תקציב סכום 0

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תקציב סכום 0 (באנגלית: Zero-based budgeting) הוא טכניקה לניהול תקציב משפחתי / פרוייקטלי / ארגוני. בשורת התקציב הראשונה רושמים את סכום הכסף שאותו מנהלים בתקציב, ולאחריה מוסיפים שורות אחת אחרי השנייה, ובהן קובעים לאן הולך הכסף. כל שקל מקבל ייעוד כלשהו. כאשר מחסרים מהשורה הראשונה של ההכנסה את כל השורות הבאות - הסכום הכולל צריך להגיע ל-0.

דגשים לניהול תקציב משפחתי לפי תקציב סכום 0

בתקציב משפחתי, השורה הראשונה משקפת את ההכנסה נטו של המשפחה. בכל חודש יש לייצר תקציב מחדש ולא לנסות לכפות תבנית קבועה, הואיל ובכל חודש גם שכירים מכניסים סכום כסף מעט שונה, ובוודאי שההוצאות משתנות. אם במהלך החודש מתגלית הוצאה לא צפויה בקטגוריה מסויימת, יש לחזור לתקציב ולראות מהיכן ניתן לקזז את החריגה כדי לאזן את התקציב.

את שורות ההוצאות מוצע לסדר על-פי סדר עדיפויות, ולהתחיל מהצרכים הבסיסיים - אוכל בסיסי, ביגוד בסיסי, קורת גג (שכר דירה, ארנונה, מים, חשמל), תרופות, תחבורה, וכו'. בסכום הכסף שנותר בסוף התקציב, כדי לאפס אותו - ניתן להשתמש כדי לבנות הון: מוצע (בסדר הזה) להיפטר מכל החובות, לבנות קרן ביטחון, להפריש לצורך יציאה לגמלאות, לרכוש דירה למגורים (שתגן על הוצאות המגורים בפני אינפלציה), ולהמשיך ולהשקיע.

תפיסת עולם שמרנית

  • בני זוג נשואים בלבד - יסכימו על מטרות משותפות, יאחדו את כלל חשבונות הבנק ואת תקציב משק הבית.
  • דתיים, ומאמינים ברעיון המעשר - יקציבו בשורה הראשונה 10% מהנטו לבית הכנסת של הקהילה אליה הם שייכים ו/או לצדקה.

ביקורת

לטענת אנשים הדוגלים בפרישה מוקדמת (Early Retirement Extreme) - התעסקות בתקציב משפחתי / אישי - מהווה הסחת דעת טרחנית[1]. כאשר מביאים למינימום הכרחי את סעיף ההוצאות, ומגדילים לעומתו את סעיף ההכנסות - כך שאחוזים גבוהים מההכנסות מופנים לחיסכון (70%-80%), ניתן לצבור הון משמעותי במהירות גבוהה גם ללא התעסקות בתקציב - אלא בחלק החשוב יותר - חיסכון אגרסיבי באמצעות פשטות מרצון.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים