שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 180 בתים ,  20:45, 23 ביוני 2012
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:  
'''אקולוגיה''' (Ecology) היא מכלול היחסים בין היצורים החיים לסביבתם, על מכלול מרכיביהם וכן הכינוי לתחום המחקר המדעי שחוקר יחסים אלה.
 
'''אקולוגיה''' (Ecology) היא מכלול היחסים בין היצורים החיים לסביבתם, על מכלול מרכיביהם וכן הכינוי לתחום המחקר המדעי שחוקר יחסים אלה.
   −
תחום המחקר האקולוגי חוקר את התפוצה ודפוסי ההתנהגות של יצורים החיים (כולל מיקרו אורגניזמים, צמחים, חיות והאדם) ובעיקר האינטראקציות בין היצורים השונים ובין ה[[סביבה הטבעית]] שלהם. הסביבה של ייצור חי כוללת את התכונות הפיזיות א-ביוטיות כמו כמות קרינת השמש, האקלים, וגאולוגיה, וכן היא כוללת את המערכת האקולוגית הביוטית שנוצרת על ידי ייצורים חיים החולקים את אותו בית גידול.  
+
תחום המחקר האקולוגי חוקר את התפוצה ודפוסי ההתנהגות של יצורים החיים (כולל מיקרו אורגניזמים, צמחים, פטריות, ובעלי חיים - ובכלל זה האדם) ובעיקר האינטראקציות בין היצורים השונים ובין ה[[סביבה הטבעית]] שלהם. הסביבה של ייצור חי כוללת תכונות פיזיות '''א-ביוטיות''' כמו עוצמת קרינת השמש, האקלים, ותנאים גאולוגים, וכן היא כוללת את [[המערכת האקולוגית]] '''ביוטית''' שנוצרת על ידי ייצורים חיים החולקים את אותו בית גידול.  
   −
המילה "אקולוגיה" משמשת לעתים קרובות (כמו כלכלה אקולוגית או אקולוגיה עמוקה) כשם נרדף ל[[הסביבה הטבעית|סביבה הטבעית]] או לחלופין ל[[סביבתנות]] או [[קיימות]]. כך גם המילה אקולוגי משמשת לתיאור מוצרים שהם ידידותיים לסביבה.
+
המילה "אקולוגיה" משמשת לעתים קרובות   כשם נרדף ל[[הסביבה הטבעית|סביבה הטבעית]] או לחלופין ל[[סביבתנות]] או [[קיימות]], לדוגמה [[כלכלה אקולוגית]] או [[אקולוגיה עמוקה]]. כמו כן, המילה אקולוגי משמשת לתיאור מוצרים ידידותיים לסביבה.
    
==היסטוריה==
 
==היסטוריה==
שורה 9: שורה 9:     
==התשתיות הסביבתיות==
 
==התשתיות הסביבתיות==
'''התשתיות הסביבתיות''' הם הגורמים שמהווים את הסביבה הלא ביולוגית, או הא-ביוטית, במערכת האקולוגית. ניתן לחלק את הגורמים האלה לתשתית (כלומר קרקע או מים) ולאקלים. התשתית מהווה גורם מפריד חשוב בין מערכות אקולוגיות קטנות יותר, ורוב המינים חיים או במים או ביבשה , גם הגורמים המגבילים בשני התחומים שונים למדי.
+
'''התשתיות הסביבתיות''' הם הגורמים שמהווים את הסביבה הלא ביולוגית, או הא-ביוטית, במערכת האקולוגית. ניתן לחלק את הגורמים האלה לתשתית (כלומר קרקע או מים) ולאקלים. התשתית מהווה גורם מפריד חשוב בין מערכות אקולוגיות קטנות יותר, ורוב המינים חיים או במים או ביבשה, גם הגורמים המגבילים בשני התחומים שונים למדי.
    
האקלים העולמי שונה במקומות שונים כאשר עיקר השינוי הוא לארוך קווי רוחב - אקלים חם וטרופי באזורי קו המשווה, אקלים ממוזג במקומות רחוקים יותר מקו המשווה ואקלים קר ככל שמתקרבים לקטבים. האקלים שונה בהיבטים רבים כמו כמות המשקעים והטמפרטורה, כמות  האור, מהירות הרוח, נוכחות של סופות, כמות היובש באוויר ועוד.
 
האקלים העולמי שונה במקומות שונים כאשר עיקר השינוי הוא לארוך קווי רוחב - אקלים חם וטרופי באזורי קו המשווה, אקלים ממוזג במקומות רחוקים יותר מקו המשווה ואקלים קר ככל שמתקרבים לקטבים. האקלים שונה בהיבטים רבים כמו כמות המשקעים והטמפרטורה, כמות  האור, מהירות הרוח, נוכחות של סופות, כמות היובש באוויר ועוד.
   −
ניתן לחלק את התנאים הא-ביוטים לתנאי סביבה ולמשאבים. '''תנאי סביבה''' הם גורמים אשר משפיעים על היצורים החיים, אך אינם מתכלים במהלך השפעה זו.  התנאים האלה כוללים את הטמפרטורה, מהירות הרוח, מליחות הקרקע המים, נוכחות של מינרלים נוספים, רמת החומציות, רמת הלחות היחסית, ועוד. '''משאבים''' לעומת זאת הם גורמים הניתנים למדידה שהיצורים החיים צורכים. כך שככל שיש יותר יצורים חיים או פעילות רבה יותר שלהם כך יש פחות מהמשאבים. המשאבים כוללים חומרים (כמו מים נקיים ביבשה או מינרלים, ובעיקר זרחן וחנקן בים), אנרגיה (בעיקר [[אנרגיית שמש]]), וכן המקום (המרחב או הנפח) הנדרש לקיום היצורים. עבור יצורים כמו אצות או צמחים הניזונים מאור, גישה לשטח באור השמש מקבילה לגישה לאנרגיה. יש תנאים שיכולים להיות משאב סביבה ליצור אחד (אור לצמחים) ותאני סביבתי ליצורים אחרים (אור לחיות יום).
+
ניתן לחלק את התנאים הא-ביוטים לתנאי סביבה ולמשאבים. '''תנאי סביבה''' הם גורמים אשר משפיעים על היצורים החיים, אך אינם מתכלים במהלך השפעה זו.  התנאים האלה כוללים את הטמפרטורה, מהירות הרוח, מליחות הקרקע המים, נוכחות של מינרלים נוספים, רמת החומציות, רמת הלחות היחסית, ועוד. '''משאבים''' לעומת זאת הם גורמים הניתנים למדידה שהיצורים החיים צורכים. כך שככל שיש יותר יצורים חיים או פעילות רבה יותר שלהם כך יש פחות מהמשאבים. המשאבים כוללים חומרים (כמו מים נקיים ביבשה או מינרלים, ובעיקר זרחן וחנקן בים), אנרגיה (בעיקר [[אנרגיית שמש]]), וכן המקום (המרחב או הנפח) הנדרש לקיום היצורים. עבור יצורים כמו אצות או צמחים המקיימים פוטוסינתזה, גישה לשטח באור השמש מקבילה לגישה ל[[אנרגיה]]. יש תנאים שיכולים להיות משאב סביבה ליצור אחד (אור לצמחים) ותנאי-סביבתי ליצורים אחרים (אור לחיות יום).
    
==גורמים מגבילים==
 
==גורמים מגבילים==
'''גורם מגביל''' (Limiting factor) הוא אחד ממשתני הסביבה או מהמשאבים הדרושים ליצור חי, עד שחסרונו שלו יוצר מגבלה על האוכלוסייה או על הפעילות של היצור החי. גורמים מגבילים פועלים בדרך כלל לפי "[[חוק החבית]]" של לייבג - כשם שהקרש הקצר ביותר בחבית קובע מה תהיה כמות המים שנוכל לאכסן בה. כך גם הגורם המגביל האפקטיבי יהיה הגורם שחסרונו (או נוכחתו) תהיה המשמעותית ביותר, גם אם כל שאר הגורמים המגבילים נמצאים בשפע. כך לדוגמה מים מהווים גורם מגביל מרכזי עובר צמחי בר בישראל. כאשר מסירים את המגבלה הזאת, לדוגמה בעונות של שפע מים, יש גידול עד שנתקלים במגבלה בשל גורם מגביל אחר, כמו כמות האור לדוגמה.
+
'''[[גורם מגביל]]''' (Limiting factor) הוא אחד ממשתני הסביבה או מהמשאבים הדרושים ליצור חי, עד שחסרונו שלו יוצר מגבלה על האוכלוסייה או על הפעילות של היצור החי. גורמים מגבילים פועלים בדרך כלל לפי "[[חוק החבית]]" של לייבג. כשם שהקרש הקצר ביותר בחבית קובע מה תהיה כמות המים שנוכל לאכסן בה, כך גם הגורם המגביל האפקטיבי יהיה הגורם שחסרונו (או נוכחותו - במקרה של [[זיהום]]) תהיה המשמעותית ביותר, גם אם כל שאר הגורמים המגבילים נמצאים בשפע. כך לדוגמה מים מהווים גורם מגביל מרכזי עובר צמחי בר בישראל. כאשר מסירים את המגבלה הזאת, לדוגמה בעונות של שפע מים, יש צמיחה במספר הצמחים ובקצב הגידול שלהם, עד שנתקלים במגבלה בשל גורם מגביל אחר, כמו כמות האור לדוגמה.
    
===גורמים מגבילים ביבשה===
 
===גורמים מגבילים ביבשה===

תפריט ניווט