תחבורה ציבורית אישית מהירה
תחבורה ציבורית אישית מהירה (באנגלית: Personal Rapid Transit ובר"ת: PRT) או תחבורה אישית אוטומטית (Personal Automated Transport ובר"ת: PAT) היא קונספט בתחום התחבורה הציבורית שמציעה תחבורה אוטומטית לפי דרישה על גבי רשת הנחיה מיוחדת.
על רקע משבר הנפט של 1973 פותחו תפיסות וטכנולוגיות PRT במדינות מערביות שונות אך לא זכו ליישום בקנה מידה עירוני.
תחבורה ציבורית אישית מהירה היא בעלת מאפיינים של תחבורת הרכב האישי ושל תחבורה ציבורית. מצד אחד התחבורה מבוססת על קרונות אישיים - דבר המאפשר גמישות ופרטיות. מצד שני יש אוטומציה של התחבורה, תחבורה מסילתית, והספקה של שירות תחבורה ולא של קרונית בבעלות אישית. הקרונות יכולים לנסוע למקומות שונים - דבר שמסיר את המגבלה שיש לתחבורה ציבורית הבנויה על "מסדרונות". אך דבר זה עלול ליצור גם בעיה בדמות השארת מגמות של פרבור.
ה-PRT הציבורי הראשון, ULTRA נמצא כיום בבניה בנמל התעופה היתרו בלונדון, וצפוי להיפתח לציבור בשנת 2008. יישום זה משתמש בטכנולוגיות קיימות במטרה להוזיל עלויות, ועלות בנייתו נכון ל-2007 היא כ-3-5 מיליון לירות סטרלינג לק"מ. המערכת צפויה להיות יעילה לערים שגודלם כ-7 ק"מ, ויש להן אוכלוסייה של עד מיליון איש - לאוכלוסיות גדולות יותר, מערכת זו צריכה לתת שירות למערכות הסעה המונית לא אישיות.
אחת הביקורות על צורת תחבורה זו היא שהיא בעלת כמה מאפיינים פוגעניים דומים לאלה של הרכב הפרטי. מערכת זו לא מונעת פרוור, וצורכת יותר אנרגיה, שטח ציבורי ומשאבים יחסית לפתרונות תחבורה ציבורית כמו תחבורת מעברים. השפעתה על המרקם העירוני יכולה להיות דומה לזו של הרכב הפרטי או שונה ממנו - תלוי בסוג היישום. כמו כן לא ברור מה יהיו העלויות של מערכת כזו במונחים של אנרגיה, עלות כלכלית ונוחות נסיעה. כמו כן המערכת דורשת החלפה נרחבת של תשתיות התחבורה הקיימות.
כמו כן היא עשויה להגביר את ההשלכות של אורח חיים יושבני. גם בגלל שאנשים ילכו פחות, ולא ינהגו וגם בגלל שתהיה פחות פעילות מוחית, בגלל שאנשים לא יצטרכו לנהוג. אפילו "וייז", כבר גרמו לנזק רב[1][2].
קישורים חיצוניים
- סרטון שוודי המדגים קונספט של PRT
- תחבורה ציבורית אישית מהירה בוויקיפדיה האנגלית
- אתר של עודד רוט שמסביר את יתרונות השיטה
- הסבר על יתרונות כספיים של PRT- אם כי ללא חישוב של השפעות חיצוניות
- השוואה בין עלויות של שיטות תחבורה שונות- שוב ללא חישוב השפעות חיצוניות
- מצגת מקיפה על הנושא מנקודת מבט אוהדת מאת Paul Hoffman
הערות שוליים
- ^ Joan Raymond GPS addict? It maybe eroding your brain. 15.11.2010
- ^ UCL Satnavs 'switch off' parts of the brain 21.03.2017