תנועת חמשת הכוכבים
תנועת חמשת הכוכבים (באיטלקית: Movimento 5 Stelle) היא מפלגה פוליטית באיטליה שהוקמה ב-4 באוקטובר 2009 על ידי בפה גרילו, קומיקאי ובלוגר ידוע, ואסטרטג התקשורת ג'אנרוברטו קזאלג'ו. לאחר מותו של קזאלג'ו באפריל 2016, הונהגה המפלגה על ידי גרילו ודירקטוריון של חמישה חברי פרלמנט, וזאת עד אוקטובר 2016, אז התגלו מספר שערוריות וסקנדלים, וגרילו הכריז על ביטול הדירקטוריון והכתיר את עצמו ל"מנהיג הפוליטי" של התנועה.
התנועה נחשבת פופוליסטית, אנטי-ממסדית, סביבתנית, אנטי-גלובליזציה ואירוסקפטית. גרילו עצמו התייחס בעבר באופן פרובוקטיבי לתנועה וכינה אותה "פופוליסטית". חבריה מדגישים כי תנועת חמשת הכוכבים אינה מפלגה אלא "תנועה", ועל כן היא אינה יכולה להימצא בחלוקה הפוליטית המסורתית לשמאל-ימין. "חמשת הכוכבים" מתייחסים ל-5 סוגיות מפתח עבור המפלגה: מי שתייה, תחבורה בת קיימא, פיתוח בר-קיימא, זכות הגישה לאינטרנט, והגנת הסביבה. הנושאים העיקריים בתוכנית חזון התנועה:
- אנרגיה - מעבר לאנרגיה חופשית/ירוקה, שימוש באנרגיה מתחדשת.
- חופש המידע - גישה חופשית באינטרנט וביטול קשרים ממשלתיים/תאגידים לערוצי תקשורת.
- כלכלה - הפרטת המערכת הבנקאית וביטול מונופולים דה פקטו.
- תחבורה - חיזוק והוזלת רשת התחבורה הציבורית.
- בריאות - איסור על תמריצים כלכליים לרופאים על מכירת תרופות.
- חינוך - ביטול הדרגתי של ספרי לימוד מודפסים ונגישות לפורמט דיגיטלי שלהם.
המפלגה גם תומכת בדמוקרטיה אלקטרונית, דמוקרטיה ישירה, העיקרון של "פוליטיקה באפס-עלות", ואי-אלימות. בתחום מדיניות החוץ, בתנועת חמשת הכוכבים גינו התערבויות צבאיות של המערב במזרח התיכון הגדול (אפגניסטן, עיראק,[21] לוב), כמו גם כל רעיון של התערבות אמריקאית בסוריה.
אידאולוגיה
בתנועת חמשת הכוכבים נושאים עולים על ידי הציבור הבוחר באמצעות דמוקרטיה דיגיטלית. מבחינה כלכלית התנועה מאמצת תאוריות של אי-צמיחה תמיכה ביצירה של "משרות ירוקות" ודחייה של "עבודות גדולות" מזהמות ויקרות לרבות משרפות, רכבת מהירה, והיא מכוונת לאיכות חיים טובה יותר וצדק חברתי. תנועת חמשת הכוכבים הציעה לאמץ תוכניות גדולות היקף של אנרגיה, מניעת פסולת, תחבורה בת קיימא, הגנת הסביבה ועבודה מרחוק. לעיתים קרובות השיח הפוליטי של התנועה מתייחס לאינטרנט כאל פתרון של בעיות חברתיות, כלכליות וסביבתיות רבות. דבר זה דומה לגישה ל-cyber-utopianism ו-Californian Ideology.
דמוקרטיה ישירה
התנועה מבססת את העקרונות שלה על דמוקרטיה ישירה, כהתפתחות של דמוקרטיה נציגותית. הרעיון הוא כי אזרחים לא חייבים להאציל את הסמכויות שלהם למפלגות (שנחשבות מתווכות מיושנות ומושחתות בין המדינה לבין הפרט),שתכופות משרתות אינטרסים של קבוצות לובי וארגונים בעלי הון. הרעיון הוא לרתום את חוכמת ההמונים כדי לקבל החלטות חכמות ו/או שייצגו את דעת הציבור.
כדי להתקדם בכיוון זה, תנועת חמשת הכוכבים בוחרת את המועמדים שלה לפרלמנט האיטלקי ולפרלמנט האירופאי באמצעות הצבעה באינטרנט של חברים רשומים במפלגה באמצעות יישום שנקרא Rousseau. החברים הרשומים יכולים לדון, לאשר או לדחות בהצעות חוק, והצעות חוק שמתקבלות מוגשות לפרלמנט. לדוגמה electoral law עוצב על ידי החברים הרשומים. כך גם המועמד של המפלגה לנשיאות הרפובליקה. הבחירה לתמוך בביטול חוק נגד מהגרים הועברה להצבעה אפילו שההחלטה הסופית לגביו הייתה נגד דעתם של מנהיגי המפלגה, גרילו וקזאלג'ו. השותפות עם מפלגת העצמאות הבריטית גם כן הוכרעה על ידי הצבעה ברשת, אם כי האופציות למפלגות שניתן לבחור בהן הייתה מוגבלת למספר מצומצם של מפלגות.
פוליטיקה היא לא קריירה
אחד מהחוקים החשובים של תנועת חמשת הכוכבים הוא שפוליטיקה היא שירות זמני: אדם שכבר נבחר ברמה פוליטית מסויימת (מקומית או לאומית) לא יכול להיות מועמד שוב פעם, ונדרש לחזור למקצוע המקורי שלו.
עוד עקרון של התנועה נקרא "פוליטיקה בעלות אפס" (Zero-cost politic) לפיה פוליטיקה לא צריכה להפוך לקריירה או לדרך לעשות כסף. השתייכות למפלגה דורשת מהנבחרים הורדה עצמית של משכורות שלהם. התנועה גם דוחה את הרעיון של תרומות לקמפיין פוליטי. בבחירות המקומיות בסיציליה בשנת 2012, הפלג הסיציליאני של תנועת חמשת הכוכבים החליט גם להקצות כסף שנחסך עקב הורדת משכורות של הנבחרים כדי לקרן שתממן מיקרו-קרדיט כדי לסייע לעסקים קטנים ובינוניים. בבחירות הכלליות של שנת 2013, תנועת חמשת הכוכבים טענה כי היא דחתה מימון בחירות מטעם המדינה בסכום מעל 42 מיליון יורו. היא מימנה את ההוצאות של הקמפיינים שלה באמצעו מימון המונים.
רקע פלילי נקי
כדי להיות מועמד של תנועת חמשת הכוכבים, אזרחים חייבים להיות ללא עבר פלילי. התנועה גם תומכת ביוזמות לאסור על פוליטיקאים עם עבר פלילי מלרוץ לבחירות. אחד המאבקים הפוליטיים הגדולים של תנועת חמשת הכוכבים הוא המחוייבות האתית לפשטות ושקיפות כדי להתנגד לנוהג הקיים של תמיכה בשתי עמדות פוליטיות.
נציגי המפלגה
בבחירות הכלליות באיטליה בשנת 2013 זכתה התנועה במקום הראשון במספר הקולות לבית הנבחרים, אבל השיגה רק 109 צירים מתוך 630 בשל שיטת הבחירות אשר מעדיפה מפלגות הפועלות בתוך הקואליציה. בפרלמנט האירופי התנועה היא חלק מקבוצות "אירופה של חופש ודמוקרטיה ישירה" (EFDD), יחד עם מפלגת העצמאות הבריטית. ב-2016 נבחרה וירג'יניה ראג'י מתנועת חמשת הכוכבים לאישה הראשונה בראשות עיריית רומא.
בבחירות 2018 סיימה שוב במקום הראשון לאחר שגרפה למעלה מ-30% מהקולות. לאחר הבחירות הקימה קואליציה יחד עם מפלגת הליגה הצפונית ודי מאיו מונה לתפקיד השר לפיתוח כלכלי וכן לתפקיד המשנה לראש הממשלה, במשותף עם מתאו סלביני.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- תנועת חמשת הכוכבים בוויקיפדיה האנגלית