שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 3,203 בתים ,  21:06, 7 באפריל 2012
אין תקציר עריכה
שורה 5: שורה 5:  
כיום ישנה תמיכה רחבה בקהילה המדעית בהשערה שהתעצמות אפקט החממה של כדור הארץ, שמקורה בפעילות של בני אדם (בעיקר פליטת גזי חממה), גורמת ל[[התחממות עולמית|התחממות העולמית]] [http://www.sciencemag.org/cgi/content/full/306/5702/1686].
 
כיום ישנה תמיכה רחבה בקהילה המדעית בהשערה שהתעצמות אפקט החממה של כדור הארץ, שמקורה בפעילות של בני אדם (בעיקר פליטת גזי חממה), גורמת ל[[התחממות עולמית|התחממות העולמית]] [http://www.sciencemag.org/cgi/content/full/306/5702/1686].
   −
==אפקט החממה בכוכבים אחרים==
+
==מנגנון בסיסי==
כוכב הלכת נוגה הוא בעל אטמוספירה דחוסה המורכבת מגזי חממה רבים, בהתאם לכך הוא הכוכב בעל אפקט החממה החזק ביותר במערכת השמש, ובעל טמפרטורת פני השטח של 460 מעלות צלזיוס. וכך, נוגה חם יותר מכוכב חמה אף על פי שהוא מקבל רק רבע מכמות קרינת השמש יחסית אליו.
+
כדור הארץ מקבל את רוב האנרגיה שלו מהשמש. אנרגיה זו באה באורכי גל שונים של קרינה כמו אולטרה סגול, אור נראה, וקרינה קרובה לאולטרה אדום. מתוך סך כמות האנרגיה שזמינה בראש האטמוספירה רק כ 50% נקלטת על ידי פני השטח של כדור הארץ. היות וכדור הארץ הוא גוף חם, פני השטח שלו פולטים קרינת אינפרה אדומה שרחוקה מאור נראה. רוב הקרינה האינפרה אדומה הזאת נקלטת על ידי האטמוספירה (שמתחממת כתוצאה מכך) וחלק מהקרינה הזאת נשברת בדומה לאור נראה - חלקה מוחזר לכדור הארץ וחלקה מוחזר כלפי מעלה. הקרינה האינפרה אדומה שמוחזרת אל כדור הארץ נקלטת על ידי פני השטח שלו. לכידה זו של קרינה אינפרה אדומה בעלת אורך גל ארוך מובילה לטמפרטורה גבוהה יותר יחסית למצב שבו לכדור הארץ לא היתה אטמוספירה כלל.
 +
 
 +
* הקרינה שנכנסת אל כדור הארץ היא ברובה באורכי גל קרובים לאור הנראה, בעיקר בטווחים של 0.2-4 μm. כמעט חצי מקרינה זו היא בצורה של אור נראה (העיניים שלנו ושל חלק גדול מהיצורים התפתחו כדי לראות בצורה טובה תוך שימוש בקרינה באורך גל זה).
 +
* כ50% מהקרינה נקלטת על ידי פני השטח של כדור הארץ והשאר מוחזר אל החלל או נקלט על די האטמוספירה. האור החוזר אל החלל - בעיקר אור שמוחזר על ידי עננים - יוצא החוצה ואובד למערכת של כדור הארץ.
 +
* האנרגיה שנקלטת גורמת להתחממות פני השטח של כדור הארץ. הצגות פשוטות של אפקט החממה כמו מודל אפקט החממה האידאלי מראה שחום זה נפלט בצורה של קרינת חום. המציאות יות מסובכת: האטמוספירה הקרובה לפני השטח היא כמעט אטומה לקרינה אינפרה אדומה (עם יוצאי דופן חשובים של רצועות "חלון") ורוב החום שבורח מפני השטח הוא על ידי מנגונים של הסעת חום סמויה. הפסדי אנרגיה כתוצאה מקרינה הופכים להיות חשובים יותר באיזורים גבוהים יותר באטמופירה במקום שיש פחות אדי מים, שהם גז חממה חשוב. מציאותי יותר לחשוב על אפקט החממה כתהליך שמתרחש במשטח באמצע הטרופוספירה.  
 +
 
 
{{תבנית:התחממות עולמית}}
 
{{תבנית:התחממות עולמית}}
==ההבדל בין אפקט החממה לחממה==
  −
אפקט החממה האטמוספרי שונה מהמנגנון שפועל בחממה רגילה, שמתבסס בעיקר על כליאת אוויר שמונעת העברת חום. בחממה מעשה ידי אדם, אור נכנס פנימה דרך חלונות הזכוכית, פוגע באדמה וגורם לה לפלוט קרינה אינפרה אדומה שמחממת את האוויר. האוויר החם לכוד בחממה ואינו יכול לצאת. אם פותחים פתח קטן בקצה העליון של החממה, הטמפרטורה בה יורדת באופן משמעותי, שכן היבט זה הולך לאיבוד. לעומת זאת, אפקט החממה האטמוספרי, מבוסס על אפקט אחר - בדומה למראה שמחזירה אור נראה, גזי חממה מחזירים קרינה אלקטרומגנטית אינפה ארומה שנפלטת מכדור הארץ, וזו מחממת את כדור הארץ.
      
==ההבדל בין אפקט החממה להתחממות עולמית==
 
==ההבדל בין אפקט החממה להתחממות עולמית==
גזי חממה עובדים בצורה של בליעת קרינה של חלקים מהספקטרום האלקרומגנטי (בתחום התת אדום) המוחזר מכדור הארץ. הגזים השונים משפיעים על איזורי אורך-גל שונים, ובין חלק מהם יש חפיפה באיזורי הספקטרום. בנוסף לכך, בחלק מאורכי הגל קיים כבר כיום אפקט חממה קרוב ל-100%. הוספת גזי חממה שישפיעו על אורכי גל אלה, משפיעה מעט על הגידול בהתחממות. באורכי גל אחרים, כמות הבליעה נמוכה, ותוספת של גזי חממה בהם היא משמעותית יותר. זו אחת הסיבות מדוע התרומה של גז חממה לאפקט החממה הקיים שונה מתרומת אותו גז לההתחממות העולמית.  
+
קיים הבדל בין אפקט החחמה הקיים בזמן נתון, לבין המנגנון של [[התחממות עולמית]], ובמיוחד בגורמים המשפיעים על שני הדברים.  
   −
בעוד שאדי מים הם גז החממה העיקרי בכדור הארץ, והם התורמים העיקריים לאפקט החממה הנוכחי, הם בעלי השפעה מוגבלת על תהליך ההתחממות העולמי. הכמות המקסימלית של קיבול אדי המים באטמוספירה נקבעת על ידי הטמפרטורה שלה. כאשר האטמוספירה מתחממת היא יכולה להכיל כמות גבוה יותר של אדי מים. אם מוסיפים עוד אדי מים מעל יכולת הקיבול, הם מתעבים בצורת משקעים שונים כמו טל או גשם. מסיבה זו, בטמפרטורה מסויימת כמות אדי המים היא מוגבלת. הכמות האמיתית של אדי מים באטמוספירה משתנה במהירות על ידי אירועי מזג אוויר - בתוך ימים מספר. לעומת זאת גזי חממה כמו [[פחמן דו חמצני]] או [[מתאן]] נמצאים באטמופסירה במשך עשרות שנים.  
+
גזי חממה עובדים בצורה של בליעת קרינה של חלקים מהספקטרום האלקרומגנטי (בתחום התת אדום) המוחזר מכדור הארץ. הגזים השונים משפיעים על איזורי אורך-גל שונים, ובין חלק מהם יש חפיפה באיזורי הספקטרום. בנוסף לכך, בחלק מאורכי הגל קיים כבר כיום אפקט חממה שקרוב ל-100%. הוספת גזי חממה שישפיעו על אורכי גל אלה, משפיעה מעט מאד על הגידול בהתחממות. באורכי גל אחרים, כמות הבליעה נמוכה, ותוספת של גזי חממה בהם היא משמעותית יותר. זו אחת הסיבות מדוע התרומה של גז חממה לאפקט החממה הקיים שונה מתרומת אותו גז לההתחממות העולמית.  
   −
הדבר דומה לשימוש בשמיכות שונות. בעוד שאדי מים מייצגים שמיכה "חמה" יותר (שגורמת לבידוד טוב יותר) - לדוגמה שמיכת פוך, פחמן דו חמצני הוא שמיכה "חמה" פחות - לדוגמה שמיכת צמר. אבל הוספת שמיכת הפוך נמשכת למשך שניות בודדות, לפני שהיא נזרקת, בעוד ששמיכת הצמר נשארת כל הלילה. במצב זה שמיכת הצמר גרמה לתוספת חום רבה הרבה יותר גבוהה יחסית לשמיכת הפוך, למרות שהיא מבודדת פחות.  
+
אדי מים הם גז החממה העיקרי בכדור הארץ, והם התורמים העיקריים לאפקט החממה הקיים. לעומת זאת הם בעלי השפעה מוגבלת על תהליך ההתחממות העולמי. הכמות המקסימלית של קיבולת אדי המים באטמוספירה נקבעת על ידי הטמפרטורה שלה. כאשר האטמוספירה מתחממת היא יכולה להכיל כמות גבוה יותר של אדי מים. אם מוסיפים עוד אדי מים, מעל יכולת הקיבול, הם מתעבים בצורת משקעים שונים כמו טל או גשם. מסיבה זו, בטמפרטורה מסויימת כמות אדי המים היא מוגבלת. הכמות האמיתית של אדי מים באטמוספירה משתנה במהירות על ידי אירועי מזג אוויר - בתוך ימים מספר. לעומת זאת גזי חממה כמו [[פחמן דו חמצני]] או [[מתאן]] נמצאים באטמופסירה במשך עשרות שנים.
 +
 
 +
הדבר דומה לשימוש בשמיכות שונות. בעוד שאדי מים מייצגים שמיכה "חמה" יותר (שגורמת לבידוד טוב יותר) - לדוגמה שמיכת פוך, פחמן דו חמצני הוא שמיכה "חמה" פחות - לדוגמה שמיכת צמר. אבל הוספת שמיכת הפוך נמשכת למשך שניות בודדות, לפני שהיא נזרקת, בעוד ששמיכת הצמר נשארת כל הלילה. במצב זה שמיכת הצמר גרמה לתוספת חום רבה משמעותית הרבה יותר יחסית לשמיכת הפוך, למרות שהיא מבודדת פחות.
 +
 
 +
==אפקט החממה בכוכבים אחרים==
 +
כוכב הלכת נוגה הוא בעל אטמוספירה דחוסה המורכבת מגזי חממה רבים, בהתאם לכך הוא הכוכב בעל אפקט החממה החזק ביותר במערכת השמש, ובעל טמפרטורת פני השטח של 460 מעלות צלזיוס. וכך, נוגה חם יותר מכוכב חמה אף על פי שהוא מקבל רק רבע מכמות קרינת השמש יחסית אליו.
 +
 
 +
==ההבדל בין אפקט החממה לחממה==
 +
אפקט החממה האטמוספרי שונה מהמנגנון שפועל בחממה רגילה, שמתבסס בעיקר על כליאת אוויר שמונעת העברת חום. בחממה מעשה ידי אדם, אור נכנס פנימה דרך חלונות הזכוכית, פוגע באדמה וגורם לה לפלוט קרינה אינפרה אדומה שמחממת את האוויר. האוויר החם לכוד בחממה ואינו יכול לצאת, וזבר זה גורם להתחממות. אם פותחים פתח קטן בקצה העליון של החממה, הטמפרטורה בה יורדת באופן משמעותי, שכן האוויר החם יוצא . לעומת זאת, אפקט החממה האטמוספרי, מבוסס על אפקט אחר - בדומה למראה שמחזירה אור נראה, גזי חממה מחזירים קרינה אלקטרומגנטית אינפרה ארומה שנפלטת מכדור הארץ, וזו תורמת להתחממות כדור הארץ.  
    
==ראו גם==
 
==ראו גם==

תפריט ניווט