משתתף בוויסקונסין התראיין ל"הארץ" - ונשללה ממנו גמלת הביטוח הלאומי

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מאת מיכל גרינברג פורסם בהארץ ביום 19.5.2006 [1]

אלי קישרוני, מובטל בן 46 מאשקלון, שמשתתף מאז אוגוסט בתוכנית התעסוקה מהל"ב (ויסקונסין), קיבל שלשום הודעה כי גמלת הביטוח הלאומי שלו לחודש מאי, בסכום של 1,200 שקלים, עתידה להישלל ממנו. אנשי התוכנית מסרו לו כי הסיבה לשלילה היא היעדרויות שלו מעבר למותר בתוכנית; אולם, מבדיקת "הארץ" עולה כי קישרוני לא נעדר מעבר לנדרש.

קישרוני משוכנע כי הסיבה האמיתית לשלילה היא הראיון שהעניק ל"הארץ" יומיים קודם לכן, ובו סיפר (בעילום שם) כי הוא חויב לעבוד במסגרת התוכנית בבסיס צה"ל בצאלים. בכתבה - שחשפה כי עשרות מובטלים מחויבים, כחלק מהתוכנית, לעבוד בבסיסי צה"ל ברחבי הארץ, שם הם נדרשים לארוז מנות קרב ולסדר מחסנים - סיפר קישרוני כי לפני כשבועיים הודיעו לו אנשי התוכנית כי עליו להתחיל לעבוד בבסיס צאלים, במסגרת תעסוקה המכונה "שירות בקהילה", שמטרתה המוצהרת להקנות למשתתפים הרגלי עבודה לאחר שלא עבדו זמן רב.

בראיון סיפר קישרוני כי "מתכננת היעדים שלי בתוכנית אמרה שאם לא אעשה זאת, תישלל ממני הבטחת ההכנסה".

הוא תיאר את העבודה שנדרש לעשות, במסגרתה נדרש לנער מדים ולנקות מחסנים צה"ליים, וציין כי למרות שהוא חולה אסתמה ומתקשה לנשום בחדר עמוס אבק, מפעילי התוכנית סירבו לשחררו. "מביאים אותנו בבוקר ומחזירים אותנו בערב. מתייחסים אלינו כמו אסירים", סיפר באותו ראיון.

יומיים לאחר הראיון, שלשום, הוזמן קישרוני לפגישה במשרדי הנהלת התוכנית באשקלון.

בתחילת הפגישה ננזף על כך שהתראיין לתקשורת, ובסופה הוגש לו מכתב ובו דיווח לביטוח לאומי על שלילת הגמלה שלו לחודש מאי. סיבת הדיווח, כפי שהוצגה במכתב, "אי מילוי תוכנית אישית כקבוע בחוק". מיועצת התקשורת של התוכנית נמסר אתמול כי קישרוני נעדר מעבר למותר ולכן נשללה קיצבתו.

בפועל, מתירה התוכנית היעדרות של יומיים בחודש ללא אישורים. ביום שני השבוע פנה קישרוני לרופא קופת חולים הכללית, שהעניק לו פטור מהתייצבות בבסיס צאלים, וזאת בשל מחלת האסתמה שבה הוא לוקה. למחרת, יום שלישי, לא הגיע קישרוני לבסיס - וכך ניצל את יום ההיעדרות הראשון.

ביום רביעי התייצב קישרוני ב-10:00 בבוקר במרכז "תקוותנו" באשקלון, שם מתקיימת התוכנית. לדבריו, הוא התכוון לבקש להעביר את ה"שירות בקהילה" שלו למקום אחר, שבו לא ייאלץ להתמודד עם האבק. לדבריו, במרכז נאמר לו לבוא שוב בשעות אחר הצהריים. כך ניצל קישרוני את יום החופש השני, שלו הוא זכאי במסגרת התוכנית. כאשר התייצב אחר הצהריים במרכז, ננזף קישרוני על שיתוף הפעולה עם התקשורת. "הם אמרו לי: 'תתבייש, אתה חייב להיות במקום ששלחנו אותך אליו. הם צעקו עלי על זה שאנחנו לוקחים כסף מהמדינה סתם במקום לצאת לעבוד'", הוא משחזר.

לאחר שטען כי למעשה נעדר רק יומיים, כמותר בחוק, נמסר לו כי האישור של רופא קופת החולים הכללית אינו תקף, וכי היה עליו לפנות לרופא המוסמך מטעם התוכנית. מכאן, נובע כי ההיעדרות - מבחינת אנשי התוכנית - היא של שלושה ימים. עם זאת, יועצת התקשורת של התוכנית, הודתה כי ניתן להביא אישורים לתוכנית גם מרופא קופת חולים כללית.

שעה שקישרוני מנסה לסכם את הפרשה, בדירתו הצנועה באשקלון, דבר אחד ברור לו: הוא איבד את הפחד. "התפקיד שלהם זה לייאש אנשים. שיירצו לברוח משם. במקרה שלי זה הצליח להם".