שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ
אין תקציר עריכה
שורה 27: שורה 27:  
{{הפניה לערך מורחב|גידול מעריכי}}
 
{{הפניה לערך מורחב|גידול מעריכי}}
 
הגורם שדוחף את הגלישה הוא הצמיחה המעריכית של דברים רבים: שימוש באנרגיה, אוכלוסייה, שימוש בדשנים, פליטות פחמן, פליטות מזהמים וכו'.
 
הגורם שדוחף את הגלישה הוא הצמיחה המעריכית של דברים רבים: שימוש באנרגיה, אוכלוסייה, שימוש בדשנים, פליטות פחמן, פליטות מזהמים וכו'.
פונקציות מעריכיות גודלות נורא מהר והן קשות לתפיסה – האגדה הפרסית וקיפולי הנייר. 2 בחזקת 20 = 1,048,576 ,  2 בחזקת 40 = 1,099,511,627,776
+
פונקציות מעריכיות גודלות נורא מהר והן קשות לתפיסה – האגדה הפרסית וקיפולי הנייר. 2 בחזקת 20 = 1,048,576,  2 בחזקת 40 = 1,099,511,627,776
 
כשאנחנו חושבים על גידול – אנחנו חושבים כמעט תמיד על תופעה לינארית. גידול של 5% בשנה = הכפלה כל 14 שנים. הכפלה פי 100 כל 100 שנים.
 
כשאנחנו חושבים על גידול – אנחנו חושבים כמעט תמיד על תופעה לינארית. גידול של 5% בשנה = הכפלה כל 14 שנים. הכפלה פי 100 כל 100 שנים.
   שורה 41: שורה 41:  
1970: 3.6 מיליארד, 2.1% בשנה, הכפלה כל 35 שנה - זה גידול '''על מעריכי!'''
 
1970: 3.6 מיליארד, 2.1% בשנה, הכפלה כל 35 שנה - זה גידול '''על מעריכי!'''
   −
מה קרה? גידול האוכלוסייה מושפע משיעור הלידות ושיעור המיתות – לולאת משוב שלילית. עיקר העליה בקצב הגידול מקורה בירידת שיעורי המוות – סיבות טובות. בשנות ה-70-80 שיעור הלידה ירדו מהר יותר משיעור המוות. מה שמשפיע על תוספת האוכלוסייה בכל שנה הוא גודל הבסיס ושיעור השינוי. כאשר הבסיס גדול מאוד – גם שיעור שינוי איטי מוביל לגידול מהיר. הגידול לא מתפלג באופן אחיד – 90% ממנו בעולם השלישי. באפריקה יש שיעורי מוות גבוהים ושיעורי לידה גבוהים עוד יותר – גידול אוכלוסייה של כ-2-3% בשנה. במדינות מתפתחות יש שיעורי מוות נמוכים ושיעורי לידה גבוהים שהולכים ויורדים – גידול אוכלוסייה של 1-4% בשנה.
+
מה קרה? גידול האוכלוסייה מושפע משיעור הלידות ושיעור המיתות – לולאת משוב שלילית. עיקר העליה בקצב הגידול מקורה בירידת שיעורי המוות – סיבות טובות. בשנות ה-70-80 שיעור הלידה ירדו מהר יותר משיעור המוות. מה שמשפיע על תוספת האוכלוסייה בכל שנה הוא גודל הבסיס ושיעור השינוי. כאשר הבסיס גדול מאוד – גם שיעור שינוי איטי מוביל לגידול מהיר. הגידול לא מתפלג באופן אחיד – 90% ממנו בעולם השלישי. באפריקה יש שיעורי מוות גבוהים ושיעורי לידה גבוהים עוד יותר – גידול אוכלוסייה של כ-2%-3% בשנה. במדינות מתפתחות יש שיעורי מוות נמוכים ושיעורי לידה גבוהים שהולכים ויורדים – גידול אוכלוסייה של 1-4% בשנה.
    
בעולם המתועש יש שיעורי מוות נמוכים וגם שיעורי לידה נמוכים. הגידול באוכלוסייה קטן מ-1% ובחלק מהמקרים שלילי.
 
בעולם המתועש יש שיעורי מוות נמוכים וגם שיעורי לידה נמוכים. הגידול באוכלוסייה קטן מ-1% ובחלק מהמקרים שלילי.
שורה 48: שורה 48:  
===מעבר דמוגרפי===
 
===מעבר דמוגרפי===
 
{{הפניה לערך מורחב|מעבר דמוגרפי}}
 
{{הפניה לערך מורחב|מעבר דמוגרפי}}
שינוי הדרגתי בדפוסי הגידול. למה מתרחש המעבר הדמוגרפי? ככל שהמדינה נכנסת לעולם המתועש בשלב מאוחר יותר – כך שיעורי המוות נופלים בחדות גדולה יותר. השאלה הפתוחה היא מה גורם לירידה (האיטית בד"כ) בשיעורי הלידה? יש קשר ברור לרמת התל"ג לנפש – אם כי יש בו הרבה חריגות. נראה שהגורם המשפיע ביותר הוא השינוי ברמת ההכנסה של נשים. ככל שהיא גבוהה יותר – כך שיעור הלידות יורד. ההיסטוריה של העשורים האחרונים מראה שהחלטה לאומית יכולה להביא לצמצום משמעותי של שיעור היילודה (סין, סרי לנקה, קוסטה ריקה, סינגפור, תאילנד, מלזיה וכו').
+
שינוי הדרגתי בדפוסי הגידול. למה מתרחש המעבר הדמוגרפי? ככל שהמדינה נכנסת לעולם המתועש בשלב מאוחר יותר – כך שיעורי המוות נופלים בחדות גדולה יותר. השאלה הפתוחה היא מה גורם לירידה (האיטית בד"כ) בשיעורי הלידה? יש קשר ברור לרמת התל"ג לנפש – אם כי יש בו הרבה חריגות. נראה שהגורם המשפיע ביותר הוא השינוי ברמת ההכנסה של נשים. ככל שהיא גבוהה יותר – כך שיעור הלידות יורד. ההיסטוריה של העשורים האחרונים מראה שהחלטה לאומית יכולה להביא לצמצום משמעותי של שיעור הילודה (סין, סרי לנקה, קוסטה ריקה, סינגפור, תאילנד, מלזיה וכו').
    
===גידול תעשייתי===
 
===גידול תעשייתי===
שורה 58: שורה 58:  
===עוני ואי שוויון===
 
===עוני ואי שוויון===
 
יותר עוני, יותר אנשים, יותר עוני
 
יותר עוני, יותר אנשים, יותר עוני
לכאורה – אם ההון גדל יותר מהר מהאוכלוסייה אז שיעורי הילודה צריכים לרדת, כומ שראינו קודם. זה אכן קורה – אבל הגידול בהון לא ימתפזר באופן שווה ולכן ההשפעה על שיעור הגידול באוכלוסייה שונה בחלקים שונים של העולם. במדינות המתועשות יש הרבה הון – לכן הוא תמיד גודל מהר ומוריד את שיעורי הילודה. במדינות שאינן מתועשות יש מעט הון – לכן הוא גדל לאט ומשפיע לאט על שיעורי הלידות (השפעה בריבוע בשני המקרים).
+
לכאורה – אם ההון גדל יותר מהר מהאוכלוסייה אז שיעורי הילודה צריכים לרדת, כמו שראינו קודם. זה אכן קורה – אבל הגידול בהון לא יתפזר באופן שווה ולכן ההשפעה על שיעור הגידול באוכלוסייה שונה בחלקים שונים של העולם. במדינות המתועשות יש הרבה הון – לכן הוא תמיד גודל מהר ומוריד את שיעורי הילודה. במדינות שאינן מתועשות יש מעט הון – לכן הוא גדל לאט ומשפיע לאט על שיעורי הלידות (השפעה בריבוע בשני המקרים).
    
גרף מספר 2
 
גרף מספר 2
   −
יש כל מיני סיבות להתאבנות של המדינות הלא-מפותחות. חלק קשורות בדיכוי מצד המדינות המתפתחות. חלק בהיעדר תשתיות, ידע וניהול. כמו כן, יש פה מעגל של הצלחה למצליחים – ככל שיש יותר עודף קל יותר לנצל אותו לצורך גידול וישנו סף שמתחתיו לא ניתן לגדול. במדינות הענייות קשה להשקיע בעתיד: אין מספיק עודף, גידול אוכלוסייה מהיר מידי, כסף יוצא החוצה, תשלומי ריבית עצומים, ניהול גרוע ושחיתות פוליטית.
+
יש כל מיני סיבות להתאבנות של המדינות הלא-מפותחות. חלק קשורות בדיכוי מצד המדינות המתפתחות. חלק בהיעדר תשתיות, ידע וניהול. כמו כן, יש פה מעגל של הצלחה למצליחים – ככל שיש יותר עודף קל יותר לנצל אותו לצורך גידול וישנו סף שמתחתיו לא ניתן לגדול. במדינות העניות קשה להשקיע בעתיד: אין מספיק עודף, גידול אוכלוסייה מהיר מידי, כסף יוצא החוצה, תשלומי ריבית עצומים, ניהול גרוע ושחיתות פוליטית.
   −
התבנית מאוד מוכרת: העשירים מתעשרים והעניים עושים ילדים (יש על זה גם שיר של הברירה הטבעית). זוהי התנהגות שאינה מקרית אלא מבנית והיא תימשך כל עוד המבנה הזה יתקיים. הגידול המהיר באוכלוסייה מקשה על הפניית מהון להגדלת הון כי צריך אותו לדברים דחופים יותר. היעדר הגידול בהון דוחף את הגידול באוכלוסייה – משפחה גדולה היא אחת הדרכים הבודדות להיחלץ מעוני בסביבה נטולת הון. אפשר להתווכח הרבה איזו מן ההפעות היא החשובה יותר. הגרפים מראים את הטרגדיה הכפולה של הפריון החקלאי – לא מליחים להאכיל אנשים יותר אלא יותר אנשים, ומנצלים את הסביבה יותר.
+
התבנית מאוד מוכרת: העשירים מתעשרים והעניים עושים ילדים (יש על זה גם שיר של הברירה הטבעית). זוהי התנהגות שאינה מקרית אלא מבנית והיא תימשך כל עוד המבנה הזה יתקיים. הגידול המהיר באוכלוסייה מקשה על הפניית הון להגדלת הון כי צריך אותו לדברים דחופים יותר. היעדר הגידול בהון דוחף את הגידול באוכלוסייה – משפחה גדולה היא אחת הדרכים הבודדות להיחלץ מעוני בסביבה נטולת הון. אפשר להתווכח הרבה איזו מן ההשפעות היא החשובה יותר. הגרפים מראים את הטרגדיה הכפולה של הפריון החקלאי – לא מצליחים להאכיל אנשים יותר אלא יותר אנשים, ומנצלים את הסביבה יותר.
   −
(גרף עמ 42-43)
+
(גרף עמ' 42-43)
    
==סיכום==
 
==סיכום==

תפריט ניווט