שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יצירת דף עם התוכן "שמאל וימין בפוליטיקה הם מונחי מיון של אידאולוגיות, תנועות פוליטיות ומגמות ..."
שמאל וימין בפוליטיקה הם מונחי מיון של [[אידאולוגיה|אידאולוגיות]], תנועות פוליטיות ומגמות בחברה. מקובל, בשיח הבינלאומי להבחין בין שמאל ולימין, אם כי משמעותה של חלוקה זו אינה מוגדרת בצורה מוחלטת, והיא משתנה במידה מסוימת ממדינה למדינה ומתקופה לתקופה, כאשר אותה חלוקה נתונה לוויכוח פוליטי ומהווה חלק מהותי ממנו - אותו הוויכוח משמש לביצוע [[דה-לגיטימציה]] לעמדות שונות בשיח.

==מקור המונחים "ימין ו"שמאל" בהקשר הפוליטי==

מקור המונחים "ימין ו"שמאל" הוא במקומות הישיבה של הסיעות השונות ב[[פרלמנט]] הצרפתי שהורכב אחרי [[המהפכה הצרפתית]] אך לפני הדחתו של המלך. בפרלמנט זה, שנקרא "האסיפה הלאומית" ישבו הצירים שצידדו בשינויים מתונים במבנה המשטר והשלטון ובהמשך המלוכה, בימין הבית, ולעומתם ה[[יעקובינים]] וה[[ז'ירונדינים]], שצידדו בביטול המלוכה ובשינויים חברתיים עמוקים, ישבו בשמאלו.

==נקודות מרכזיות==
===כלכלה===
* הימין נוטה ל[[כלכלת שוק]] ו[[יוזמה חופשית]] ללא פיקוח ממשלתי, או פיקוח מועט.
* השמאל מעדיף כלכלה תחת פיקוח ציבורי, בין אם באמצעות ה[[מדינה]] או בין אם באמצעות [[קואופרטיבים]] ו[[ועדים]]. קיימת גם גישה שצמחה בשנים האחרונות בזכות הפיתוחים הטכנולוגיים אשר מציעה פיקוח ומעורבות ציבורית באמצעות האינטרנט, ראו [[דמוקרטיה ישירה]].

===לאום ויחסי חוץ===
* הימין מייחס משמעות רבה ל[[לאום]] ולמורשת הלאומית, ומתייחס אל הלאום כאל המסגרת המאחדת הגדולה ביותר. אי לכך, הימין נוטה להעדיף את בני לאומו על פני בני לאום אחר ומקדש ערכים הקשורים בלאום, כגון אדמת מולדת וכבוד לאומי. גישה זאת סוללת את הדרך למדיניות-חוץ לוחמנית, ל[[אימפריאליזם]] ו[[קולוניאליזם]].
*השמאל דוגל ב[[הומניזם]] כלל-אוניברסלי (קוסמופוליטיות) וגורס שהלאום אינו עילה מוצדקת להבחין בין בני אדם שונים. החזון של מהפכני השמאל הוא חברה ללא לאומים בהם אנשים מאוחדים מאחורי ערכי ה[[הומניזם]] וה[[סוציאליזם]].

===דת ומדינה===
* בימי המהפכה הצרפתית, השמאל היה אנטי-דתי וקידם את ניתוק השלטון מהכנסייה וחוקי הדת. בימינו, קיים זרם [[חילוני]] בימין.
230

עריכות

תפריט ניווט