שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 1,029 בתים ,  21:41, 24 בנובמבר 2005
שורה 12: שורה 12:     
==מחסור==
 
==מחסור==
מודל רובינזון קרוזו מכיל שלל רב של "טעויות קטנות" הגורמות לכך שכשמיישמים אותו, או את אחד מבניו הרבים על בעיות של העולם האמיתי, ועל סמך זאת נותנים המלצות "מקצועיות" לפרטים או למוסדות, התוצאה יכולה להיות אבסורדית. טעות אחת שכזאת נעוצה בהבנת טיבו של המחסור.  
+
מודל רובינזון קרוזו מכיל שלל רב של "טעויות קטנות". טעויות אלו גורמות לכך שכאשר מיישמים אותו (או את אחד מהמודלים האחרים ה"נגזרים" ממנו),  על בעיות של העולם האמיתי, ועל סמך זאת נותנים המלצות "מקצועיות" לפרטים או למוסדות, התוצאה יכולה להיות אבסורדית. טעות אחת שכזאת נעוצה בהבנת טיבו של המחסור.  
   −
מחסור נתפס בתאוריה הנאו קלאסית כדבר טבעי (ולא מוסדי), מוחלט (ולא יחסי), מוחשי וכמותי (מתייחס מוצרים ולא א- מוחשי ואיכותי), סובייקטיבי (ולא אובייקטיבי). בעוד שהמחסור אינו כזה, הוא אינו "היפוך" הדבר. לדוגמא, למחסור יש מרכיב מוחלט ומרכיב יחסי, ולשניהם יש תפקיד חשוב. לראיה הכלכלנים מסתכלים על "הטבע" וטוענים שגם בו יש מחסור: נמלים ודובים מתחרים גם הם על מקורות מוגבלים וכו'.  
+
מחסור נתפס בתאוריה הנאו קלאסית כדבר שהוא:
 +
* טבעי (ולא מוסדי). כדי לתמוך בדבריהם, כלכלנים מסתכלים על "הטבע" וטוענים שגם בו יש מחסור: גם נמלים, דובים או יצורים חיים אחרים, מתחרים על מקורות מוגבלים וכו'.
 +
* מוחלט (ולא יחסי). כלומר המחסור שלי , אינו מושפע מהמחסור של מישהו אחר. 
 +
* אוטונמי (ולא מושפע מדעותיהם ומעשיהם של אחרים).
 +
* מוחשי (ולא חברתי או רוחני).  כלומר ניתן למדוד את המחסור ולספק אותו באמצעות עולם החומר.
 +
* כמותי (ולא איכותי). 
 +
* סובייקטיבי (ולא אובייקטיבי), על פי תורת ערך התועלת, המידה בה אנו רוצים גרביים במקום אופניים, תקבע את המחיר של שניהם, והמידה בה אני רוצה את הגרביים (ולכפיך מוכן לשלם עבורם בכסף או במוצרים חליפיים או בזמן עבודה), היא דבר אישי שלי.  
   −
חלק מהמחסור שלנו נובע ממגבלות טבעיות (אם כי רובן הן לא המגבלות שכלכלנים מתארים) אבל חלק מהמחסור שלנו נובע מהדרך בה מאורגנת החברה (היינו יש לו מרכיב מוסדי). יש למחוסר מרכיב יחסי (כלפי אנשים אחרים, כלפי תקופות שונות); התייחסות לפונקציות ותפקודים במקום למוצרים מתארת טוב יותר את מבנה הכלכלה בכלל ואת מבנה המחסור בפרט; חלק מהמחסור הוא סובייקטיבי אבל חלק ממנו הוא אובייקטיבי לחלוטין; ולמחסור יש מרכיבים איכותיים ולא רק כמותיים.  
+
בעוד שהמחסור אינו כזה, הוא אינו "היפוך" הדבר. לדוגמא, למחסור יש מרכיב מוחלט ומרכיב יחסי, ולשניהם יש תפקיד חשוב בעיצובו.  חלק מהמחסור שלנו נובע ממגבלות טבעיות (אם כי רובן הן לא המגבלות שכלכלנים מתארים) אבל חלק מהמחסור שלנו נובע מהדרך בה מאורגנת החברה (היינו יש לו מרכיב מוסדי). יש למחסור מרכיב יחסי (כלפי אנשים אחרים, כלפי תקופות שונות); המחסור בוודאי שאינו דבר אוטונומי לחלוטין, שכן ,כמו בכל דבר אחר, אנו מושפעים מדעותיהם וממעשיהם של אנשים ומפעילותם של תהליכים ומוסדות. התייחסות לפונקציות ותפקודים במקום למוצרים מתארת טוב יותר את מבנה הכלכלה בכלל ואת מבנה המחסור בפרט; חלק מהמחסור הוא סובייקטיבי אבל חלק ממנו הוא אובייקטיבי לחלוטין; ולמחסור יש מרכיבים איכותיים ולא רק כמותיים.
    
==עולם מלא - אי חי==
 
==עולם מלא - אי חי==

תפריט ניווט