מיקרו אשפה

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף מיקרו לכלוך)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מיקרו אשפה או מיקרו לכלוך (באנגלית: Micro waste) היא אשפה שמקורה בבני אדם שמפוזרות בשטחים ובתוך מאגרים שונים, או שמצטברת במקומות שקשה לאתר אותם, וזאת בניגוד לאתרי אשפה מוסדרים או אפילו אתרי פסולת פיראטיים. דבר זה מקשה על ניטור של אשפה זו ושל זיהום שנוצר בעקבותיה, וכן מקשה על הגדרת אזור שדורש ניקוי נקיון שלה להגדיר לצוות ניקיון אנושי או רובוטי. מיקרו אשפה יכולה להיות בין גודל של כמה סנטימטרים עד גודל מיקרוסקופי - במיוחד בעיות של מיקרופלסטיק.

מיקרו אשפה לרוב אינו נערם בתוך שקיות אשפה גדולות אלא כולל אשפה במימדים קטנים מאד אשר מצטברת בין צמחים שבשולי מדרכות, קטעי צמחייה שמצידי כבישים, חצרות בניינים משותפים ישנים, דיונות, נחלים, אוקיינוסים, יערות ועוד. סוג נוסף של מיקרו-אשפה כולל אשפת חלל שמורכבת פסולת חלל שונה, ואשר עלולה לסכן חלליות ולווינים בחלל.

דוגמאות

הדוגמאות למיקרו לכלוך רבות וכוללות:

טיפול ומניעת מיקרו לכלוך

דרכים מקובלות כיום להתמודד עם מיקרו-לכלוך הם צוותי מתנדבים שהולכים בשטח רחב יחסית (לדוגמה רצועות חוף ים) ואוספים אשפה מסוגים שונים. היבט נוסף הוא חלוקת שקיות אשפה למתנדבים המטיילים בשבילים ביערות נחלים או מדבריות לאסוף בקבוקים, שקיות ואריזות מזון מעובד.

מכיוון שקשה מאד לטפל במיקרו לכלוך על ידי צוות אנושי בשל הקושי להגדיר או למפות אזורי מיקרו טינוף או להגיע אליהם, יתכן דרך יעילה יותר לטפל בבעיה זו היא על ידי רובוטים; בעיקר רחפנים שיוכלו להרים מיקרו טינוף מן הקרקע ואף למיינו למיכלים שונים (פלסטיק, מתכת, זכוכית, נייר וכדומה) ולהטיסו לאתרי מחזור או לרכבים שיישאו אותו לאתרי מחזור. עם זאת דבר זה דורש השקעה כספית מצד הראשויות. דרכים אפשרויות נוספות אולי כוללות מציאת אזורים כאלה על ידי לוויינים או מטוסים במצלמות מיוחדות.

דרכים לצמצום או למניעת מיקרו-אשפה כוללים מס פיגוביאני ואחריות יצרן מורחבת כמו גם רגולציה על הנושא. במס פיגו, העלות של ניקוי מיקרו-אשפה מוטלת על יצרים של מוצרים נפוצים שיוצרים את המיקרו-אשפה - מוכרים של משקאות ממותקים או מים מינרלים בבקבוקים, יצרנים של חטיפים ושל מזון מעובד הנמכר בשקיות, חנויות המחלקות שקיות ניילון, חברות טבק המייצרות סיגריות ועוד. בדרך זו נוצר תמריץ למפעלים לאסוף את הפסולת לפני שזו נפלטת לסביבה, ויש תמריץ לצרכנים להעדיף מוצרים שנמכרים אולי באריזות רב-פעמיות. כמו כן נוצר מקור תקציבי למימון מיזמי נקיון שונים. חשוב למנוע פתרונות "קסם" שעלולים להחריף את הבעיה על ידי יצירת אשליה של פתרון שהופכת מיקרו-אשפה למיקרו-פלסטיק שנראה כאילו הוא נעלם אבל בפועל הוא מתפרק לחלקיקים קטנים שחלקם הם מזהמים אורגניים עמידים שנכנסים לתוך הקרקע, האוקיינוסים והמים ומשם לתוך מערכת המזון ויוצרים זיהום מזון עבור בעלי חיים ובני אדם.

אחריות יצרן מורחבת פרושה שהטיפול בפסולת קטנה מוטלת בצורה ישירה יותר על יצרנים של פסולת זו - כך אם צרכנים קונים נניח חטיף כלשהו שעטוף בעטיפה חד פעמית של פלסטיק או פלסטיק ואלומיניום, האחריות על הפסולת שעלולה להיגרם היא על היצרנית של החטיף. היא אחראית להיות שותפה למערך כלשהו של כלכלה מעגלית שתכניס את האריזה למעגל כלשהו - מעגל טכני של מחזור חומרים או מעגל ביולוגי של קומפוסט. לחברה יש תמריץ חזק לפתח תחליפים לאריזות מזהמות.

ראו גם