פלדה

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
כבל פלדה

פלדה היא סגסוגת של מתכות, שרובה מורכבת מברזל, ומעט פחמן (0.04%-2.25%). לעתים מוסיפים לסגסוגת הפלדה יסודות אחרים, כמו צורן, מגנזיום, מנגן, כרום וניקל. בעזרת שינוי של שיעורי תוספות אלה, אפשר להפיק סוגים שונים של פלדות בעלות תכונות מיוחדות, כמו: קשיות, גמישות, עמידות בפני חום וכימיקלים ועוד.

פלדה מצטיינת בחוזקה ובגמישותה, לעומת הברזל, ולכן היא אחד הסגסוגת הנפוצה ביותר של ברזל ואחד מחומרי הגלם בהם האדם משתמש באופן הנרחב ביותר. היא משמשת לייצור מוצרים רבים: מכוניות, גשרים, מסמרים, קפיצים, להבים של סכינים, כלי-עבודה, מחטים וכדומה.

אחד מסוגי הפלדה הנפוצים הוא פלדת אל-חלד, שבה יש כרום בשיעור של 10.5% לפחות, והיא עמידה בפני חלודה.

הפקה

הפלדה מופקת בתהליך טכנולוגי מסובך. ראשית, מוכנסים עופרת הברזל וצרף (קוקס) לתנור רם. התנור מתחמם עד 1,200-1,300 מעלות צלזיוס על ידי צרף ואוויר שנשאב לתוך התנור. בסוף התהליך יוצאים יצקת (ברזל יציקה) ושלקות (כינוי לפסולת של תהליכי יציקה).

בגלל שיצקת מורכבת מברזל ומעל 3% פחמן, והפלדה אמורה להכיל פחות מכך, יש להקטין את כמות הפחמן בתרכובת. למטרה זו משתמשים ב"מהפך בסמר", כבשן פתוח, או כבשן חשמלי.

כמויות

נכון לשנת 2001, 6.1 מיליארד התושבים שחיו בעולם השתמשו בממוצע ב-137 ק"ג של פלדה בשנה במכוניות, בתים, ומוצרים. כלומר צרכו כמעט פי 2 ממשקל גופם בפלדה על שנה. פירוש הדבר עיבוד של 340 ק"ג של עופרת ברזל לאדם בשנה. [1]

הנתונים האלה הם ממוצעים עולמיים אבל כמו בתחומים רבים אחרים כמו מזון או אנרגיה, הם משתנים בצורה חדה בחברות שונות. לדוגמה ייצור הפלדה השנתי לאדם בהודו הינו 24 ק"ג, לעומת 98 ק"ג לאדם בסין ו-352 ק"ג בארצות הברית. [2]

מחזור

פלדה היא חומר הגלם הכי נפוץ בתעשיית המחזור בצפון אמריקה. תעשיית הפלדה ממחזרת במשך 150 שנה, בעיקר בגלל שהדבר הוא כדאי מבחינה כלכלית. זול יותר למחזר פלדה מאשר להפיק אותה מתהליך של כריית עופרת ברזל. פלדה לא מאבדת מהתכונות הפיזיקליות שלה בתהליך המחזור, והיא מקטינה באופן דרסטי תשומות של חומרים ואנרגיה יחסית להפקה מעופרת ברזל. האנרגיה הנחסכת באמצעות מחזור חוסכת לתעשייה 75% מצריכת האנרגיה שלה, דבר שווה ערך לכמות האנרגיה של 18 מיליון בתים במשך שנה. [3] מחזור פלדה במשקל טונה אחת חוסכת 1.1 טונה של עופרת ברזל, 630 ק"ג פחם, ו-55 ק"ג של אבן גיר. [4] בשנת 2005 מוחזרו בעולם 76 מיליוני טונות של פלדה. [3]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Steel and iron ore production from USGS, op. cit. note 4; United Nations, World Population Prospects: The 2000 Revision (New York: February 2001).
  2. ^ International Iron and Steel Institute (IISI), “The Major Steel Producing Countries,” <www.worldsteel.org>, viewed 21 May 2001; United Nations, op. cit. note 5.
  3. ^ 3.0 3.1 http://recycle-steel.org
  4. ^ Information on Recycling Steel Products WasteCap of Massachusetts