עבדות

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף עבד)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

עבדות (באנגלית: Slavery) היא מערכת חברתית שבה עקרונות של דיני קניין מיושמים כלפי בני אדם, דבר זה מאפשר להיות בעלים, לקנות ולמכור אנשים אחרים. כצורת רכוש דה-יורה. על פי עקרונות אלו, עבד אינו מסוגל לסגת באופן חד צדדי מהסדר כזה. עבד מוחזק למטרות שירותי עבודה או שירותי מין. לרוב עבדים לא מקבלים שכר (אם כי דבר זה נדיר אבל קיים) הוא אינו יכול לבחור להתפטר לעבור למעסיק או "אדון" אחר. חוקרים רבים מכנים מצב זה של עבדות חוקית בשם Chattel slavery. במובן רחב יותר, המונח עבדות עשוית להתייחס למצבים בהם אנשים נאלצים לעבוד כנגד רצונם. מצבים אלה מכונים עבודה לא חופשית (Unfree labour) או עבודה בכפייה (Forced labour). עם זאת ייתכנו מצבים, במיוחד בעבדות במובן הרחב, בהם לעבדים יש מעט זכויות במסגרת החוק או הנוהג.

עבדות הייתה קיימת בתרבויות רבות ושונות, החל מתקופת המהפכה החקלאית והתרבויות הקדומות שהתפתחו ממנה כמו מצרים, שומר וכו'. אדם יכול להפוך לעבד או שפחה אם נפל בשבי (כאזרח או לוחם), נחטף על ידי סוחרי עבדים, נקלע לחובות, נמכר בידי בני משפחתו או נולד כעבד למשפחת עבדים או לשפחה.

עבדות הייתה חוקית ברוב החברות בעבר. ברוב המדינות היה תהליך הדרגתי של ביטול העבדות והתנגדות לסחר בעבדים. בחלק מהמקומות עבדים הפכו לצמיתים ולאחר זמן מה גם מוסד זה בוטל. עם התפתחות הקולוניאליזם האירופאי התפתחה סחר העבדים הטרנס אטלנטי שבו עבדים מאפריקה יובאו ליבשות אמריקה כדי לעסוק בחקלאות שיוצאה לאירופה.

העבדות בוטלה בהדרגה בתוך אירופה אבל נמשכה מחוצה לה. בעידן הנאורות, התנועה לביטול העבדות פעלה למיגור הסחר בעבדים ונגד העבדות, בעיקר במאה ה-19. העבדות נאסרה בחוק הבינלאומי רק בשנת 1948 בעקבות ההכרזה לכל באי עולם בדבר זכויות האדם. עם זאת העבדות נמשכה במדינות עם מסורת עבדות ארוכה, בעיקר באפריקה ובמזרח התיכון, גם לאחר מכן. באופן רשמי העבדות הסתיימה בכל מדינות העולם בשנת 2007, כאשר מאוריטניה אסרה על עבדות בחקיקה אך עדיין כיום (2019) מתקיימת במאוריטניה עבדות בהיקפים גדולים.[1] לפי הערכה כיום (2019) יש כ-40 מיליון אנשים שחיים בצורה כלשהי של עבדות מודרנית.

הצורה הנפוצה ביותר של סחר מודרני בעבדים מכונה כיום סחר בבני אדם. במקומות מסויימים קיימת עבדות במובנה הרחב במובן של עבודה לא חופשי, בהסדרים כמו עבודה תמורת סגירת חובות שהיא ההסדר הנפוץ ביותר. הסדרים אחרים הם צמיתות, משרתים בבתים שנשמרים בשבי, צורות אימוץ בהן הילד עובד בכפייה, ילדים חיילים, נישואים כפויים, וזנות בכפייה.

עבדות היא דוגמה לקשר בין אי שוויון פוליטי לאי שוויון כלכלי - במצב בו אדם הוא עבד אין לו כמעט זכויות פוליטיות ודבר זה גורם לכך שגם אין לו כמעט זכויות כלכליות. מעבר לכך החיים שלו הופכים להיות סחורה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

Stub general.png ערך זה הוא קצרמר. אתם מוזמנים לתרום לאקו-ויקי ולהרחיב אותו.