סרטן העור
סרטן עור הוא סוג של סרטן המתבטא בגידולים ממאירים על פני העור (התרבות בלתי מבוקרת של תאי עור). בין הגורמים העיקריים לסרטן עור הוא חשיפה לאור השמש - קרינת UV - ללא הגנה, בעיקר אצל אנשים בעלי עור בהיר. קיימים שלושה סוגים נפוצים של סרטן העור - הקרצינומה של תאי הבסיס, הקרצינומה של תאי הקשקש ומלנומה המוגדרת כסרטן העור החמור והקטלני ביותר.
גורמי סיכון
גורמי סיכון מרכזיים בסרטן עור כוללים חשיפה לשמש עקב שהייה רבה בחוץ. חשיפה כזו עלולה להיות במסגרת הליכה או רכיבה באופניים במרחב הציבורי. כדי להפחית את הסיכון מכך ישנן המלצות רבות בעשור השני של המאה ה-21 להצללה במרחב העירוני. בנוסף ניתן להיעזר להפחתת החשיפה באמצעי צל אישיים כמו ביגוד ארוך וקל או שמשיות. רשויות מקומיות רבות מעודדות גם נטיעת עצים כדי לספק יותר צל.
חשיפה נוספת לשמש עשויה להיות בשהייה בטבע - בין אם זה בחוף הים ובין אם בטיולי הליכה או רכיבה ארוכים. כדאי להעדיף מסלולים מוצלים, הליכה או הימנעות משהייה בשעות מסוכנות (צהריים) וצמצום החשיפה לשמש על ידי ביגוד מתאים. בנוסף ניתן להיעזר בקרם הגנה משמש החוסמים חלק ניכר מקרינתה. בנוסף לנזקים לעור, קרינת השמש הרבה עלולה לגרור נזקים ארוכי טווח לעיניים.
גורם סיכון נוסף הוא מיטות שיזוף. חלק מאידאל יופי שיווקי שמעודדת תרבות הצריכה. בעבר עור לבן נחשב סמל סטטוס כמו במקרה של אגדת הילדים שלגייה - המעמדות הגבוהים לא עבדו בשדה ולכן שיזוף נחשב השתייכות למעמד נמוך - דבר שעדיין קיים בקרב עובדים תאילנדים לדוגמה. מאז המהפכה התעשייתית שיזוף נתפס כדבר חיובי משום שעובדים רבים עבדו במרתפי יזע ומפעלים סגורים והיו חיוורים וחולניים. מי שהיו שזופים היו דווקא אנשי המעמד הבינוני והגבוה שיכלו לבלות זמן רב בחוץ. מאוחר יותר שיזוף שווק כדבר חיובי המראה לכאורה על בריאות וכן מצביע על כך שלאדם יש זמן פנוי בשפע - בן למעמד הבינוני או הגבוה. "מיטות שיזוף" הוכנו כדי להגביר חשיפה מכוונת לקרינת UV. חשיפות לקרינה על סגולה ממיטות שיזוף היא גורם המוכר כמסרטן לבני אדם על ידי משרד הבריאות והארגון הבינלאומי לסרטן, עד שנת 2014 הדבר נחשב גורם שהוא מקבוצה 2A (קרוב לוודאי מסרטן), ובשנה זו חשיפה זו הועברה לקבוצה 1 (מסרטן ודאי). [1]
ראו גם
קישורים חיצוניים
- שמואל גבעון, כל מה שבאמת חשוב לדעת על סרטן העור, באתר של "שירותי בריאות כללית", 11 במאי 2011
- אסי לוי, כיצד נראים כתמי העור הנפוצים שעלולים להיות סרטניים, באתר הארץ, 3 בפברואר 2015
- ד"ר ארז גרטי, סרטן העור באתר מכון דוידסון, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע, 19.9.2010
- ד"ר ארז גרטי, האם יש סוגים שונים של סרטן עור וכיצד מדרגים אות חומרתו?, באתר מכון דוידסון, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע, 12.11.2009
- מלנומה באתר ויקירפואה
- סרטן העור באתר האגודה למלחמה בסרטן
- פרופ' ארנון כהן, סרטן העור: 14 מיתוסים מסוכנים, באתר של "שירותי בריאות כללית", 24.5.2016