נוספו 2,483 בתים
, 03:06, 12 בדצמבר 2012
'''תודעה כוזבת''' היא מונח מרכזי בהגות המרקסיסטית המתייחס לחוסר התאמה בין תפיסות, ערכים, השקפות ואידאולוגיה של בני אדם לבין המיקום שלהם במערכת החברתית המעמדית. כלומר, לא לראות את המציות כהווייתה אלא דימוי מלאכותי שלה, מעין "סיפור" ([[נרטיב]]).
==התודעה וההוויה==
התודעה והחוויה לפי [[קרל מרקס]] נגזרות מההוויה. למעמד העליון יש אינטרסים אישיים אשר יוצרים תודעה כוזבת במעמד התחתון וב[[פרולטריון]] מה שמכונה "[[אופיום להמונים]]". תודעה זו נוצרת מהאינטרסים של המעמד העליון - ה[[בורגנות]] - לשמר את מקומו.
==תודעה מעמדית==
מרקס האמין בכך שהתודעה האמיתית היא תודעה מעמדית. המצב של הפרט במבנה החברתי קובע את תודעתו, ובמבנה יש שני [[מעמדות]] - עליון ותחתון. קביעת התודעה נעשית דרך [[יחסי ייצור|יחסי הייצור]] בין עבודתו של הפרט לבין הבעלות על ה[[הון]]. מרקס טען שתודעה זו תשתנה בהכרח ותוביל לשינוי המבנה. המהפכה מקורה בפועלים ובתודעתם הנובעת מ[[מטריאליזם]] ומתוך ה[[קונפליקט]] ההיסטורי שבבסיס החברה.
לדוגמה, השקפות על חשיבות טיפוחה של [[כלכלה חופשית]] בקרב אנשים שאין להם כל שליטה על אמצעי ייצור או על תהליכי ייצור (כמו פקידות [[בנק]] זוטרות, תופרות במפעל טקסטיל או פועלי בניין) הן השקפות של תודעה כוזבת, לפי מרקס. ההשקפות הללו תורמות כביכול להמשך ה[[ניצול]] של אנשים במעמדם והן מתאימות הרבה יותר לממונים עליהם ולמנהלים שלהם.
התודעה הכוזבת יכולה להסביר מדוע בני אדם החיים במערכת קפיטליסטית מודרנית פועלים בניגוד לאינטרסים האמיתיים שלהם לכאורה.
==ראו גם==
* [[הגמוניה]]
[[קטגוריה:פוליטיקה]]
[[קטגוריה:אידאולוגיה]]