שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 4,932 בתים ,  14:26, 12 בינואר 2016
חייו של בארי קומונר
בארי קומונר 1917-2012 (Barry Commoner), ביולוג ופעיל פוליטי אמריקאי, מראשוני התנועה [[סביבתנות|האקולוגית]] האמריקאית, ומראשוני המתנגדים לניסויים בנשק גרעיני.
[[קובץ:Barry commoner.jpg|ממוזער|250px|בארי קומונר]]

==ילדות ולימודים==
קומונר נולד בברוקלין, ניו יורק, ב-28 במאי 1917, בן למהגרים יהודים מרוסיה. הוא קיבל תואר ראשון בזואולוגיה מאוניברסיטת קולומביה ב-1937, תואר שני ב-1938 מהרווארד, ודוקטורט ב-1941 מהרווארד. לאחר ששירת בצי האמריקאי במלחמת העולם השניה, עבר לגור בסיינט לואיס, שם קיבל משרת פרופסור לפיסיולוגיה של צמחים באוניברסיטת וושינגטון, ושם לימד במשך 34 שנים. בשנת 1966 הקים את המרכז לביולוגיה של מערכות טבעיות, כדי לקדם את הלימוד של "המדע של הסביבה הכוללת".

== המאמר בשבועון טיים ==
[[קובץ:Barry_Commoner_Time.jpg|ממוזער|250px|בארי קומונר]]
בשנת 1970 פרסם השבועון טיים Time מאמר לסיכום ה"עשור הסביבתי". על כריכת המגזין הופיעו פניו של בארי קומונר כמייצג את הנושא. המגזין ציין את פועלו של קומונר על הסכנות לחיים בעקבות ההשפעות הסביבתיות של ניסויים בנשק גרעיני, וזיהומים אחרים במים, באויר ובאדמה. בחודש שלאחר פרסום המאמר הוכרז יום כדור הארץ (Earth Day) הראשון, ובו הפגינו 20 מליון אמריקאים למען רפורמות סביבתיות.
מקובל לחשוב שפרסומיו של קומונר השפיעו על הנשיא ניקסון, שיצר את הרשות להגנת הסביבה (ה-EPA), והעביר את חוק אויר נקי (Clean Air Act) בהמשך שנת 1970.

== המעגל הסוגר==
בספרו המעגל הסוגר (The Closing Circle) שפורסם ב-1971 והפך לרב מכר, קומונר מציע לבנות מחדש את הכלכלה האמריקאית כך שתתאים לחוקי האקולוגיה. לדוגמה, טען שמוצרים מזהמים כמו דטרגנטים ובדים סינתטיים, יוחלפו במוצרים טבעיים כמו סבון, כותנה וצמר. היה זה אחד מהספרים הראשונים שהביא את רעיונות ה[[קיימות]] לקהל הרחב. היה לו וויכוח מתמשך עם [[פול ארליך]] בנושא הסיבה למשבר האקולוגי, בו טען שארליך מתמקד יתר על המידה בפיצוץ האוכלוסין, בזמן שהבעיה האמיתית היא הטכנולוגיה הקפיטליסטית. הספר מפרט את ארבעת חוקי האקולוגיה:
# הכל קשור להכל. כל האורגניזמים החיים הם חלק מאקוספירה אחת, ומה שמשפיע על אחד, משפיע על כולם.
# הכל מגיע למקום כלשהו בסוף. בטבע אין "אשפה" ואין מקום מחוץ לאקוספירה אליו אפשר לזרוק זבל.
# הטבע יודע הכי טוב. האדם פיתח טכנולוגיה כדי להשתפר מעבר לטבע, אך שינוי כזה סביר שיפגע במערכת הטבעית.
# אין דבר כזה ארוחת חינם (There is no such thing as a free lunch). ניצול של הטבע יגרום בסופו של דבר להתמרה של משאבים שימושיים לבלתי שימושיים.

== העוני של הכח==
בשנת 1976, קומונר פרסם את רב המכר עוניו של הכח (The Poverty of Power). בספר זה קשר בין שלוש בעיות שעמדו בפני ארה"ב של שנות השבעים: הפגיעה בסביבה, משבר האנרגיה, והכלכלה המדשדשת. התעשיות הצורכות את מירב האנרגיה, הן אלו שמשפיעות ביותר לרעה על הסביבה, ובכך שהן משתמשות במקורות אנרגיה מתכלים, גורמות לעליה במחיר האנרגיה, שפוגע בכלכלה. כמו כן, טען שבעיה זו נגרמת בגלל השיטה הקפיטליסטית, ואפשר לפתור אותה אך ורק ע"י מעבר לשיטה סוציאליסטית כלשהי.

== עושים שלום עם הפלנטה ==
בשנת 1990, קומונר פרסם את ספרו עושים שלום עם הפלנטה (Making Peace with the Planet). ספר זה הוא ניתוח של המשבר האקולוגי המתמשך, בו הוא טוען שיש לשנות מן היסוד את הדרך בה אנו מייצרים טובין.
279

עריכות

תפריט ניווט