קידמה ועוני (ספר)
קידמה ועוני (באנגלית: Progress and Poverty) הוא ספר עיון מאת הכלכלן הפוליטי האמריקאי הנרי ג'ורג' שיצא לאור בשנת 1879. הספר עוסק בתאוריה על הטבע המחזורי של הכלכלה התעשייתית ועל דרכים לתיקונה, במיוחד מס ערך קרקע.
תוכן
בספר קדמה ועוני טוען ג'ורג' כי עוני הוא תופעה שכמעט ואינה קיימת בקרב חברות פרימיטיביות, והוא מנסה להבין מדוע עוני הוא תופעה רחבה כל כך בחברה שבהן יש עושר גדול.
לדעת ג'ורג', ההתקדמות הטכנולוגית והחברתית (כולל השכלה ושירותים ציבוריים) הגדילו את הערך של ה"אדמה" (בספרות הכלכלית של אותה תקופה - הדבר כולל גם משאבי טבע, שטחי קרקע עירוניים וכו'). לכן, הם הגדילו גם את כמות הכסף שניתן לדרוש מטעמם של בעלי האדמות ומשאבי הטבע על אלו שצריכים להשתמש במשאבים אלה. במילים אחרות : ככל ששירותים הציבוריים טובים יותר במקום מסויים, כך עולה גם הרנטה (היות ויותר אנשים מעריכים יותר את הקרקע הזאת). הנטייה של ספקולנטים היא להגדיל את מחירי הקרקעות מהר יותר מאשר ניתן לייצר רכוש כדי לשלם על מחירים אלה. התוצאה היא הקטנת כמות הרכוש או העושר שנשאר בידי העובדים שמקבלים את חלקם בצורת שכר, ולבסוף הדבר גורם לקריסה של בועת נדל"ן ושל יוזמות מסחריות עם השפעות של התכווצות כלכלית שיכולה להפוך למיתון כלכלי שגורם לאבטלה, פשיטות רגל וכו'.
בספר, בוחן ג'ורג' כמה אסטרטגיות שהוצעו בזמנו כדי לנסות למנוע מיתון כלכלי, אבטלה ועוני, אבל הוא מוצא אותן בלתי מספקות. כחלופה, הוא מציע פתרון משלנו - מס יחיד על אדמה. זהו מס על הערך התקופתי של אדמה שמוחזקת בבעלות פרטית. הוא יהיה גבוה מספיק כדי לאפשר ביטול של כל שאר המיסים - בעיקר מיסים על עבודה ועל ייצור. ג'ורג' טען כי מס ערך קרקע יתן תמריץ לבעלי האדמות להשתמש בהן בדרך יצרנית, וכך להעסיק עובדים וליצור עושר, או למכור את האדמה במחירי השוק לאנשים אחרים שישתמשו בקרקע באופן ייצרני. הדבר יגרום לשינוי נקודת שיווי המשקל בהתמקחות בין בעלים של משאבים טבע (אדמה, מחצבים וכו') לבין פועלים ויגרור לעליה כללית במשכורות. לפי ג'ורג' הדבר יגרור שאיש לא יסבול מעוני בלתי רצוני.
הנרי ג'ורג' היה בזמנו כלכלן מפורסם ופופולרי בארצות הברית, ורעיונותיו זכו להד בפוליטיקה. מעט לאחר פרסומו של הספר הוא נמכר במעל ל-3 מיליון עותקים.
השפעות הספר
הספר השפיע בין היתר על מרטין לותר קינג שתומך ברעיונות של הכנסה בסיסית ומצטט חלקים מהספר בספרו האחרון לאן אנו הולכים מכאן: כאוס או קהילה