תורת ערך מערכתית
זהו מאמר דעה מאת עידן ד. מאמר דעה אינו אובייקטיבי. |
תורת ערך מערכתית היא תורת ערך בכלכלה שטוענת שהמחיר של מוצרים בשוק מההקשר המערכתי של מערכות חברתיות וסביבתיות.
תורה זו עומדת בניגוד לתורת ערך התועלת (אחד הבסיסים של כלכלה נאו-קלאסית) המנתחת את המחיר והכמות של מוצרים בשוק על פי שיקולים של היצע וביקוש. בתורת הערך המערכתית היצע וביקוש ונקודת המפגש ביניהם הם גורמי ביניים הנקבעים על ידי מצבם של מערכות אחרות (אם כי אפשרי כי יש להם גם השפעה על מערכות אלה).
הקבועים בתורת הערך התועלת הם טכנולוגיה, טעמי הצרכנים ומשאבי טבע. בהינתן אלה, מחשבים את הביקוש ואת ההיצע. תורת הערך המערכתית דוחה את המחשבה ש-3 גורמים אלה הם קבועים. הטכנולוגיה משתנה ללא הרף, טעמי הצרכנים מושפעים מנורמות חברתיות, מצב משפחתי וגיל, הכנסה מוחלטת ויחסית, תרבות, טכנולוגיה, מאמצי שיווק ועוד, וגם משאבי הטבע אינם דבר קבוע אלא משתנים על פי מקום וזמן וזמינותם תלויה בין היתר בפעילות הכלכלית.
תורת הערך המערכתית שואלת לדוגמה - מה משפיע על העדפות הצרכנים (במקום להניח שאלו נתונות מראש) ומה משפיע על "פונקציית הייצור". מה שמשפיע הוא המצב של המערכות שנמצאות מסביב לשוק הנתון - מערכות חברתיות (כלכליות, פוליטיות), מערכות סביבתיות וגאופיזיות.
לדוגמה תורת ערך התועלת אומרת שמחיר של כוס מים במדבר יהיה יקר יותר, מאשר ליד נחל. הסיבה היא שכוס מים כזו תביא תועלת רבה יותר במדבר. וככל ששותים יותר כוסות, כך הנכונות לשלם יורדת וכו'. המשך הניתוח מוביל לגרף המוכר של עקומת היצע וביקוש המצטלבות ביניהן. תורת ערך המערכות טוענת שניתוח זה מתעלם מהשאלה (שנראית מובנת מאליה) מדוע כוס מים במדבר מביאה תועלת רבה יותר, או משאלה אחרת כמו מה משפיע על הנדירות של מים בהקשר אחד לעומת הקשר אחר.
בשווקים גדולים מספיק אפשר לדבר גם על השפעה חוזרת - של השוק על המערכות שהוזכרו. וכך יש מערכת שמשתנה באופן דינמי - הביקוש וההיצע משפיעים על מערכות אחרות (כמו המערכת האקולוגית, או התא המשפחתי) ואלו בתורם משפיעים על דפוסי ביקוש והיצע.
הקבועים בתורת הערך התועלת נקבעים על ידי מחקרים מחוץ לענף הכלכלה. על ידי קבועים וחוקים פיזיקליים, ועל ידי פרמטרים פיזיים וחברתיים שגודלם משתנה על פי מצב המערכות.