזה מריה אריזמנדיארייטה (או אריזמנדי Arizmendi) הקים את מונדרגון בעיירה Arrasate שבאזור Gipuzkoa שבחבל הבסקים, הידוע בספרדית בשם מונדרגון (Mondragón ). העיירה היתה במצב קשה בעקבות מלחמת האזרחים הספרד, והיתה בה [[אבטלה]] נרחבת. אריזמנדי הגיע ככומר צעיר בשנת 1941, והחליט להתמקד בפן הכלכלי של העיר, באמצעות הקמת קואופרטיבים. חבל הבאסקים היה בעל מסורת ארוכה של קואופרטיבים ושל ארגוני עזרה עצמית, אבל מסורת זו נגעה עם המלחמה. 
 +
 
 +
בשנת 1943 הקים אריזמנדי בית ספר פוליטיכני בניהול דמוקטרי. בית הספר היה מרכיב מרכזי בהקמה ובפיתוח של תנועת הקאופרטיבים. בשנת 1956 חמישה בוגרים צעירים של בית הספר הקימו את היוזמה העסקית הקואופרטיבית הראשונה, שנקראה אז ULGOR (כיום Fagor Electrodomésticos) שהיתה ראשי תיבות של שמם. בשנים הראשונות עסקה החברה בתנורים המבוססים על דלק.
 +
 
 +
בשנת 1959 הם הקימו בנק בשם "בנק הפועלים העממי" (Caja Laboral Popular) שהיה בנק קואופרטיבי (credit union) שאיפשר גישה לשירותים פיננסים לעובדים, ואיפשר גם מימון ראשוני ליוזמות קואופרטביות חדשות. חברות חדשות צצו בשנים שלאחר מכן כולל Fagor Electrónica, Fagor Ederlan ו-Danobat.
 +
 
 +
הקואופטריב התרחב באמצעות הזמנות הצטרפות שנשלחו לקואופרטיבים אחרים, וכן על ידי הענקת מימון או סיוע לחברות שכשלו בתנאי שאלו יעברו תהליך של הפיכה לקואופרטיב.
 +
 
 +
הפירמות בקבוצה מעניקות עדיפות לקואופרטיבים אחרים בקבוצה. העובדים בקואופרטיב מתשמשים בבנק הקואופרטיבי, יש להם ביטוחי בריאות וקרנות פנסיה ב-Lagun Aro ויש להם הנחות בקנייה בחנויות בבעלות הקואופרטיב (Eroski markets, Fagor appliances).  חלק מהחניות מקבלות הספקה באמצעות משאיות של הקואופרטיב. חברי הקואופרטיב יכולים ללמוד בבית הספר ובאוניברסטיה של הקואופרטיב.
 +
 
 +
כאשר קואופרטיב בקבוצה נקלע לקשיים כלכליים, העדיפו העובדים לקצץ בשכרם על פני פיטורים. אם המצב מתדרדר בצורה חמורה, פועלים מיותרים יוכלים לקבל משרות בפירמות אחרות בקואופרטיב.
    
==תאור==
 
==תאור==

תפריט ניווט