שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הוסרו 3,103 בתים ,  09:12, 18 בספטמבר 2008
מסיר את כל התוכן מדף זה
שורה 1: שורה 1: −
השערת גאיה
  −
מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
  −
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
  −
תאוריית גאיה מניחה כי כדור הארץ הוא אורגניזם המסוגל לשמור על הסביבה במצב המיטבי שלה, ומסוגל לערוך בה תיקונים כדי להביאה למצב זה. על-אורגניזם זה הוא גאיה, אמא אדמה (כשם אלת האדמה במיתולוגיה היוונית). לפי תאוריה זו, פגיעה באיבר אחד של המערכת האקולוגית, מסכנת את המכלול האורגניזמי כולו, ולכן פגיעה בזן נכחד כלשהו או במחצב כלשהו של כדור הארץ, פוגע בכל מירקם החיים האקולוגי מערער ומסכן את עצם קיומו של כדור הארץ בכללותו.
     −
נושא חיותה של הארץ פותח בשנות ה-60 של המאה ה-20 בידי הכימאי והמדען הבריטי ד"ר ג'יימס לאבלוק בספרו The Ages of Gaia, כתוצר של מחקריו עבור נאס"א בנושא חיפוש חיים על המאדים. [1] [2]
  −
  −
על יסוד חידושים בגאולוגיה, בגאוכימיה, בביולוגיה אבולוציונית ובתורת האקלים. תורה זו עולה בקנה אחד עם תפיסת היוונים הקדמונים הרואים את הארץ כשלמות חיה. המדע המקובל מתאר את כדור הארץ כגוש סלע שצמחים ובעלי חיים קיימים עליו באקראי. תאוריית גאיה של לאבלוק רואה את העולם בצורה שונה לחלוטין, כמעגל אדיר של חיים, מליבתו ועד לשולי האטמוספירה שלו.
  −
  −
  −
[עריכה] ביקורת על התאוריה
  −
הגאולוגים, הביולוגים, ומדעני האטמוספירה מקבלים את השאלה כיצד אורגניזמים משפיעים על סביבתם הקרובה, משנים אותה ולפעמים אף מווסתים אותה, וכן את הדיון על השפעתם המצטברת על אקלים העולם כשאלה מחקרית תקפה.
  −
  −
אולם תאוריית גאיה בכללותה שנויה במחלוקת ויש הסבורים כי אינה אלא תאוריה פסאדו-מדעית.
  −
  −
ביקורת נוספת נמתחת על ידי מדעני איכות סביבה הטוענים כי תאוריה זו פוטרת את המזהמים מאחריותם, היות שכדור-הארץ, כאורגניזם, מרפא ומתקן בעצמו את הנזקים שגורמים להם המזהמים.
  −
  −
  −
[עריכה] תנועת גאיה
  −
העובדה כי ההשערה נתונה במחלוקת לא מפריעה לתנועות שונות של שוחרי איכות הסביבה לאמץ את התאורייה, ולחלק מהם אף להתאגד בקבוצות אקולוגיות שונות הקרויות "תנועת גאיה".
  −
  −
לטענתם, הפגיעה שבני האדם פוגעים בכדור הארץ משולה לפגיעה באורגניזם חי.
 
22

עריכות

תפריט ניווט