מערכות אמון
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
מערכות אמון הן מערכות ומנגנונים שקיימים במסגרת מוסדות חברתיים ונועדו לשמור על אמון של אנשים שחברים או מאמינים במוסד החברתי כלפי מוסד זה. אמון הוא תנאי חיוני כדי לשמור על מוסד מתפקד, דבר שבא לידי ביטוי ברעיונות כמו הון חברתי. מוסדות שונים יכולים להיות בעלי מנגנונים שונים של שמירה על אמון, כאשר ההנגדות המפורסמות ביותר הן בין מדע לבין דת.
מערכות אמון שונות:
- מערכות לאמון כלפי כסף - השלטון שמנפיק את הכסף רוצה שאנשים ישתמשו בכסף ללא חשש של זיוף ולכן נוקט צעדים כדי למנוע זיופים של הכסף -לדוגמה הכנת כסף שקשה יותר לזייף אותו, או ענישה נגד זייפנים. חשש נוסף שיש לאנשים ביחס לכסף הוא מפני אינפלציה או אינפלציה מכוונות מצד השלטון (כדי לגבות מס אינפלציה. לדוגמה בעבר זייפנים ושליטים נהגו לקצץ את שולי המטבע של מטבעות כסף (קליפיניג) כדי להפחית בעיה זו יש למטבעות שוליים מוגדרים.
- לעיתון חשוב שהקוראים של העיתון יאמינו למה שכתוב בעיתון, לצורך כך עיתונים נוקטים באמצעים שונים כולל עורכים שאמורים לבדוק את אמינות המקורות של כתבים. עם הזמן נוצר אמון של הקוראים ושל כתבים איכותיים בכך שהעורך של העיתון עושה עבודה נאמה. אמצעים אחרים של העיתון ליצור אמון הוא להתחבר למיתוס נפוץ בקרב קהל קוראים מסויים - לדוגמה עיתון שמכוון לזרם דתי מסויים או זרם פוליטי מסויים ולחזק את נקודת המבט הזו בהקשר של כותרות, נושאים שמכוסים בעיתון ותקיפה או חיזוק אמון בארגונים פוליטיים ומוסדות חברתיים מסויימים.
- הן ריצ'רד פיינמן (בספר החדווה בגילוי דברים) והן ריצ'רד דוקינס הסבירו את ההבדלים בין מדע ודת בהקשר של מערכות אמון. בקרב יצורים כמו יונקים וציפורים יש מערכת העברת ידע בין הורים לילדים - העברת ידע בין-דורית. הידע של דור אחד (לדוגמה כיצד לצוד דגי סלמון) מועבר לדור הבא. דבר זה הוא היבט חשוב בשרידה אבולוציונית של יצורים שונים ביניהם האדם. בחברות שבטיות של ציידים לקטים התפתחה מערכת אמון רב-דורית שבה הידע של דור אחד מועברת לדור הבא באמצעות סיפורים ואגדות עם שונות. דבר זה חשוב במיוחד בחברות שניזונות ממגוון גדול של מקורות מזון - בקרב יצורים אוכלי כל. שבטים צריכים להבין מהם דפוסי הנדידה של בעלי חיים, איזה פטריות או פירות טובים למאכל ואיזה עלולים להיות רעילים. בנוסף קיים ידע רב בתחומים נוספים כמו צמחי-מרפא, מניעת מחלות על ידי בריאות הציבור (לדוגמה מניעת נישואי קרובים), קיום של מוסדות חברתיים שונים (שמירה על טאבו ועוד). בחברות בעלות כתב ובחברות דתיות התפתחה מערכת אמון שבה תת-קבוצה של רעיונות התפתחה לכדי מסורת מחייבת שבה כל הידע בקבוצה זו הועבר לדור הבא שחוייב לתת אמון בכל הידע של הדור הקודם מתוך אמונה שכל הידע הזה הוא קדוש ומחייב העברה לדור הבא ללא שינוי. מקור האמון הוא באמונה כי ציווים ורעיונות אלה ניתנו בתחילה על ידי יישות על טבעית שוחרת טוב בעלת ידע אינסופי. במדע יש מערכת אמון שונה שבה רוב הרעיונות של הדור הקודם עובר הלאה לדור הבא, אבל יש גם היבט של ספקנות - המדענים מניחים שצריך להטיל ספק בחלק מהדברים וכי דברים אלו אינם נכונים - יצטרכו לייצר תאוריות חדשות על חשבון תאוריות ישנות יותר שיתבררו כלא מדוייקות או לא נכונות לגמרי.
- אמון בין חברים שונים במדינות הוא דבר חשוב כדי שמדינות לאום יתפקדו. מדינות מייצרות אמון בצורות שונות כולל שימוש בדתות, עיתונות, טקסים לאומיים, חיזוק של תרבות וכן מוסדות שונים - כמו בתי משפט, משטרה, כדי לשמור על אמון של תושבים הן כלפי מוסדות המדינה והן כדי לשמור על אמון של אנשים זה בזה. אמון כזה חשוב גם כדי לשמור על החוקים ולהקל על עבודת המשטרה והן כדי לאפשר תפקודים של מוסדות כמו שווקים ופירמות שפועלות בתוך המדינה.
- דתות מכילות מערכות היררכיות שונות כדי לשמור על אמון של המאמינים במוסדות דת שונים לדוגמה כדי להגדיר מהם כתבי קודש אמיתיים ומהם כתבים מזוייפים או כדי להגדיר מהם חכמי דת לגיטימיים ומהם אנשים שאינם בתוך הדת - לדוגמא ביהדות יש מוסדות הסכמה לרבנות ויש הגדרה של ספרים בתוך התנ"ך ובהמשך גם משנה וגמרא, וכן יכולת להוציא חכמים מסויימים מחוץ לגדר כמו פרשת שבתי צבי.