שיחה:ערים ללא מכוניות

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

לא הבנתי איך ניתן לתת בעיר ללא מכוניות שירותים שמצריכים תחבורה פרטית כגון

  • שירותי חירום (משטרה מכבי-אש אמבולנס)
  • פינוי פסולת
  • בעלי מלאכה שמתחזקים בתים (שיפוצניקים אינסטלטורים חשמלאים טכנאים וכו'..)
  • ספקים מכל סוג

עושה רושם שלא ניתן להסתדר בעיר נטולת כבישים

ערן הסביבתן

הי ערן . אני ממליץ על ערים ללא מכוניות (ספר) ועל האתר המצויין שהוא מוביל אליו כדי לקבל עוד רקע. אני מניח גם שאתה מכיר את הנושאים של שיא תפוקת הנפט, וממליץ גם על אנרגיה מתחדשת ללא האוויר החם ועל אגדה אורבנית - אם לא יהיה מקור אנריגה מתחדש או היתוך גרעיני החיים עם הרבה פחות מכוניות ומנועים הם עניין של זמן, לא של בחירה.

אנא הבדל בין מכוניות פרטיות לבין כבישים ובינן לבין משאיות. מכוניות לא מפנות פסולת לדוגמה. ניתן להפוך כ 40% מהפסולת לקומפוסט. גם את יתר הפסולת ניתן להקטין מאוד (מעריסה לעריסה) וזה גם הגיוני בחברה דלת אנרגיה יותר (אין יצור מחסור ותרבות השתמש וזרוק).

בעיר ללא מכוניות המשטרה היא מקומית (שיטור מקומי). גם היום חלק עצום מהאכיפה, הגילוי והמניעה הוא על ידי אזרחים ולא המשטרה ובעיר חופשית ממכוניות התרבות המקומית מגדילה את זה בהרבה. למשטרה קשה להגיע מהר ממקום למקום, אבל גם לפושעים קשה יותר לברוח ממקום למקום. למעשה השילוב של ריבוי אוכפי חוק + אמצעי תקשורת זמינים וזולים (אם עדיין יהיו כאלה) - הופכים את הבריחה לקשה בהרבה. המידע לא עוזר לגנב אבל מסייע לאכיפה.

  • חלק משמעותי משירותי החירום של רפואה ירדו - בגלל שחקל ניכר מהתאונות ומצבי החירום הוא מתאונות דרכים. השפעה ניכרת אולי יותר הוא השפעות של תת פעילות (ראה תחבורה פעילה) וזיהום אוויר - כך שבצד אובדן חיים מאנשים שלא יקבלו אמבולנס בזמן , נרוויח הרבה יותר שנות חיים באנשים שיחלו פחות בברונכיט, אסתמה, מחלות לב, סוכרת, סרטן וכו. בכסף שהחברה תרוויח (כ6% מהתמ"ג לפחות) אפשר להגדיל מאוד את כמות הסיוע הרפואי הקרוב, ובכך לשפר אולי אפילו את סיוע חירום רפואי. חיים קהילתיים וצפופים יותר - פרושם גם פחות התדרדרות בריאותית של אנשים בודדים, שאיש לא שם אליהם לב, וגם אי אפשר להעלים מעצמך את מצבך הרע כשאתה הולך לכל מקום.
  • שריפות - אני מניח שכאן תהיה בעיה, יותר אכיפה על סיגריות ופחות שימוש בגז ויותר בטבעונאות ובתנורי שמש.
  • תחזוקת בתים - לפחות בבתי קש ואולי גם בבתי אדמה חלק מהתחזוקה קל בהרבה (אפשר להזיז קירות, להוציא ולהכניס צינורות וכו'. אינסטלטורים יסעו פחות ויסחבו פחות ציוד, ויותר יסתמכו על הזמנה מראש מחנות סמוכה, מחסן משותף וכו'. שוב - בכסף ובמשאבים שיחסכו אפשר להעסיק פי 2 יותר אינסטלטורים שישלמו גם לפי 2 רוכבי ריקשה וגם להגביר את שכרם - לא חושב שיש כאן בעיה מהותית.

תחשוב על עיר שבה יש לאנשים יותר זמן (לא תקועים בפקק), האנרגיה יקרה יותר, התרבות המקומית חזקה יותר (המשמעות של כלכלת מתנות וקשרי קהילה חשובים יותר ולכן צורכים פחות). קיבלת עיר שבה יש יותר ייצור מקומי ותיקון - זרם החומרים אליה והאנרגיה אליה וממנה יורד - ולכן נפח התחלופה של מזון ומוצרים יורד.

לא נוח לחיות בערים גדולות מידי ללא מכוניות - ולכן גודלן הממוצע ירד. (?)

ונציה העתיקה, ירושלים העתיקה ומרוקו מסתדרות בלי כבישים. ויש בהן חנויות. לא הכל פשוט אבל זה אפשרי.

אפשר גם לשאול שאלה אחרת - אם לא יתגלו מקורות אנרגיה חדשים, כנראה שלא יהיו מכוניות. בהנחה שעדיין יתכנו ערים, איך הן יראו ואיך הן יתפקדו?

כדאי להעביר חלק מזה לתוך דף הערך לא?האזרח דרור 22:58, 1 באוקטובר 2009 (IST)

סביר להניח שהערים הגדולות של היום תשארנה גדולות (לא מפרקים את מה שכבר בנוי). ערים חדשות אולי תהיינה קטנות יותר ככל שהייצור, השינוע והתשתיות יהיו לוקאליים יותר. Adam nevo 10:25, 2 באוקטובר 2009 (IST)

זה פשוט לא נקלט לי שאפשר לתכנן עיר כך שכמעט כל מה שאתה צריך נמצא במרחק הליכה וזה כולל את כל השירותים.

ערן הסביבתן

בשכונת שפירא בתל אביב, לדוגמא, אני חושב שיש הכל. אמור לי מה אתה צריך ואראה לך שיש אותו. שכונה היא קטנה למדי, והכל במרחק הליכה. Adam nevo 21:06, 2 באוקטובר 2009 (IST)

הצעה לשינוי שם הערך

שלום חברים,

לדעתי שם הערך מטעה במהותו: אני לא מכיר עיר על כדור הארץ שהיא ללא מכוניות כלל; השם נראה לי כמו אידאה שלא מתאימה לכתוב אשר מיד עוקב אותה:

ערים ללא מכוניות הם מרכזים עירוניים שנשענים בעיקר, או רק, על שילוב של תחבורה ציבורית, הליכה ונסיעה באופניים לשם תחבורה בתוך העיר.

הערך מיד מזכיר "מרכזים עירוניים" אך כנרמז, למיטב ידיעתי אין כאלה כיום בכדור הארץ במובן הפשוט ששם הערך מתאר. אם העיר היא ללא מכוניות (פשוטו כמשמעו) אז היא ללא מכוניות; אבל אם היא מועטת מכוניות זה כמובן שונה מהותית ולכן לדעתי מוטב לשנות שם הערך כך, אלא אם כן, מציינים בראש הערך שהוא מתאר אידאה ולא מצב בפועל; ילדים בתחילת גיל העשרה שחסרי הבנה מספקת בנושאים של תכנון עירוני, תכנון תחבורה וכו' אולי יקחו זאת ברצינות - דא עקא.

בברכה, ‏EqualizeE‏ • שיחה 14:34, 25 במרץ 2019 (IST)

מסכים. ערים ללא מכוניות זה ערך לחזון/לתוכנית וכו'. כדאי לחשוב על שמות אחרים. נחכה להתייחסותו של דרור שכתב את הערך. עידן ד (שיחה) 15:25, 25 במרץ 2019 (IST)