שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 2,623 בתים ,  12:58, 16 במרץ 2009
אין תקציר עריכה
שורה 9: שורה 9:  
פרדוקס זה יכול להציב בעיות בפני הנסיונות העתידיים שלנו לחסוך באנרגיה או במשאבי טבע. לדוגמה, אם נהפוך את הבתים או את כלי הרכב לחסכוניים יותר באנרגיה, יש להיות זהירים שדבר זה לא יוביל לשימוש מוגבר באנרגיה כתוצאה מכך.  
 
פרדוקס זה יכול להציב בעיות בפני הנסיונות העתידיים שלנו לחסוך באנרגיה או במשאבי טבע. לדוגמה, אם נהפוך את הבתים או את כלי הרכב לחסכוניים יותר באנרגיה, יש להיות זהירים שדבר זה לא יוביל לשימוש מוגבר באנרגיה כתוצאה מכך.  
   −
==פרדוקס ג'בונס וכלכה נאו קלאסית==
+
==ויכוח על פרדוקס גב'ונס==
כלכלנים נאו קלאסים אינם מודאגים מהתדללות משאבים. הם טוענים לדוגמה, שאם יעלה מחיר הנחושת, ימצאו לה תחליפים זולים יותר עבור השימושים שלה. לדוגמה כבלי תקשורת שדרשו בעבר הרבה נחושת, עשוים היום מסיבים אופטיים, שאינם דורשים נחושת כלל. לטיעון זה יש מספר בעיות.  
+
לאון ברוקס (Len Brookes),  והנרי סטדנרטס (Harry Saunders) הוציאו מספר מאמרים שבהם הם מביאים עוד טענות בעד פרדוקס ג'בונס.
 +
 
 +
ברוקס עסק בנושא עוד בשנות ה-70, הן ברוקס והן סטדנרטס עסקו בשאלות האם [[שימור אנרגיה]] והתייעלות אנרגטית יכולים להגביר את פליטות של גזי חממה ולהגביר את [[התחממות עולמית|ההתחממות העולמית]]. במאמרים משנות ה-90 בעיקר ועד השנים האחרונות.
 +
 
 +
סטדנרטס יחד עם Khazzoom ניסח בשנות ה-90 את Khazzoom–Brookes postulate שמתייחסת לנושא של [[צמיחה כלכלית]] בתאוריה הנאו קלאסית.
 +
 
 +
מאמר של Steve Sorrell מינואר 2009 מערער על הממצאים של ג'בונס, ברוקס וסטנדרטס וטוען שיש בהם מספר חולשות אמפיריות ותאורטיות. המאמר מנסה להבהיר את השאלות שהפרדוקס ג'בונס מעלה לכלכלה הנאו קלאסית, ועל נקודות השוואה בין [[כלכלה ביו פיסית|בית הספר הביו פיזי]] של ה[[כללה אקולוגית|כלכלה אקולוגית]] לבין תומכי הפרדוקס. סורל טוען שהראיות לקיום של פרדקוס ג'בונס אינן חד משמעיות, אך הוא גם טוען שאפקט ה"ריבארונד" (הפרדקוס) משחק תפקיד מהותי ורחב יותר בכלכלה מאשר בדרך כלל נהוג לחשוב, וכי לאנרגיה יש תפקיד חשוב בשיפור היעילות וב[[צמיחה כלכלית]] - תפקיד שבדרך כלל מתעלמים ממנו. <ref name="Sorrell_2009">Steve Sorrell, Jevons’ Paradox revisited: The evidence for backfire from improv edenergy efficiency, Energy Policy 37 (2009) 1456–1469</ref>
 +
 
 +
==פרדוקס ג'בונס וכלכלה נאו קלאסית==
 +
[[כלכלה נאו קלאסית|כלכלנים נאו קלאסים]] אינם מודאגים מהתדללות משאבים. הם טוענים לדוגמה, שאם מחיר הנחושת יעלה, ימצאו לה תחליפים זולים יותר עבור השימושים שלה. לדוגמה כבלי תקשורת שדרשו בעבר הרבה נחושת, עשוים היום מסיבים אופטיים, שאינם דורשים נחושת כלל. לטיעון זה יש מספר בעיות.
 +
 
 +
# פיתוח הכבלים האופטיים נעשה על פי היכולת המדעית ותמריצים להפחחת מחיר העברת השיחות, ללא קשר הדוק ל'''שינוי''' במחיר הנחושת. פיתוח הסיבים האופטיים לא נעשה כשמחיר הנחושת עלה או בגלל עליה כזו.  הנסיון התמידי להוריד עלויות הוביל לשינוי, אבל ללא הפריצה המדעית, היו נשארים עם אותם כבלי נחושת, יהיה מחירם אשר יהיה.
 +
# על פי פרדוקס ג'בונס, מרגע שתעשיית התקשורת לא נזקקה לכבלי נחושת יותר, הביקוש להם ירד, כתוצאה מכך ירד מחיר הנחושת עבור כל שאר השימושים של נחושת, והמשתמשים האחרים הגדילו את הביקוש לנחושת, כך שסה"כ על פני זמן נמשכה המגמה של נחושת ושאר מתכות - עליה מתמשכת בשימוש במשאב , תוך התקרבות מתמדת לשיא הכריה או לשיא התפוקה, בדומה למנגנון של [[שיא תפוקת הנפט]].
 +
# הנטייה של הכלכלה הנאו קלאסית להתמקד בשוק המיקרו ובטווח הקצר עלולה להוביל למסקנות מטעות. בסופו של דבר אנו משתמשים במשאבים רבים באופן גדל והולך, כשלגבי כל המשאבים משתמשים בטיעון "כאשר זה יגמר נשתמש בחלופות". המלאים של כלל סוגי המתכות לדוגמה יורדים, ומסיבות כימיות לא סביר שלגבי כולם ימצאו תחליפים. בה בעת לגבי כל משאב סופי מתקרבים לשיא המיצוי שלו - כאשר עלויות נוספות של כרייה וזיקוק עופרות צפויות לעלות בגלל שיקולי אנטרופיה (או תפוקה שולית פוחתת בשפת כנ"ק).  
   −
# פיתוח הכבלים האופטיים נעשה על פי היכולת המדעית ותמריצים להפחחת מחיר העברת השיחות, ללא קשר הדוק ל'''שינוי''' במחיר הנחושת. הנסיון התמידי להוריד עליות הוביל לשינוי, אבל ללא הפריצה המדעית, היו נשארים עם אותם כבלי נחושת, יהיה מחירם אשר יהיה.
  −
# בגלל פרדוקס ג'בונס, מרגע שתעשיית הכבלים לא נזקקה לכבלי נחושת יותר, הביקוש להם ירד, כתוצאה מכך ירד מחיר הנחושת עבור כל שאר השימושים של נחושת, והמשתמשים האחרים הגדילו את הביקוש לנחושת, כך שסה"כ על פני זמן נמשכה המגמה של נחושת ושאר מתכות - עליה מתמשכת בביקוש ובהיצע (תוך התקרבות מתמדת לשיא הכריה (גם אם לשיא התפוקה), בדומה ל[[שיא תפוקת הנפט]].
  −
# הנטייה של הכנ"ק להתמקד בשוק המיקרו מטעה. בסופו של דבר אנו משתמשים במשאבים רבים באופן גדל והולך, כשלכולם משתמשים בטיעון "כאשר זה יגמר נשתמש בחלופות". כשנרצה לעבור מברזל לנחושת, נגלה שגם הנחושת הגיעה לשיא המיצוי שלה.
      
==ספרים בנושא==
 
==ספרים בנושא==

תפריט ניווט