שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 2,067 בתים ,  17:15, 2 באוגוסט 2014
שורה 32: שורה 32:     
==ריבאונד מלתוסאני==
 
==ריבאונד מלתוסאני==
עידון של הרעיון של אסון מלתוסנאי הוא רעיון של "ריבאונד מלתוסיאני" שבו אין אסון מלתוסינאני תהליך עדין יותר שמתרחש  שינוי קצב ההתרבות עקב הוזלת המזון. דבר זה מקביל ל"ריבאונד אנרגטי" שהוא עידון של [[פרדוקס ג'בונס]]. הריבאונד המלתוסנאי הוא מצב שבו שיפור התנובה החקלאית לנפש גורר שינוי בקצב גידול האוכלוסיה ולכן להקטנת האפקט של שיפור זה, או אפילו הקטנת התזונה לנפש , אך לאו דווקא הגעה לאסון.   
+
עידון של הרעיון של אסון מלתוסנאי הוא רעיון של '''"ריבאונד מלתוסיאני"''' שבו אין אסון מלתוסינאני מלא, אלא [[תהליך]] עדין יותר שבו שיפור פריון התבואה החקלאית ואו הוזלת ייצור המזון בגלל גורם אחר (לדוגמה הקטנת בזבוז המזון) תורמים לגידול אוכלוסין נוסף שמקזז חלק מהגדלת הפריון. כך אם יש המצאה טכנולוגית שתאפשר להגדיל את פריון היבולים ב-10% וכך להגדיל באופן תאורטי את כמות הקולריות לנפש ב-10% , הריבאונד המתוליסני קובע שאותן 10% יגרמו גם להגדלת השימושים במזון לצרכים אחרים מלבד תזונה ישירה (לדוגמה [[האבסת בעלי חיים ביבולים]], [[מזון מול דלק|הכנת דלק ביולוגי]] למכוניות וכו'), ואו יעודדו את גידול האוכלוסיה - כך שבסופו של דבר לא נראה הורדה של 10% ב[[רעב]] או הגדלה של 10% בכמות הקולריות לנפש. דבר זה מקביל ל"ריבאונד אנרגטי" שהוא עידון של [[פרדוקס ג'בונס]]. הריבאונד המלתוסנאי יכול להביא להקטנת האפקט הטכנולוגי, לאיפוס שלו או אפילו להחמרה במצב התזונתי, כאשר הגעה למצב של קסטרופה היא מצב לא וודאי שתלוי במשתנים חברתיים, סביבתיים וטכנולוגיים נוספים. ריבואנד מלתוסאני אינו אומר לנו אם אכן יתרחש אסון מלתוסנאי, אלא רק מקטין את האפקטיביות של צעדי מנע נגד אסון שכזה.   
   −
[[שיפורי טכנולוגיה]] או שינוי סביבתי או תרבותי (לדוגמה מעבר לתזונה [[צמחונות|צמחונית]] יותר) יכולים לגרור לעליה בתנובה החקלאית, ולגידול של כמות הקלוריות לנפש. אבל הגידול ברווחה הכלכלית המתלווה לשיפור, ואו הורדת מחיר המזון גורמים להקטנת העלות של הולדת ילדים וגורמים להגדלת האוכלוסיה. לדוגמה  אם השיפור הטכנולוגי מאפשר להגדיל את התנובה של כל דונם ב-20%, גידול האכולוסיה יקטין את ההשפעה, כך שסה"כ הגידול של קלוריות לנפש יגדל בסופו של דבר רק ב- 10%. במקרים אחרים ריבונאד מלתוסאיני יכול אפילו להוריד את כמות הקלוריות לנפש. ריבואנד מלתוסאני אינו אומר לנו אם אכן יתרחש אסון מלתוסנאי, אלא רק מגדיל את הסיכון להתרחשות תרחיש כזה.
+
[[שיפורי טכנולוגיה]] (לדוגמה [[דשן]]), שינוי סביבתי (לדוגמה גילוי אדמות חדשות)  או תרבותי (לדוגמה מעבר לתזונה [[צמחונות|צמחונית]] יותר) יכולים לגרור לעליה ב[[תנובה החקלאית]], או לגידול של כמות הקלוריות לנפש. אבל בעקבות דבר זה יש גידול ברווחה הכלכלית או הורדת מחיר המזון. דברים אלה גורמים לכך שגידול ילדים, לפחות בהיבט של מזון, הוא משימה זולה יותר. בנסיבות מסויימות דבר זה יכול לתרום לכך שיש [[גידול אוכלוסין]]. לדוגמה  אם השיפור הטכנולוגי מאפשר להגדיל את התנובה של כל דונם ב-20%, גידול האכולוסיה יקטין את ההשפעה, כך שסה"כ הגידול של קלוריות לנפש יגדל בסופו של דבר רק ב- 10%.  
   −
בספר [[רובים, חיידקים ופלדה]] מתאר [[ג'ארד דיימונד]] ריבאונד מלתוסאני בהקשר של [[המהפכה החקלאית]]. בעוד שתנובת המזון של שטח חקלאי גדולה בהרבה (פי 10 או פי 100) מתנובת המזון בשיטת השגת המזון [[ציידים לקטים]], המהפכה החקלאית לא הובילה להגדלת כמות המזון לנפש. לפי דיימונד, התרחש במקביל גידול אוכלוסין (שנבע גם מהיבטים אחרים מלבד הוזלת המזון - כמו התיישבות קבע בישובים חקלאיים דבר שאיפשר צמצום המרווח בין לידת ילד אחד לבא אחריו דבר שהגביר את הפריון), כך שכמות האוכלוסיה גדלה בקצב מעט גבוה יותר מאשר קצב גידול התנובה החקלאית, דבר שהוביל לכך שבחברה החקלאית כמות הקלוריות לנפש היתה נמוכה יותר מאשר בחברות של ציידים לקטים.
+
בספר [[רובים, חיידקים ופלדה]] מתאר [[ג'ארד דיימונד]] ריבאונד מלתוסאני [[תהליך ארוך טווח|ארוך טווח]] בהקשר של [[המהפכה החקלאית]]. בעוד ש[[תנובה חקלאית|תנובת המזון]] של שטח [[חקלאות|חקלאי]] קדום גדולה בהרבה (פי 10 או פי 100) מתנובת המזון בשיטת השגת המזון [[ציידים לקטים]], דיימונד טוען כי המהפכה החקלאית לא הובילה להגדלת כמות המזון לנפש. לפי דיימונד, התרחש במקביל גידול אוכלוסין כך שכמות האוכלוסיה גדלה בקצב מעט גבוה יותר מאשר קצב גידול התנובה החקלאית, דבר שהוביל לכך שבחברה החקלאית כמות הקלוריות לנפש היתה נמוכה יותר מאשר בחברות של ציידים לקטים.
 +
 
 +
יש לציין כי גידול האוכלוסיה במעבר לחקלאות לא נבע רק בגלל שכמות המזון היתה גדולה יותר אלא גם בגלל שינויים נוספים עקב החקלאות. ילד בן פחות משנתיים אינו יכול ללכת בקצב של חברות ציידים לקטים ולכן יש לשאת אותו ממקום למקום. המעבר לישובי קבע ליד השדות שמאפיין את החקלאים, הסיר מגבלה זו דבר שהגביר את [[פריון הילודה]].
 +
 
 +
יש לשים לב כי הוזלת המזון אינה מובילה בהכרח ל[[גידול אוכלוסין]], שכן זה מושפע מגורמים אחרים כמו עלות החינוך ואורך ההכשרה הנדרשים לשם פרנסת משפחה, גורמים תרבותיים ועוד. כך לדוגמה, עד שנת 2000 עלות המזון בעולם הלכה וירדה אבל הפריון של אוכלוסיית אירופה ירד, ובאופן כללי בעולם כולו, האוכלוסיה אמנם גדלה, אבל פריון הילודה ירד.
    
==ראו גם==
 
==ראו גם==

תפריט ניווט